Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (54)

plakát

Barbie (2023) 

Barbie byla tak trochu fenoménem minulého léta a tak jsem se dost těšil, až se na ni konečně podívám. Margot moc nemusím, zato Ryan Gosling mě fakt baví. Hlavní myšlenka filmu, kdy je Barbie i s Kenem vržena ze svého ideálního světa do reality, není nikterak nová (srovnej například Kouzelnou romanci), tudíž neurazí, ani nenadchne. Vizuální stránka odpovídá tématu a co se vtipu týče, tam jsme někde okolo průměru. Co je průšvih je ovšem zase ta politika. Nevím, jestli má Margot na tyhle filmy smůlu, nebo si je cíleně vybírá, ale od poloviny Barbie směřuje k Birds of Prey, tedy hodně rychle ke dnu. Nerozumím jak pomůže rovnoprávnosti mužů a žen film, ve kterém vykreslíte muže jako tlupu egoistických neandrtálců, a to jak vizuálně, tak intelektuálně. Dvě hvězdičky dávám za to, že jsem se vyloženě nenudil a samozřejmě za Goslinga.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Druhá Duna je pro mě zatím letos tím největším filmovým zážitkem a nevím ani o ničem, co by ji mělo šanci překonat. Audiovizuální stránka je dechberoucí a stejně tak i příběh a vývoj postav je úchvatný. Přesto všechno jsem si našel pár much, které mě, po dlouhém přemýšlení, dovedly k tomu, že hodnotím sice velmi silnými, ale přesto pouze čtyřmi hvězdičkami. Takové tři hlavní mínusy, které snad mohu uvést, aniž bych spoileroval děj, jsou: a) kontrast v tempu děje: film celou dobu jede v pozvolném tempu, které postupně graduje, nicméně vyvrcholení je za mě příliš urychlené; b) nový záporák: tato postava je podle mě ve filmu zbytečná a nepřináší nic, co by se nedalo vytvořit už s prvním hlavním záporákem (epickou černobílou scénu by bylo, podle mě, možné do filmu zakomponovat i jiným způsobem); c) závěr působí rozpačitě: způsob otevřeného konce, který scénáristé zvolili působí šablonovitě a nelogicky.

plakát

Babylon (2022) 

Babylon má tři hodiny. Dvě hodiny jsou hodně dobrý, hodina téměř nesnesitelná. Přirovnal bych to k situaci, kdy si ve vyhlášené restauraci dáte své oblíbené jídlo. Dáte si předkrm, polévku a v okamžiku, kdy začínáte jíst hlavní chod, se vám kuchař přijde do jídla vyzvracet. Pořád máte na stole to skvělé jídlo, ale jíst už ho opravdu nechcete. Od režiséra je alespoň fér, že vám už v prvních pěti minutách ukáže, co asi od filmu čekat. Takže pokud si na začátku říkáte "je to hnus, ale dokoukám to", tak věřte, že lepší už to nebude. Jedna hvězda za scénu "Lights. Sound. Action." u které jsem málem umřel smíchy.

plakát

Black Adam (2022) 

Z hlediska DC jde o nadprůměrný kousek. Stále to sice působí snahou napodobit Marvel, stále se to místy až příliš snaží být líbivé, ale přesto je to - hlavně díky postavě Black Adama - jiné. DC si tady sám ze sebe dělá legraci (nevím zda záměrně, či omylem), a to tím, že Black Adam vlastně zabíjí veškerý typický sentiment, který zosobňují především ostatní postavy superhrdinů. Humor je zde překvapivě adekvátní - tedy není příliš suchý, ani přepálený. Rušivým elementem pro mně byly neustálé zpomalené scény. Celkově jsem se rozmýšlel mezi třemi a čtyřmi, ale vzhledem ke skutečnosti, že na DC poměry jde opravdu o povedený kousek, přilepšuji.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1 (2022) (série) 

Předně si myslím, že seriál tady dostává větší bídu, než si skutečně zaslouží. Vizuálně je zpracovaný moc hezky, postavy jsou dle mého sympatické, příběh většinu času docela logický a konzistentní. Co je ovšem průšvih, je tempo seriálu. Ano, je to seriál, takže divák tak nějak počítá s tím, že tempo nebude tak strhující jako u filmu, ale tady je to opravdu nezvládnuté. Některé pasáže už jsem se tak nudil, že jsem myslel, že je budu přeskakovat. Pokud by místo 9 a půl hodin seriálu, tvůrci vytvořili 3 celovečerní filmy v délce 120 - 150 minut, hlavní problém seriálu by podle mně odpadl. A v některých pasážích mi naopak přišlo, že se tvůrci snaží tempo až nesmyslně zrychlit a děj tak začíná ztrácet smysl. Příkladem je epizoda č. 6, která je paradoxně hodnocena nejlépe. Pokud to shrnu - seriál nedosahuje kvalit původní trilogie (to ale asi nikdo neočekával), přesto bych jej nehodnotil vyloženě negativně a opravdu rád bych udělil 4 hvězdy. Problémem je, že příběh seriálu by se dal shrnout v jednom filmu, což je prostě průšvih.

plakát

Boba Fett: Zákon podsvětí (2021) (seriál) 

Lepší než Obi-Wan, slabší než Mandalorian. Hodně se mi líbily první čtyři epizody, kde vlastně sledujeme dvě stěžejní dějové linky, které se postupně prolnou. Od páté epizody seriál dost ztrácí tempo, navzdory tomu, že se do příběhu vrací skvělé staronové postavy. Finále je takové rozpačité, ale asi neurazí. Výsledný dojem jsou slabé čtyři hvězdy.

plakát

Obi-Wan Kenobi (2022) (seriál) 

Jelikož jsem byl připravovaný na to, že se tento seriál moc nepovedl, nebylo to pro mě až takové zklamání. Asi jako většina seriálů je to dlouhé, vleklé a většina děje proběhne až na konci. Příběh dost kopíruje fenomenálního Mandaloriana, nicméně k tomuto se to kvalitou, bohužel ani neblíží. Zajímavá je dějová linka Třetí sestry, jinak seriál nepřináší nic moc nového. Můj celkový dojem je tedy někde okolo průměru, což mě samozřejmě vzhledem k charismatu hlavní postavy, mrzí. Vyloženým průšvihem je prakticky celá třetí epizoda.

plakát

Falcon a Winter Soldier (2021) (seriál) 

MCU by se měl držet v rovině filmů, nikoli seriálů. Po dvou zkušenostech, co zatím mám (Loki a FWS), nejsem nijak odvázaný. Co se týče FWS, každý díl má stejnou dynamiku. Na začátku je akce (která se mi mimochodem většinou líbí), ale pak už se celý díl jen kecá. Dokud se kecá tak, že se nějakým způsobem rozvíjí backstory postav, tak to ještě jde. Chápu, že seriál nemůže mít takové tempo jako film. Co mi ovšem vadí, že polovinu dialogů se řeší seriálu naprosto násilím a nevkusně vnucené rasové otázky, jen aby se dostálo soudobým požadavkům politické korektnosti...

plakát

Loki - Season 1 (2021) (série) 

Upřímně, jsem trochu zklamaný. Na Lokiho jsem slyšel samou chválu a na seriál jsem se velmi těšil, ale dojem, který ve mně zanechal je přinejmenším rozporuplný. Postava Lokiho mě baví, a jsem rád, že se jeho příběh po Avg. 4, dále nějak rozvíjí. Ovšem v seriálu na mě nepůsobí jako sebevědomý Loki, který ví, co dělá. Působí na mě spíše bezmocně a až moc věcí se mu stane náhodou, než, že by si je dopředu připravil. Seriál se místy dost vleče, celkově jsem se toho moc nedozvěděl, a pokud by se z šesti dílů udělal jeden celovečerní film, myslím, že by to mohlo být mnohem svižnější a zábavnější. Velmi se mi líbí další dvě hlavní postavy, které se k Lokimu během seriálu připojí. Poslední díl, který měl být vyvrcholením, mě bavil asi nejméně.

plakát

Black Widow (2021) 

Přišlo mi to zbytečně dlouhé, rozjezd byl velmi pomalý a budování vazeb mezi postavami místy nudné. Film je poměrně nabitý hláškami a komickými scénami, z nichž ovšem značná část působí nuceně a tedy diváka moc nepobaví. Trochu mě mrzí, že se do filmu promítá (jako dnes do všeho) genderové hledisko a mužské postavy jsou zde opravdu odsunuty na druhou kolej. Děkuji v tomto ohledu za postavu Red Guardiana, který film zachraňuje od pádu na úroveň Birds of Prey. Závěrem: Mé očekávání po posledních filmech MCU nebylo až tak vysoké, tedy mě film neurazil ani nezklamal. Objektivně by z toho mohly být slušné 3, subjektivně musím jednu přidat za Dona McLeana.