Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (22)

Creed II

Creed II (2018)

Ve snímku Rocky II (1979), když si Rocky (Sylvester Stallone) a Adriane (Talia Shire) vybírají nový byt, Rocky komentuje, že součet čísel na domě je skoro devět, což je prý dobré znamení. Číslo domu je 2313 a součet je tedy přesně devět. Poštovní číslo Creedova (Michael B. Jordan) nového bytu je 710, což je tentokrát opravdu skoro devět.

Teorie všeho

Teorie všeho (2014)

Ve scéně, kdy si Stephen Hawking (Eddie Redmayne) hraje s dětmi, říká: "Exterminate" (česky: "Vyhladit"). Jedná se o narážku na rasu polomechanických mimozemských stvoření Daleků ze seriálu Doctor Who (od r. 1963). Na stejný seriál odkazuje i slavnostní přípitek při Hawkingově oslavě doktorátu.

Hercules

Hercules (2014)

Dvanáct úkolů pro Herkula (Dwayne Johnson) zahrnovalo zabít Nemejského lva, zabít Hydru, chytit Kyrenejskou laň se zlatými parohy, chytit Erymantského kance, vyčistit Augiášovy chlévy, zahnat Stymfalské ptáky, přivést Krétského divokého býka, přihnat Diomédovy lidožravé koně, přinést pás královny Amazonek, přihnat dobytek obra Géryona, přinést tři zlatá jablka ze zahrad Hesperidek, přivést psa Kerbera - strážce podsvětí. Úkoly mu zabralya 12 let.

Machete zabíjí

Machete zabíjí (2013)

Voz (Mel Gibson) během filmu prohlásí, že je velký fanoušek Hvězdných válek, také lze zahlédnout několik odkazů na tuto filmovou sérii. Např. Vozův speeder, zamaskovaní popáleného "záporáka", zalití jednoho z hlavních hrdinů do karbonitu, dokonce i některá okna ve Vozově raketoplánu připomínají okna z kajuty císaře na Hvězdě smrti.

X-Men: První třída

X-Men: První třída (2011)

Karibská neboli Kubánská krize byl politický konflikt v roce 1962, který málem vedl k jaderné válce. Hlavní příčinou bylo rozmístění sovětských raket středního doletu na Kubě, což byla reakce na rozmístění amerických raket v Turecku.

Labyrint

Labyrint (1986)

Scéna ke konci filmu odehrávající se na schodišti je inspirovaná slavnou litografii (kamenotiskem) nizozemského umělce M. C. Eschera, který je znám pro své obrazy optických klamů a fyzikálních paradoxů.

Muž z oceli

Muž z oceli (2013)

Při závěrečném souboji Supermana (Henry Cavill) se Zodem (Michael Shannon) v jeden moment vidíme na stavbě mrakodrapu ceduli s nápisem "This job has worked 106 days without an accident", v překladu "pracujeme 106 dní bez nehody". Poté, co Zod Supermana na ceduli odpálí traverzou, zůstane viset jen nula.

Blade 2

Blade 2 (2002)

Když se na upíří discotéce proměňuje čerstvě nakažený Priest (Tony Curran), při mnoha z jeho výkřiků bolesti je možné vidět, že má některé zuby spravené plombami, což by jako čistokrevný upír mít neměl.

Skyfall

Skyfall (2012)

James Bond (Daniel Craig) si v tomto snímku utahuje z Q (Ben Whishaw) kvůli jeho mladému věku a místy ho nebere vážně. V předchozích bondovkách si naopak Q v podání Desmonda Llewelyna často dobíral Jamese Bonda kvůli jeho mládí a nerozvážnosti.

Kill Bill

Kill Bill (2003)

Členové Šílené osmaosmdesátky si dělají legraci, že majitel Domů modrých listů je podobný Charliemu Brownovi. To je postavička z amerického komiksu "Peanuts" od autora Charlese M. Schulze. Zmíněná podobnost je odkazem především na barevnost oblečení. Charlie totiž nosí žluto-oranžový svetr s černým klikatým podelným pruhem a majitel restaurace má kimono v podobných barvách.

Hon za svobodou

Hon za svobodou (2004)

Přímý vlakový spoj mezi pražským Hlavním nádražím a italskými Benátkami tak, jak jej můžeme ve filmu vidět, neexistuje. Naopak z Berlína se do Prahy přímým spojem dostat můžete.

Screamers - Hlasy z podzemí

Screamers - Hlasy z podzemí (1995)

V povídce Phillipa K. Dicka je závěr poněkud odlišný. Do modulu se nakonec nedostane Hendricksson ( Peter Weller), ale jedna z čepelí druhé série, která tímto způsobem odlétá ze Země směrem k Měsíci, kde je evakuován zbytek lidstva, který chce vyhladit.

Správci osudu

Správci osudu (2011)

Jako většina filmů podle povídek a románů Philipa K. Dicka si snímek bere za inspiraci jen základní myšlenku, kterou je zde skupina osob, upravujících realitu. V předloze se například hlavní hrdina jmenuje Ed Fletcher, je úředníkem realitní kanceláře, je ženatý a jedním ze správců osudu je také jeho pes.

24 hodin

24 hodin (2001) (seriál)

V poslední epizodě první série, když se Jack setká v přístavišti s oběma Drazdeny, je za Jackem zřetelně vidět hlava v ochranné pracovní přilbě, která tam nemá co dělat. Pravděpodobně někdo ze štábu.

Pařba v Bangkoku

Pařba v Bangkoku (2011)

Stejně jako v prvním díle se během titulků objevují fotografie z celé pařby. Na některých se objevují neherci, např. skutečné prostitutky, které předvedly i show s pingpongovými míčky.

Sexmise

Sexmise (1983)

Hlavním hrdinům se při jedné z jejich eskapád povede utéct před svými pronásledovateli odpadovým systémem, stejně jako hlavním hrdinům ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), když utíkají před vojáky po "úspěšném" osvobození princezny Lei (Carrie Fisher).

Sexmise

Sexmise (1983)

Při probouzení hlavních hrdinů z hibernace Albert (Olgierd Lukaszewicz) prohodí: " Nic nevidím." A Lamia (Bozena Stryjkówna) mu odpoví: "To je po hibernaci normální." Stejný rozhovor proběhne mezi Hanem (Harrison Ford) a Leiou (Carrie Fisher), když ho vyprostí z karbonitu (z hibernace) ve snímku Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983).

Reklama