Reklama

Reklama

Bohumil Šmída

Bohumil Šmída

nar. 16.01.1914
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 06.03.1989 (75 let)
Praha, Československo

Biografie

„Produkce je práce, kterou se buď naučíte za čtrnáct dní, nebo nikdy!“

Významný filmový činovník a produkční Bohumil Šmída se narodil 16. ledna 1914 v Praze do rodiny malého obchodníka s látkami. Vyrůstal v Nuslích, aktivně sportoval, vystudoval reální gymnázium ve Slovenské ulici na Vinohradech a začal studovat práva na pražské Univerzitě Karlově. Po osmi semestrech však musel se studiem skončit, protože vysoké školy byly nacisty uzavřeny. Díky zkušenostem s filmováním, které ho zcela okouzlilo, se už za okupace začal živit jako fakturista půjčovny Radiofilm a produkční pokladník ve výrobnách Slaviafilmu a německého Pragfilmu. Tyto zkušenosti zcela využil ve znárodněném filmu, kde začínal jako člen výrobních štábů. V zestátněné státní kinematografii se postupně ve Filmovém studiu Barrandov a v jiných filmových institucích vypracoval na přední výrobní, produkční a vedoucí funkce.

Krátce setrval na postu ředitele Filmového studia Barrandov (1954 – 1955), v letech 1947 – 1971 působil jako vedoucí výroby (například snímky POSLEDNÍ MOHYKÁN, NIKDO NIC NEVÍ, JAN ROHÁČ Z DUBÉ, NA DOBRÉ STOPĚ, KRAKATIT, DS – 70 NEVYJÍŽDÍ, DIVÁ BÁRA, DALEKÁ CESTA, TEMNO, ŠTIKA V RYBNÍCE, PARTIE KRÁSNÉHO DRAGOUNA, NAHOTA, NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH, JSEM NEBE, JEDEN Z NICH JE VRAH a ŠANCE) a 1955 – 1970 byl vedoucím jedné z výrobních (tvůrčích) skupin.

Často spolupracoval ve tvůrčích skupinách s dalšími filmovými činovníky (František Daniel, Miloš Brož, Ladislav Fikar, Zdeněk Dufek, Karel Cop, Břetislav Kunc), s nimiž vytvořil výrobní skupiny Šmída – Fikar, Šmída – Kunc, Šmída – Dufek, Šmída – Daniel, Šmída – Brož či Šmída – Cop, které dnes můžeme číst v titulcích řady filmů (ZELENÁ KNÍŽKA, NEVĚRA, ČERNÝ PRAPOR, KDYBY TISÍC KLARINETŮ, AŽ PŘÍJDE KOCOUR, MEZI NÁMI ZLODĚJI, ATENTÁT, ZLATÁ RENETA, VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI, ŽERT, LEKCE, VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR, ŽENY V OFSAJDU atd. atd.). Pro film ČERNÝ PRAPOR (1958) Vladimíra Čecha napsal texty a melodii k písním (hudba byla další jeho láska).

Poprvé přišel s filmem do styku roku 1932 ještě jako oktaván, když si zahrál studenta v dramatu PŘED MATURITOU (1932) Vladislava Vančury a Svatopluka Innemanna. Ještě ve 30. letech hrál několikrát vojáky (PÍSNIČKÁŘ, ŽIVOT VOJENSKÝ – ŽIVOT VESELÝ či PORT ARTHUR). K dalšímu herectví přišel až ke konci 50. let. I když odmítl roli v ŽIŽKOVSKÉ ROMANCI (1958), ale ještě týž rok už před filmovou kamerou stanul (často hrál v detektivkách různé záporné a nesympatické postavy, k čemu mu pomáhala tvář a zvláštní měkký hlas – často byl dabován – nebyl školeným hercem).

Zahrál si ve filmech CESTA ZPÁTKY (otec Čihák), VELKÁ SAMOTA (soukromník Malec), KDE ALIBI NESTAČÍ (zloděj Šesták), KDYBY TISÍC KLARINETŮ (šéf televize), NAHÁ PASTÝŘKA (Pacínek), DEN SEDMÝ – OSMÁ NOC (Předseda), NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH (referent banky), PĚNIČKA A PARAPLÍČKO (kasař Mlíko), JEDEN Z NICH JE VRAH (řidič Jan Krása), TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY (četník Šulc), DNY ZRADY (ministr Mandel), HOLKY Z PORCELÁNU (muž se psem), ČAS LÁSKY A NADĚJE (ředitel), DÍVKA S MUŠLÍ (příslušník VB) aj.

Jako herec se uplatnil i v televizních inscenacích (INZERÁT, SPRAVEDLNOST PRO SELVINA, NEBOŤ NEVĚDÍ, CO ČINÍ, ALFONS KARÁSEK V LÁZNÍCH, TÍM HŮŘ, KDYŽ PADNOU, PAN TAU A ROSNIČKA i LÁĎO, TY JSI PRINCEZNA!) a seriálech (LEGENDA O ŽIVÝCH MRTVÝCH, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, CHALUPÁŘI, MY Z KONCE SVĚTA či MUŽ, KTERÝ MUSÍ ZEMŘÍT). Jako pedagog působil dlouhou řadu let na pražské FAMU, kde byl od roku 1955 (od roku 1965 řádným profesorem) vedoucím katedry filmové a televizní produkce. Jako pedagogický vedoucí v oblasti produkce je Šmída podepsán u řady studentských filmů Studia FAMU (ŽIVOT, STRACH, VOJÁCI, NOČNÍ NÁVŠTĚVA, SOUSTO, KOČIČINA, GENERÁL, GAMBIT, MOTÝL, SOUD, ĎÁBEL, POKOJ V SUTERÉNU i PERIPETIE).

I když se několik filmů nepovedlo, k jeho cti je třeba říci, že ve svých tvůrčích skupinách produkoval řadu významných snímků z „české nové vlny“ 60. let (FÁDNÍ ODPOLEDNE, PERLIČKY NA DNĚ, VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI, ŽERT, SEDMIKRÁSKY, ROZMARNÉ LÉTO, OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY, O NĚČEM JINÉM nebo POSTAVA K PODPÍRÁNÍ) Vojtěcha Jasného, Jiřího Menzela, Věry Chytilové, Jaromila Jireše, Ivana Passera, Jana Němce, Evalda Schorma, Pavla Juráčka aj. Za své zásluhy Bohumil Šmída získal Vyznamenání Za vynikající práci (19??). Své vzpomínky shrnul do memoárů „Jeden život s filmem“ (1980) a odborných prací. Bohumil Šmída zemřel 6. března 1989 v Praze ve věku sedmdesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Filmy
1989

Cesta na jihozápad

1981

Pueblo (TV film)

1980

Dívka s mušlí

 

Požáry a spáleniště

1979

Láďo, ty jsi princezna! (TV film)

 

Čas pracuje pro vraha

1977

Sázka na třináctku

 

Zrcadlení

1976

Smrt na černo

Reklama

Reklama

 

Čas lásky a naděje

1975

Jednou v Karlových Varech (TV film)

 

Město nic neví

 

Sarajevský atentát

1974

Holky z porcelánu

 

Lidé z metra

 

Motiv pro vraždu

 

Případ mrtvého muže

 

Velké trápení

1973

Dny zrady I.

 

Dny zrady II.

 

Na shledanou v lepších časech (TV film)

 

Počkám, až zabiješ

 

Tajemství zlatého Buddhy

 

Výstřely v Mariánských Lázních

 

Zločin v Modré hvězdě

1972

Capriccia (TV film)

 

Cesty mužů

 

Dvě věci pro život

 

Hnízdo (TV film)

 

Slečna Golem

 

Smrt si vybírá

 

Tím hůř, když padnou (TV film)

 

Zlatá svatba

1971

Alfons Karásek v lázních (TV film)

 

Noc labutí (TV film)

1970

Jeden z nich je vrah

 

Na kolejích čeká vrah

 

Partie krásného dragouna

 

Pěnička a Paraplíčko

 

Vrabčák (TV film)

1969

Den sedmý, osmá noc

1968

Spravedlnost pro Selvina (TV film)

 

„Rakev ve snu viděti...“

1967

Inzerát (TV film)

1966

Liselotte von der Pfalz

 

Nahá pastýřka

 

Slečny přijdou později

1965

Chronik eines Mordes

 

Fotbal

1964

Kdyby tisíc klarinetů

 

Pět hříšníků

1962

Neschovávejte se, když prší

 

Pevnost na Rýně

1961

Kde alibi nestačí

1959

Velká samota

1958

Cesta zpátky

 

Hvězda jede na jih

1934

Život vojenský - život veselý

1932

Písničkář

 

Před maturitou

Seriály
1978

Ve znamení Merkura

 

Stopa stříbrných draků (E04)

1976

Der Knabe mit den 13 Vätern

 

Muž, který nesmí zemřít

 

Účtování (E05)

 

Msta (E04)

 

Intrika (E03)

  více epizod (2)
1975

Chalupáři

 

Svatba (E11)

 

My z konce světa

 

Lovci (E10)

 

Pan Tau

 

Pan Tau a rosnička (S03E10)

 

Třicet případů majora Zemana

 

Loď do Hamburku (S01E09)

1972

Duhový luk

 

Lavina (E13)

 

Muž s maskou (E10)

 

Muži jdou městem (E09)

  více epizod (3)
1971

Legenda o živých mrtvých

 

Cesta smrti (E04)

 

Zámecká past (E03)

 

Štvanice (E02)

 

Osudné rozhodnutí (E01)

1970

Rozsudek

Dokumentární
1968

Kamera zkoumá dobu (seriál)

 

Den hanby (E02)

1964

Návštěva

Krátkometrážní
1972

Nesmíš myslet na klokana (TV film)

1970

Honba za filmovým námětem (TV film)

 

Neboť nevědí, co činí (TV film)

1964

Dobrodružství s nahým klukem

1963

Otevřené okno (studentský film)

Skladatel

Filmy
1958

Černý prapor

Reklama

Reklama