Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přání otce se rodina Earpových stěhuje z Missouri do Kalifornie. Cestou poznávají Divoký západ a jeho drsné zákony. Syn Wyatt studuje práva. Je to mladík, který se vyhýbá násilí. Odjíždí z Kalifornie za svou dívkou, kterou miluje, a ožení se. Ona během těhotenství zemře na tyfus a Wyatt ze zoufalství zapálí dům. Stane se z něj opilec, krade, přepadává lidi, naučí se zabíjet, dostane se do vězení a jen o vlásek unikne oprátce, protože jeho dědeček za něj složil kauci a nechal ho utéct. Od té doby Wyattovi začne nový život. Stane se lovcem bizonů, krupiérem v kasinu, pak zástupcem šerifa v malém městě. Šerif z blízkého Dodge City ho přesvědčí, aby mu pomohl chránit zákon. Wyatt s sebou vezme své přátele a bratra. Začnou prosazovat nové zákony, ale to se lidem v městečku nelíbí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Wyatt Earp mi připomněl jednu z povídek mého oblíbeného kanadského humoristy Stephena Leacocka - Strašlivý osud Melpomena Jonese. Nebohý Melpomen byl slušně vychovaný sympatický mladý muž, který měl tu vadu, že podléhal vlivu svého okolí a byl příliš pravdomluvný. Nedokázal svým hostitelům vysvětlit, že musí odejít, a jejich pokrytecké pobídky, aby ještě zůstal, vzal bohužel příliš vážně, až se nakonec během nekonečného pobytu u známých zhroutil a zesnul. Lawrence Kasdan byl možná také příliš ovlivnitelný svým okolím a kdykoliv začal uvažovat o tom, že by už snad bylo vhodné film ukončit, herci a celý štáb ho přemlouvali, že by tak slibně rozjetý projekt neměl utnout, když všem jdou mzdy a všichni se u toho hezky baví. Bohužel ten, kdo se příliš nebaví, je divák, který má zkonzumovat více než 3 hodiny stopáže. Dramaturgie snímku zkrátka pokulhává a při nejlepší vůli nenacházím důvod, proč by se neměl film výrazně zkrátit. Ba co horšího, když si představím, že by měl snímek rozumných 90-100 minut stopáže, ani tehdy bych neměl potřebu nadělit víc jak 3*, byť by byly velmi solidní. V téhle podobě ale musím jít ještě níž. Ze všeho nejvíc se totiž k dílku dá připojit přívlastek úmorný. Wyatt Earp není ani klasický dobrodružný film plný očekávatelných žánrových klišé ani seriózní životopis. Je to něco mezi a upřímně řečeno, neuspokojí podle mého názoru ani jednu část divácké obce. Poměrně solidní hodnocení souvisí spíš s tím, že Kasdan, ať už se na jeho megalomanii díváme jakkoliv, si udržel solidní řemeslnou úroveň - ten film zkrátka není blbý a svádí k určitému nadhodnocení ve stylu když je tak solidní, přece ho nebudu potápět. Rozpačité ohlasy na snímek byly začátkem konce hvězdného období Kevina Kostnera, kterého katapultoval vzhůru především fenomenální úspěch Tance s vlky. Celkový dojem: 45 %. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý westernový epos Lawrenca Kasdana, ktorý znamenal dve zásadné veci v hollywoodskej kinematografii: definitívny koniec nákladných projektov tohoto žánru a zároveň odstavenie vynikajúceho režiséra na vedľajšiu koľaj (rozkošné béčko Pavučina snov za veľký návrat Kasdana nepovažujem). Príčina týchto neopominuteľných bodov však bola jediná: obrovský prepadák! To sa však týka len z finančného hľadiska, nakoľko samotný film nie je vôbec zlý. Výprava, réžia, herci, hudba, kamera - to všetko na nadštandardnej úrovni. Malinkým problémom sa mi zdal scenár, kde mnohé významné, záchytné body v biografii Wyatta Earpa neboli patrične dotiahnuté a taktiež koniec filmu na takýto ambiciózny počin vyznel do prázdna s tradičnými barličkami vo forme záverečných slov v titulkoch. A to aj napriek vyše úmornej trojhodinovej dĺžke filmu. Predovšetkým pohnútky samotného Wyatta boli vykreslené laxne, či už to bolo náhle úmrtie milovanej prvej ženy alebo neadekvátna náčrtka začiatku priateľstva s Docom Hollidayom, tak zásadného pre jeho životopis. V tomto prípade to zamrzí dvojnásobne, lebo práve Quaidov Holliday bola najživotnejšia a v tom dobrom slova zmysle najnákazlivejšia postava v príbehu, ktorá vyčnievala aj nad samotným Costnerovým Earpom. V každom prípade sa však jedná o poctivú westernovú drámu, kde druhá polovica filmu zatieňuje dramatickými momentmi tú prvú, ktorá len predpripravovala množstvom viac či menej významných bodov v Earpovej kariére pôdu pre hlavnú dejovú líniu filmu - vrcholový stret s Clantonovým klanom v Tombstone. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Western ? Proč western ? Vždyť se jedná o trochu upravený životopisný film. Watt Earp byl skutečnou postavou 19.století na "divokém západě". Kevin COSTNER se této postavy zhostil velmi dobře. Earp byl vynikající střelec, ale nebyl to zabiják. V dějinách Ameriky na počátku osídlování západu hrál velmi důležitou roli a je kladně historiky hodnocen. Film je ovšem zbytečně dlouhý, některé scény by se daly i vystřihnout, protože nejsou až tak důležité pro pochopení děje a postavy Wyatta Earpa. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tanec s vlky se nekoná, na to příběh Wyatta Earpa není zas až tak extrémně zajímavý jako fiktivní John Dunbar, ale oproti o rok staršímu stylizovanému a imo extrémně nudnému Tombstone je tohle zpracování již plnohodnotnou biografií. Je to patřičně rozmáchlé, v poslední hodině trochu natahované, ale příjemně realistické a plynulým tempem linoucí se drama. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Tak to jsem takhle včera nemohl usnout a přepínal jsem tv, co mě uspí. Narazil jsem na tento film a to byla velká chyba, protože mě to fakt chytlo a drželo do samého konce. Je to opravdu povedený western, který má pomalejší rozjezd, ale za to drsnější druhou část. Prostředí filmu je na tento druh filmu klasické, Příběh je pěkný a chytlavý. Co se týče hereckého obsazení, tak to se povedlo. Za mě 80%:) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (17)

  • Film byl uveden do kin šest měsíců po Tombstone (1993) a ve srovnání s rivalem byl komerčně neuspěšný. Při rozpočtu 63 milionů USD vydělal jen okolo 25 mil.$. Tombstone má skore 25 mil.$ rozpočet vs. 56,5 mil.$ tržby. (kenny.h)
  • Earpův šestiraňák byl zapůjčen Earpovým muzeem po dobu natáčení a objeví se v několika záběrech. (liquido26)
  • Natáčení snímku Tombstone probíhalo ve stejnou dobu nedaleko a štáb vykoupil veškeré dobové oblečení v oblasti. Šaty pro tento film se tedy musely dovézt až z Evropy, což zpozdilo natáčení. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Costnerova malá velká válka

Costnerova malá velká válka

14.02.2010

Nějakou dobu o něm nebylo slyšet. Tanečník s vlky se však vrací na scénu, a opět ve filmu, který hodlá i sám režírovat. Nikoho asi nepřekvapí, že akční dobrodružství A Little War of Our Own bude… (více)

Reklama

Reklama