Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (23)

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

Narovinu, tohle je ta nejlepší videoherní adaptace vůbec. Seriálový Fallout dělá každou jednu věc, co se adaptace týče, správně. Tvůrci vzali svět Falloutu jako kulisy pro svůj příběh, který ale nádherně zapasovali do tohoto světa, takže vám připadá, že by tohle klidně mohl být děj Falloutu 5. Jde vidět, že tvůrci brali originální materiál s respektem a měli ho nastudovaný skrz na skrz. Výhoda dělat adaptaci ze hry jako je Fallout je ta, že základ této herní série stojí na vašich volbách od vašeho vzhledu, atributů, schopností a vašeho stylu hraní až po volby ovlivňující příběh. To znamená, že si tvůrci jednoduše mohli sestavit svoje kompletně nové postavy s jinými silnými a slabými stránkami tak, že to nijak nenarušuje konzistenci světa Falloutu. To třeba nepochopili tvůrci The Last of Us seriálu, kteří brali ten striktně nalajnovaný příběh bez možnosti voleb jako něco, s čím si můžou vyhrát, jak oni chtějí, včetně kompletního redisignu vzhledu a vlastností hlavních postav. Pro mě jako fanouška Falloutu je tenhle seriál naprosto perfektní, protože z něho absolutně srší atmosféra tohoto postapokalyptického světa. Od hudby z šedesátek, netradičních zbraní nebo celkové "ujetosti" Falloutu až po takové drobnosti jako hackování počítačů přesně jako z her. Takže pro ty, kteří jsou tímto světem nepolíbení je to prakticky perfektní uvítání a troufám si říct, že většinu takových lidí tento seriál přiměje svým šarmem si vyzkoušet minimálně jeden z titulů herní série, což je absolutní výhra pro všechny strany.

plakát

To se mi snad zdá (2023) 

Nicolas Cage, jméno, které automaticky tvoří základ pro minimálně skvělou podívanou. Když pak k základu přidáte originální zápletku a třešničkou je společnost A24 produkující tento film vznikne vskutku zajímavý koktejl. Ten mi osobně neskutečně sedl, což ale neznamená, že to bude sedět každému, spíš naopak. Řekl bych, že většina klasických užívačů filmů, kdy film je pro ně jen pouhé zpestření odpoledne, tento koktejl nejspíše s nechutí vyplivnou. Celkový styl kamery a střihu je zajímavý a filmu sluší. Vrcholem filmu je ale samotný Nicolas Cage, který opět předvádí...no, Nicolase Cage a je v tom samozřejmě perfektní. Hrát absolutně nudného a nezajímavého člověka, který se stane ze dne na den celosvětovým fenomén je nelehký úkol, jenže Cage se toho zhostil tak jak umí, nejde to úplně popsat, musíte to jednoduše vidět. Asi se to nezapíše mezi jeho nejlegendárnější výkony, ale myslím, že minimálně na nějakou dobu mi jeho postava utkví v hlavě a možná se objeví i v pár těch snech.

plakát

Stvořitel (2023) 

Osobně velice holduji žánru Sci-fi a tak je Stvořitel pro mě vyloženou slastí. A to nejen pro oči, které byly ale potěšeny nejvíce. Může za to naprosto fenomenální vizuál, kde kombinace výborného CGI a praktických efektů tvoří na plátně neskutečně nádhernou podívanou. Jenže film nezaostává ani v ostatních aspektech, například příběh je zkrátka super, sice se točí okolo klasické premisy koexistování robotů/AI a lidí, jenže Stvořitel vypráví tuto premisu v trošku jiném a originálním světle a místy jsem byl velice příjemně překvapen. Svět, do kterého je tento příběh zasazen je taktéž bravurně proveden, ať už to je futuristické město, kde se podobnost s Blade Runnerem nezapře, masivní vesmírné stanice nebo Vietnamská rýžová pole plná robotických mnichů, tak všude jde vidět, že tento svět skutečně žije a někdy naopak ne, díky probíhající válce. Velmi mě mrzí, že tyto pořádné a originální Sci-fi filmy, které nejsou součástí dlouholetých franšíz se v dnešní kinematografii objevují jen zřídka. Stvořitel ve mě ale skutečně stvořil naději, že tyto filmy by se na plátnech mohli objevovat častěji a častěji.

plakát

Živí mrtví (2010) (seriál) 

S žádným seriálem jsem nestrávil tolik času jako s TWD, jenže po cirka 8 sezónách jsem si začal říkat, jestli se to vůbec vyplatilo. Teď, když už je vše za mnou mohu říci, že ano, ALE.... Při prvních sériích jsou nejvíce očividné kvality tohoto seriálu a rozhodně jich není málo. Postavy jsou mistrovsky napsané, působí jako reální lidé s reálnými silnými a slabými stránkami a hlavně vtahy mezi nimi jsou neskutečně uvěřitelné, plné emocí a hlavně srdce. Byla neskutečná radost je sledovat, protože vám zvláště některé postavy přirostou k srdci velmi rychle, o to horší a devastující je vidět je umírat...to se zde děje taky často. V životě jsem nikdy neměl takový strach o postavy jako tady. Napětí, které v některých scénách panuje na obrazovkách je tak neskutečně silné, že nemáte šanci se odlepit od obrazovky dokud to neskončí. Samotní zombie (walkers) jsou, opět hlavně v dřívějších sériích, seriózní hrozbou, jejíž přítomnosti neustále cítíte. Ale nemrtví nejsou nic oproti největším monstrům seriálu...lidem. Seriál krásně ukazuje, že i přesto, že po světě chodí živoucí mrtvoly, tak pořád to nejhorší ve světě jsou stále lidé. To dokazují lidští záporáci. Někteří jsou lepší a někteří zase horší, jenže nikdo se nevyrovná jedné konkrétní záporné postavě, kterou považuji nejen za nejlepší postavu celého seriálu, ale zároveň i za jednu z nejlepších fiktivních postav vůbec. Mluvím samozřejmě o postavě jménem Negan. Totiž jeho příchod je definitivně jedna z těch nejnapínavějších a nejlépe zahraných scén, co jsem kdy měl příležitost vidět. Teď přichází to velké ALE. Seriál totiž od 7. série rapidně klesá na kvalitě a musím bohužel říct, že už se mu nikdy nepodařilo se vyhoupnout zpátky tam, kde byl na začátku. Postavy, tempo, příběh, jednoduše všechno je horší než přechozí série, je tu sice pár záblesků v podobě hezkých charakterových momentů, ale to vážně nestačí. Je to obrovská škoda, protože jsem vážně viděl potenciál v některých částech (speciálně v 9. sérii), ale ten nebyl nikdy plně využit a ke konci jsem se vyloženě nutil, abych se na to vůbec dodíval. Ve výsledku, seriál vážně pokulhával v pozdějších sériích, ale nikdy nezapomenu na naprosto úchvatné momenty, postavy, akci a příběh první poloviny seriálu, nikdy. O to víc jsem smutný, protože ze seriálu, ve kterém byl boj proti oživlým mrtvolám ústřední téma, se sama stala jedna velká oživlá mrtvola, která ne a ne zemřít, až se nakonec sama rozpadla a upadla v zapomnění.

plakát

Blue Beetle (2023) 

Fajn, prostě fajn. Film je příjemnou a jednoduchou jízdou, která má solidní tempo a tak vás film nudit  rozhodně nebude. Tomu napomáhají vcelku důstojně provedené postavy a hlavně sympatický hlavní hrdina. Akce je taky poměrně solidní a CGI vám aspoň každých 5 minut nepřipomíná, že jste opět v éře her z Playstationu 2. Příběh je vážně jednoduchý a vcelku předvídatelný, některé vtipy mě pobavily a některé naopak moc ne. Záporáci jsou absolutně generičtí, ano opět zde máme dalšího, který má identické schopnosti jako hlavní hrdina, jen je zlý a silnější, teda alespoň v prvních dvou aktech. Definitivně váš mozek zašlápne vzpomínku na tyto záporáky jako brouka, hned druhý den ráno.  Všechno tyto ingredience tvoří vcelku povedený superhrdinský koktejl, který si určitě užijete, ale po jeho dopití už si ho pravděpodobně nikdy znovu nedáte.

plakát

Želvy Ninja: Mutantí chaos (2023) 

Jsem naprosto překvapený, nečekal jsem, že nový reboot série Želv Ninja bude takhle skvělý! Vůbec se nepovažuju za hardcore fanouška této značky, ale trailery mě natolik zaujaly, že jsem se rozhodl dát tomu šanci a přesně tohle bych doporučil udělat každému. Je to naprosto svěží a originální pojetí tohoto světa, strašně hodně dělá animace, která je naprosto úžasná. Ano, inspirace Spiderversem je očividná, ale zde animace zachází ještě o krok dál do pomyslné komiksovosti. Každý snímek filmu vypadá jako jednotlivý panel z komiksu a já to naprosto miluju. Jenže u animace to nekončí, postavy a příběh jsou sice jednodušší, ale to vůbec nijak nesnižuje výslednou kvalitu filmu, jelikož všechno ostatní je špičkové. Akce je luxusní, tomu samozřejmě napomáhá ten skvělý styl animace, ale i choreografie byla super. Humor byl samozřejmě mířen na mladší publikum, ale některé vtipy prostě nemůžou děti pochopit, jako například vtipy ohledně českých "celebrit", to je samozřejmě exkluzivní pouze pro český dabing. Musím také pochválit hudbu, protože ta je taky skvělá, hodně se zde pracuje s licencovanou hudbou, jenže jednotlivé skladby byly použity vhodně a ke každé scéně sedí. Jednoduše doufám, že tenhle film dostane tu pozornost, kterou si zaslouží, a že si lidé uvědomí, že tyhle originální a svěží animované filmy naprosto nakopávají zadky všem těm debilním tuctovým filmům jako je Flash nebo poslední výkřiky Marvelu (až na 3. strážce, ti jsou úžasní), protože zrovna tenhle film si tu pozornost vážně zaslouží!

plakát

Blade Runner (1982) 

Blade Runner je jeden z filmů, který by se dal považovat za kultovní, což z něj dělá snímek, který i přes svoje roky obstojí i dnes a stále je jakýmsi vzorem pro dnešní Sci-fi filmy. Už od prvních záběrů vás kyberpunkový svět Blade Runnera naprosto pohltí. Je cítit, jak je ten svět naživu a jak na vás vyloženě dýchá. Všechny ty obrovské holografické billboardy, futuristická auta, všemožné obrazovky, zničená planeta Země nebo například i svítící deštníky dělají z tohoto světa nejen úžasné zasazení, ale i vcelku přesnou předpověď budoucnosti. V takovýchto kulisách se odehrává příběh Blade Runnera, který není nikterak složitý, spíše naopak, jenže to hlavní jsou příběhové metafory, když je začnete vnímat, zjistíte, jak hluboký a komplexní Blade Runner vlastně je. Například se nám snaží říct, že my lidé bereme život jako samozřejmost a většinou si ho ani moc nevážíme, což z replikantů (robotů), kteří vyloženě touží po normálním životě, dělá mnohem lidštější bytosti než jsme my sami. Tomuhle napomáhá i nádherný vizuál, kde při jeho tvorbě byly použity jen praktické efekty, což je o to více fascinující, herecké výkony a hlavně hudba, která je fenomenální a ještě více pomyslně zahušťuje už tak hustou atmosféru. Jednoduše Blade Runner je vrcholem sci-fi žánru, který se vám po 1. zhlédnutí nemusí moc líbit, ale když k němu přijdete na chuť, tak se při jeho sledování ztratí všechny vaše starosti jako slzy v dešti...

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Indyho dobrodružství měla skončit po bravurním 3. díle, to je asi všem jasné, jenže to se nestalo a tak bohužel vznikl 4., a nakonec i 5. díl, byl vůbec dobrý? Ano, docela ano. Byl ale vůbec potřeba? Rozhodně ne. Indy dospěl a zestárnul, jenže jeho filmy ne, a tak dostáváme prakticky úplně tu samou šablonu, na jakou už jsme u tohoto archeologa zvyklí. Jenže dnes už to prostě moc nefunguje. Asi 50x jsem si za ten film řekl, že tohle prostě nedává smysl ani trochu a v žádném případě by se tohle nemohlo stát. Takové pocity jsem u prvních 3 dílů neměl, nebo jen v malé míře. Celkově jsem se zde nemohl zbavit pocitu nudy. Ano, samotný Indy v podání Harrisona Forda, který se snaží zuby nehty, aby se stal opět našim nebojácným archeologem film zcela jistě tahá, jenže to, co musí tahat je nudný příběh s ještě více nudnými novými postavami, které mi někdy vyloženě lezli na nervy, plus někdy až dost nehezký vizuál. Naštěstí zde byl speciálně jeden moment, který mě velice zaskočil, v dobrém slova smyslu. Šlo pouze o konverzaci, která ale dokázala zasáhnout více než jakákoliv rána z pistole. Z celého tohoto film jsem trochu zklamaný, určitě si ho užijete, ale jednoduše postrádá takový „šmrc“, který měli první 3 díly, a po nějaké době stejně skončíte u 5000. rewatche právě prvních 3 dílů a tenhle vám ani nezůstane v hlavě jako třeba absurdní 4, ale jednoduše se vám díky své nezajímavosti vytratí z hlavy.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Pomalu ani nedokážu popsat, jak skvěle jsem se cítil při sledování tohoto filmu. 1. Strážci vždy byli mým nejoblíbenějším MCU filmem, no a jejich 3. díl je ještě trumfnul. Jde poznat, že je to film vytvořený s láskou k originálnímu materiálu a k fanouškům. Už dlouho jsem nezažil film, který by ve mně vyvolal takovou horskou dráhu emocí, a že jich tady je! Tenhle film má prostě srdce a pořádné, to dokazují perfektní postavy, které si projdou jednotlivými, horšími či lepšími, archy, ale každá z nich má perfektní zakončení. Musím taky pochválit hlavního záporáka, který konečně působí jako pořádný záporák, u kterého jde vidět, že provádí skutečně hrůzné a odporné činy a tak jen bedlivě čekáte na jeho odstranění a přejete mu to, ano, s dobrými záporáky většinou dokážete i soucítit, což se tady neděje, ale nijak to neubírá na kvalitě této postavy. Humor je velice diskutované téma u nejnovějších MCU projektů, kde vždy působí na sílu a není skoro vůbec vtipný, pokud je vám víc jak 10. Strážci to ale opět dokázali a vyprostili se z tohoto prokletí, protože zde jsem se několikrát zasmál mnohem více nežli jen pouhé vypuštění vzduchu nosem a snad ani jeden vtip neminul. Pro strážce je velice typický skvělý soundtrack a tady se opět neskutečně povedl, každá skladba sedí do dané scény a nikdy mě z ní nevytrhla, ba naopak, ještě více mě vtáhla, mám teď alespoň dalších několik skladeb, které budu díky 3. strážcům ještě hodně dlouhou dobu poslouchat. Ve výsledku je tohle to nejlepší zakončení jaké si strážci zasloužili a už pěkně dlouhou dobu se mi nestalo, že bych na tváři měl u konce filmu úsměv od ucha k uchu ne tím, jak je to vtipné, ale jak krásný a hřejivý ten závěr ve skutečnosti je.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

John Wick je absolutní akční nářez, který jsem potřeboval. Předešlé díly byly naprosto luxusní, co se akce týče, jenže příběhem trošičku zaostávaly. 4. Kapitola vše pozvedává na novou úroveň. Tenhle film mě jen utvrdil v tom, že John Wick je a bude králem akčního žánru, protože to, co zde tvůrci předvedli je úžasné. Akce je natočená precizně tak, abyste spolehlivě viděli, kdo má navrch a jakým způsobem. To jen podtrhává perfektní choreografie a také hudba. Hudba je právě prvek, o kterém se moc u minulých dílů nemluvilo, právě zde soundtrack ke každé akční pasáži neskutečně sedí a dobře vystihuje atmosféru jednotlivých potyček. Překvapila mě taky délka filmu, na akční film je až překvapivě dlouhá, ale nudit se nebudete ani minutu. V ten moment, co jen v duchu prohlasíte: „Kdy bude další akce?” BUM, hned máte před sebou další akční sekvenci. Věc, která mě trošku zamrzela je to, že někdy šli tvůrci až do extrému v tom, co dokáže John snést, ale nic, co by se nedalo překousnout. Ve výsledku je tohle jeden z nejlepších akčních filmů vůbec a nadcházející filmy tohoto typu budou mít co dělat, aby se jen přiblížili kvalitě 4. Johna Wicka.