Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (69)

plakát

Colette (2013) 

Tak tohle se příliš nepovedlo! Ať se na to koukám z jakékoliv strany, stále vidím spoustu negativ, které se přehlédnout prostě nedají. A v některých případech přeslechnout. V prvé řadě česká verze je opravdu otřesná. Navíc když už necháme německé vojáky mluvit česky, proč proboha jsou nějaké příkazy či čtení čísel německy? Tak buď mají mluvit komplet německy a přidat titulky, nebo komplet česky. Tahle salátina, ve které uslyšíme max. 10 německých vět, je otřesným řešením. Daleko větším mínusem je pak jakákoliv absence emocí. Vždyť film z prostředí koncentračního tábora by měl v divákovi vyvolávat nějaké pocity - nechuť, zhnusení, soucit nebo cokoliv jiného. Nebo minimálně nabídnout obrázky zvěrstvem, které se tam děly. Jenže nic takového nepřichází. Divák se do postav nevžije, nesoucítí s nimi a je mu vlastně tak nějak jedno, co se s nimi stane. Nehledě na to, že na jednotlivé postavy pohlíží film neskutečně černobíle. A takhle to v těchto táborech rozhodně nevypadalo. Bohužel ani příběh není nikterak silný, spíš bych si dovolil říct dokonce slabý s ještě slabším koncem. Ať se sebevíc snažím najít něco, co se v tomhle snímku povedlo, příliš se mi to nedaří. Možná je to herecký výkon Clémence Thioly. Ale čekal jsem víc, mnohem víc.

plakát

Fakjů pane učiteli (2013) 

Jasně. Od komedie neočekávám nijak promyšlený děj, žádné napínavé záplatky či úchvatné herecké výkony. Divák se chce jen odreagovat, odpočinout a dobře se pobavit a zasmát. Jenže mě to přišlo vtipné opravdu jen minimálně a teď už si vlastně ani nevzpomenu, nad čím jsem se ve filmu pousmál (ne, opravdu jsem se hlasitě nezasmál, ani jednou ne). Přijde mi to jak dost suchá komedie s předvídatelným dějem. A kromě sympaťáka (ne)učitele Elyase M'Bareka v něm není co vyzdvihnout.

plakát

Interstellar (2014) 

Obrovské, obrovské zklamání, přitom to všechno vypadalo tak dobře. A velmi dobře vypadaly i úvodní minuty tohoto bezmála tříhodinového snímku. I když je pravdou, že úvod se možná zbytečně táhl, ale nebýt delšího seznamování s ústřední rodinou, další sled událostí by nás asi tak nedojímal. Ano, i pocity dojetí vás při sledování tohoto filmu dostihnou (vrcholem je samozřejmě bravurní scéna s nahranými vzkazy). A není to jen toto. Film má všechno, skvělý scénář, dobré zápletky, fantastické záběry doplněné úžasnou hudbou ale pak to přijde. Zhruba poslední hodina tak nehorázně zpackala celek, že si jen těžko představit, že by to šlo hůře. A jestli byl do této doby scénář skvělý, tak teď je otřesný. Ačkoliv se dostáváme častěji na dění na Zemi, nedostává se nám potřebným informacím. Od filmu s takovou stopáží očekávám, že vysvětlí, co přesně se na Zemi stalo, kolik tedy vlastně žije na Zemi lidí a co se stalo se zbytkem a jaktože lidé nešílí, když se evidentně blíží konec světa. Jenže ani jednu z těchto otázek nenajdete ve filmu odpověď. Místo toho je k vidění absurdní závěr (který však trvá asi 45 minut). Nejraději bych byl, kdyby se druhá půlka snímku natočila kompletně jinak. Možná potom by z toho byl úžasný film, ke kterému by se dalo i několikrát vracet. Takhle z toho je bohužel ale zklamání.

plakát

Železná srdce (2014) 

Těžko se hodnotí tento film. Na jednu stranu ani v jedné ze 135 minut nenudí, na stranu druhou ve vás zanechá pocit, že to přeci jenom mohlo být o něco lepší. Snímek postrádá nějaký propracovaný příběh, nejsou k vidění ani velkolepé bitvy až už podle skutečných nebo smyšlených událostí, ale jde o obraz jedné posádky tanku, která prošla už (s notnou dávkou štěstí, jak sama upozorňuje) řadou krveprolití a řítí se do dalšího. Jednoznačně poukazuje na zvěrstva války, které také občas dost naturalisticky zobrazuje, a na to, jak člověk přestává být člověkem. To, jak válka změní člověka, sledujete na mladém nováčkovi, který nemá sebemenší zkušenosti se zabíjením a vlastně ani pořádně neumí zacházet se zbraní. Ke shlédnutí je tak film, který nenabízí příběh, ale spíš několik scén slepených na sobě zakončených finálem, které se asi do takového snímku nehodí.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Tři hodiny. Je to na film příliš, nebo je to ještě únosné? Samozřejmě se to liší případ od případu. Tomuto snímku to ale naopak několik bodů ubírá. Film se točí kolem tří témat - sex, drogy a zase drogy. Od filmu s takto dlouhou stopáží jsem ale očekával, že nabídne nějaký pořádný příběh, kritiku společnosti, nebo že prostě budete po odchodu s kina nad snímkem přemýšlet. To se bohužel nekoná. Film stojí na skutečně skvělých dialozích, výborných scénkách, z nichž některé mají na to, aby se staly doslova kultovními. Člověk se tedy při sledování baví, směje se. O humorné momenty rozhodně není nouze. Jenže to je bohužel vše. Kdyby to mělo o 60 minut méně, řekl bych, že je to velice povedená komedie. Takhle jsem od toho očekával, že kromě humorných scének film nabídne něco víc. A to bohužel nenabídl. Škoda.

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Jsou filmy, kterým výrazně pomůže, jakým skvělým způsobem se podaří dílo zakončit. A v tomto případě to platí stoprocentně. Dalším obrovským plusem snímku je výborný herecký výkon Toma Hankse (což se ale dalo očekávat, ne?). Divák mu na plátně věří každou projevenou emoci, prožívá s ním celý příběh s napětím a přeje si, aby to hlavně dobře dopadlo. Za zmínku určitě stojí i výkony protagonistů somálských únosců, které jsou taktéž výborné (ale Hanks je Hanks). Někteří filmu vyčítají propagandu americké armády, ale mně tam tak zjevná nepřijde, nebo spíše žádná. V konečném součtu se jedná o snímek, který drží diváka napjatého v každé minutě filmu, takřka dokonale popisuje pocity, které se honí unesenému člověku ale i únoscům. Čtyři hvězdy jsou pro Kapitána Phillipse jednoznačně zasloužené s tím, že bych se nebránil k přiklonění k ještě jedné.

plakát

Zmizení (2013) 

Naprosto strhující podívaná, která vyrazí dech, donutí přemýšlet, dojme a skvěle pobaví. Film si i přes svou dlouhou stopáž udržuje po celou dobu neskutečnou atmosféru, která může děkovat převážně skvělé práci kameramana. Snímek je postaven převážně na dialozích a divák během dvou a půl hodin musí vstřebat velké množství informací, z nichž některé jsou naprosto nepodstatné a některé (leč tvářící se nedůležitě) jsou pro finále stěžejní. Může se proto lehce stát, že po shlédnutí filmu si některá fakta začnete uvědomovat až později a některé si třeba uvědomíte až po druhém shlédnutí. Když už mířila chvála na vynikající kameru, nesmí být opomenuty výborné herecké výkony obou dvou hlavních hrdinů - jak Jakea Gyllenhaala tak Hugha Jackmana, Některé mouchy by se samozřejmě našly a zřejmě by to nebylo na 10/10, ale v pětihvězdičkovém hodnocení nejde sáhnout jinam, než na nejvyšší metu. Pro mě jeden z velkých adeptů na některé oscarové sošky.

plakát

Já, padouch 2 (2013) 

Příběhově to ani náhodou není lepší než jednička. Ale vem to čert, jsou tam minioni! Já vážně nevím, kde by ten film byl bez nich. A ani si ho bez nich nedokážu představit. Zatímco v jedničce byli spíše něčím navíc, tak ve druhém pokračování to vysloveně stojí na nich. Většina vtipných scének a hlášek je spojená právě s nimi. Škoda absence propracovanějšího příběhu, protože jinak se u toho člověk skvěle odreaguje a pobaví. Skvělý rodinný film ale musí nabídnout víc, aby se takovým titulem mohl honosit.

plakát

Podfukáři (2013) 

Na Dokonalý trik tenhle film nemá, ale i tak nabízí zajímavou podívanou a to zejména pestrou paletu efektů, triků, kouzel, ale i akce a vtipu. A bohužel i romantiky (proboha proč? Vždyť se to do toho filmu vůbec, ale vůbec nehodilo). Nebude to nic, u čeho si budete lámat hlavu nad složitostí děje. Naopak je možná škoda, že ačkoliv se Morgan Freeman snaží ve své roli většinu kouzel objasňovat, stále je tu spoustu prostoru pro mnoho nejasností. A bohužel film pokulhává i ve svém závěru, který se zdá jaksi nedotažený. I přes své vady na kráse je to skvělá oddechovka, u které se budete dobře bavit a zřejmě si zaslouží více než 3 hvězdičky.

plakát

Nejvyšší nabídka (2013) 

Tak tenhle film mě velmi příjemně překvapil. V prvé řadě je potřeba vyseknout poklonu za skvělý výkon Geoffreyemu Rushovi. Druhou věcí, proč hodnotím tak, jak hodnotím, je Sylvia Hoeks. Možná to není ani tak za herectví, ale prostě mi byla nějakým způsobem sympatická. A to i přestože se jeví jako velmi chladná a nepřístupná. První části filmu nasadí laťku příliš vysoko, je to brilantní a i přes pomalé plynutí děje drží diváka přikovaného u obrazovky a hltající každou vteřinu filmu. Je to prostě filmové umění se vším všudy. V závěru pak děj zrychlí a nejednou se všechno děje tak nějak rychle. Jenže jinak by film musel mít aspoň 3 hodiny a bůhví jestli by mu to neuškodilo. Tak i tak je to skvělý filmový zážitek.