Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (196)

plakát

S borovou šiškou pod zády (1966) 

Nenápadný snímek o letní výpravě městské omladiny za venkovskou zábavou kdesi v luzích finské krajiny s jezerem se rozparádí v hýřivém duchu experimentálního uchopování a ohmatávání filmové látky nastupujících nových vln šedesátých let. Zavedené postupy musí pryč a na plátno vstupuje reálný život ve všech spektrech a tóninách.

plakát

Chiméra (2023) 

Alice Rohrwacherová se drží své oblíbené retro nitky a citlivě skládá neuvěřitelné filmové dílo, které jde k divákovi vlastní trnitou cestou. Magické Toskánsko vězní cizince (zřejmě vliv rodinné karmy), který bloumá kdesi ve své snové minulosti a není schopen navrátit se zpět do naší banální přítomnosti. Vše je precizně (a věrohodně) nasnímáno v duchu nejlepších italských filmových tradic a ani jasné odkazy na Felliniho práci (Roma) nepůsobí jako nežádoucí laciné opisování.

plakát

Dokonalé dny (2023) 

Zenové zklidnění a přijetí naší nepatrnosti v přítomnosti, narušené záblesky minulosti, která se zvolna dere na povrch a může papírovou konstrukci denní rutiny nenávratně rozsápat. Wenders namíchal slušné karty, které mohou uctivému a pokornému divákovi vynést jen samé trumfy.

plakát

Chudáčci (2023) 

Nevšední až podbízivě líbivý vizuál, nápaditost námětu, skvělé herecké výkony...  A přesto se Yorgos nedokázal naladit na dokonalou frekvenci svých starších snímku, které tak trochu sám sobě tuneluje. Civilnost a jednoduchost je ta tam a nafintěné mixy barev a černobílého vizuálu jsou zde spíše úlitbou "popcornovému" divákovi než filmovému nadšenci z filmového klubu.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Svět se proměnil a okradl vás o vaše kultovní vize, které se mrknutím oka proměnily v pouhý pohádkový příběh, rozpačitou báchorku, která ani moc nectí knižní podobu. Lynchova nemilovaná a producenty devastovaná představa musí čelit něčemu, co vám vyrve všechny smysly z těla a nasadí vám do hlavy neuvěřitelně realistickou vizi geneze náboženských i světových dějin. Komerční mega produkce, která si pohrává s uměním víc než je zdrávo a apeluje po realizaci třetího dílu.

plakát

Přišla v noci (2023) 

Film tak trochu odkoukaný z dialogů a promluv lidí, kteří se tvůrcům motaly životem. Televizně strnulé záběry bytové jednotky (vs realistické scény z nemocniční praxe) křísí postava afektované matky, ale také epizodní undergroundový povaleč Kocour se kterým se zřejmě dá parádně pokecat. Chata na prodej možná nabídne azyl a konečné řešení.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Vcelku povedený pokus vrátit do zdejších filmových vod vážně pojaté sci-fi a dokonce i s aktuálními motivy mezi jinak tendenčními řádky. Vizuál uhrane a některé provařené tváře zase ujistí, kde se snímek těžce klubal na svět.

plakát

Brutální vedro (2023) 

Smířlivé minimalistické podobenství o možném a takřka hmatatelném konci světa (tak trochu pod vlivem Trierovy Melancholie). Útěk vlastně může být návratem.

plakát

Saltburn (2023) 

Námět není příliš originální a vizuál částečně kopíruje reklamní spoty na oblíbený alkoholický nápoj s parohy nebo drze loupí ve starších zavedených (kultovních) snímcích. Na druhou stranu tahle šílená kolorovaná směsice dortu od pejska a kočičky slušně šlape a není po něm až tak špatně.

plakát

Bastard (2023) 

Zřejmě nejdelší a nejzajímavější dokument o pěstování brambor. Sice se z něj žádné triky na slušnou úrodu nedozvíte, hloubka postav sahá tak do úrovně zasypaných brázd, ale zase se relativně slušně bavíte.