Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (33)

plakát

Anthropoid (2016) 

Jakkoli chápu a oceňuji Ellisovu snahu o vyzdvižení odvahy Gabčíka, Kubiše, odbojářů a dalších, bojujících proti Němcům, je mi líto, že tato snaha ve velkém narazila na jeho scénáristickou neschopnost (neznám jeho další filmy, takže nemohu soudit, jestli je to všeobecký rys jeho filmů, asi není). Nevystačil si s dostatečně silnými historickými událostmi a pokusil se vybudovat vypjatou atmosféru pomocí těch nejběžnějších klišé. Soustředit se hlavně na oba výsadkáře a začít film bez vysvětlení přímo skokem bylo podle mě skvělé a dalo obrovský potenciál k tomu, vybudovat hodně silných momentů na tom, že jsou konečně doma, ale je noc, zima, nevědí kde přesně jsou a bojí se kohokoli na cokoli zeptat.... Místo toho [SPOILER] použije klišé jak z příručky a to zlotřilého hajného se zcela nenápadně zavedeným telefonem do hájovny... [KONEC SPOILERU]. Úplně stejná neschopnost podle mě vězí za nápadem vykreslit Kubiše jako nervově zhrouceného clověka, který se bojí vystřelit ze zbraně. Po pravdě jsem asi polovinu filmu přemýšlel, jestli není mentálně zaostalý. Další věc, se kterou se Ellis nedokázal vypořádat byl jazyk. Klidně se podívám na film o československých výsadkářích, kteří mluví anglicky s britským přízvukem. Mnohem raději než na Dornana, lámanou češtinou, pronášejícího "kurva" a podobné pokusy. Uvidíme, zda mnou (u dabingu posledních deseti let) nesnášený dabing tenktokrát neprospěje. Neschopnost vykreslit napjatou a dusivou atmosféru už asi nemá smysl komentovat. Není to vše, ale i tak je můj příspěvek dost dlouhý. Dost jsem se těšil a bál. Bohužel bylo čeho. Jedna hvězda za snahu a české herce. Dodatek [07/04/2017]: Opětovné shlédnutí - oba parašutisté se chovají jak totální amatéři, na potkání vykecávají co mají za úkol a další tajné informace, co chvíli je někdo přepadne a celkově se chovají tak, že i já bych je podezříval, být němcem. Navíc jsem získal dojem, že Ellis nevěděl kdo má být jeho publikum. Jestli Češi nebo svět. Hvězda zůstává, ale není jí tu dobře.

plakát

Rambo: První krev (1982) 

Mozna nespravedlive, nicmene nemohu si pomoct - davam dve hvezdy. Kvuli tomu, jak filmova adaptace srazi knihu a uplne opousti temata nastolena knihou a soustredi se jen a pouze na osobni nenavist (v podstate nevysvetlenou) policisty vuci Rambovi.

plakát

Deadpool (2016) 

Já se bavil. Jak už dlouho ne. Je super se podívat na slušné herecké výkony. Na funkční scénář. Na pěkný fim, který se s tím s dovolením nesere. Ale u tohohle jsem se opravdu bavil. I když to bylo až dětinské a některé vtipy nebyly až tak moc vtipné, musím to odpustit. Je skvělé, jen si sednout před obrazovku a nechat se unášet a nic neřešit.

plakát

John Wick (2014) 

Někdo se tu pokusil o vlastní verzi R.E.D, jen zapomnel přihodit humor. Bere se to moc vážně a nemá to na to. Vizuálně to je pěkné, ale to je vše.

plakát

Jian yu (2010) 

Nebýt naprosto devastujícího střihu, mohl to být skvělý film. Střih totálně zabíjí veškeré bojové scény, které tím film neskutečně ruší. Škoda.

plakát

Smrt stopařek (1979) 

Fascinuje mě a zajímalo by mě, proč má tohle drama tak málo procent. Všeobecně to přisuzuji tomu, že staré české filmy nedostávají moc procent a je potřeba si tak 15-20% přidat. A to všechno navzdory tomu, že z komentářů, které jsem četl jsem nenarazil na zádný kritický. Ani tak často používaný argument politické angažovanosti tu nejde použít. Za mě výborné drama se skvělou hudbou a herci, a to včetně, zdá se, nenáviděného Buchvaldka. Málo hluchých míst, děj šlape, divák se nenudí. Navíc vcelku věrné realitě a natočeno jen chvíli po skutečných vraždách. Za mě tak 85-90%.

plakát

Kam orli nelétají (1968) 

Po letech co znám film jsem konečně sehnal i knihu, kterou MacLean psal zároveň se scénařem k filmu. Ta se mimochodem nejmenuje jako film, ale "Generál nesmí promluvit". Moje hodnocení je trochu nadsazené, mít možnost, dám tak devadesát. Film je plný heroických výkonů, přesně v duchu MacLeanových knih. Takže člověk musí při sledování odpustit přeskakování z jednoho lanovkového vozu na jiný a další nepravděpodobné věci. Oproti knize velmi oceňuji, že se s tím moc nepářou a koho je potřeba zabijí. V knize až (na válku) nereálně hlavní postavy dělají vše pro to, aby náhodou někdo nebyl zraněn a to až moc. Jinak je to skvělá kombinace špionážního trilleru s poněkud akčnější akcí na konci alá Rambo. Hudba je sice trochu kolovrátková, ale správně vlastenecká. Mám tyhle filmy rád a zas tolik jich není a po velmi velmi zpackaném zfilmování knihy "Děla z Navarrone", je tohle velmi svěží a fungující film.

plakát

Gordon Ramsay: Noční můry kuchyně (2007) (pořad) 

US tažení postrádá lehkost a zápal, který má jeji anglická verze. Je to vetší, bombastičtější, naaranžovanější, vyhrocenější. Je to americké. Není bez zajímavosti, že i česká verze - Ano šéfe, která je, myslím výbornou variantou má v podstatě stejný průběh - první série jsou velmi podobné UK originálu, komornější, klidnější, přirozenější. Poslední série Ano šéfe jsou velmi podobné US verzi Kitchen Nightmares. Bohužel ta lehkost, intimita a přirozenost je to co US verzi (a mě jako divákovi) chybí. Bohužel až na pár dílů o dost horší než UK verze, takže dvě hvězdy musí dolů.

plakát

Mrazík (1964) 

Tahle pohádka je myslím výborný kus filmařiny. Její asi jediná, zato však obrovská chyba, či smůla, je, že ji vysílali každý rok a udělali z ní tak umělý kult, který dává divákům před obrazovku jedno velké pokřivené sklo. A to si myslím je obrovská škoda. Uvědomte si, že Mrazíkovi je letos 51 let. A takhle se na to zkuste dívat. Je to film natočený s velkým zápalem, nadšením a radostí. Čiší to z každé minuty. Je to naivní, je to přehnané, nebere se to vážně, milé, poučné... sakra, co víc chcete. Pokud by to někdo natočil stejně dneska, asi by to bylo dost amatérské a nezasloužilo by si to moc pozornosti, ale film natočený před více než padesáti lety... Celé to pojetí, triky a kostýmy, prostě krása. Za mě plný počet a to ne kvůli kultu vánočních Mrazíků, ale právě jim navzdory. PS: Dnes jsem se na to podíval asi po dvaceti letech.

plakát

Láva (2015) 

Zdlouhavé a o ničem. Bohužel. Krátké filmečky od Pixaru mám rád, ale tohle se nepovedlo. Víc než co jiného mi to přišlo jak nějaká školní práce. Škoda. EDIT: Bohužel ani po poslechu originální verze nemohu přidat na hodnocení (byť je to lepší než česky). Písnička je zajímavá, inspirace "Iz"em očividná, ale to bohužel nestačí. EDIT2:Nemuzu tu pisnicku dostat z hlavy, asi se ji naucim na kytaru, hvezda nahoru:-) Nejlepsi je reziser, ktery hraje ukazku sam.