Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1957. Mladé posluchače BBC uchvátí zábavné skeče "Šašků," skupiny komediálních anarchistů se sklonem k absurdnímu humoru. Jedním z géniů v této skupině je Peter Sellers (Geoffrey Rush), herec s nenaplněnými filmovými ambicemi, kterého až příliš starostlivá matka Peg (Miriam Margolyesová) nutí k agresivnějšímu sebeprosazování. Možná i díky tomu mladý herec uspěje a získá filmovou roli po boku italské krásky Sophie Lorenové (Sonia Aquinová), do níž se beznadějně zamiluje. Šťastně vdaná herečka ho sice odmítne, ale na jeho nenaplněné lásce ani na rozpadu manželství s Anne (Emily Watsonová) to nemůže nic změnit.

Sellers brzy začíná bojovat s osamělostí a depresemi, z nichž ho vytáhne až přítel Maurice Woodruff (Stephen Fry), který mu vytrvale shání práci (a výrazně si tím vylepšuje rozpočet). Úspěšný režisér Blake Edwards (John Lithgow) chce Sellerse obsadit do vedlejší role ve filmu "Růžový Panter" v hlavní roli s Davidem Nivenem. Sellers ale nakonec získá postavu inspektora Clouseaua, která ho konečně nasměruje na hvězdnou dráhu. Najednou se nabídky doslova sypou. Některé jsou velmi zajímavé, jak třeba ta, kterou mu udělá režisér Stanley Kubrick (Stanley Tucci). Ten totiž Sellerse přiměje, aby přijal hned několik hlavních rolí ve snímku Dr. Divnoláska, za které herec získal svou první oscarovou nominaci. Po neproměněné nominaci se zklamaný Sellers znovu uchýlí ke svému mentorovi Mauriceovi, jenž ho přesvědčí, aby přijal nabídku Blakea Edwarda na pokračování "Růžového Pantera" a návdavkem mu předpoví životní štěstí s "B. E."

Do Londýna přijíždí krásná švédská herečka Britt Eklandová (Charlize Theronová). Sellers ji omylem považuje za osobu z Mauriceovy předpovědi a začne ji pronásledovat. Po třítýdenním dvoření ji přivede před oltář. Několik týdnů po svatbě ale Sellers prodělá těžký infarkt, při němž se mu zastaví srdce.

Život a smrt Petra Sellerse je důvěrný pohled na jednoho z nejplodnějších světových komiků, který se díky mimořádnému nadání pro imitaci a improvizaci stal mezinárodní ikonou. Vydejte se pod režií Stephena Hopkinse a s Geoffreym Rushem v titulní roli na kaleidoskopickou cestu Sellersovým životem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (98)

PKD 

všechny recenze uživatele

Dobrá podívaná, tenkráte. Ovšem od chlápka, co do nás napálil 2.Predátorský masakr a pak nás oblažil až dnes kultovně dementní verzí a totál quilty pleasure filmíkem: Lost in Space, bych toto fakt...nečekal. A to kupodivu nemyslím ani positivně, ani negativně. Rush byl opravdu na něj velmi podobný (stačily asi jen ty brýle, haha) a i ostatní, včetně citově chladného Kubricka, jsem taky poznal.;-) Ale nejedná se satanžel o film, který by jste si ihned zařadili do filmotéky a zaměřovali na něj několikráte do roka své unavené...bulvy.;-) Sellers by si zasloužil výraznější a více zapamatováníhodný snímek. Nu...snad někdy jindy. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Peter Rush v roli Geoffreyho Sellerse byl téměř kopie, nejen vzhledově, ale i herecky - úchvatný fenomenální  výkon! Jako všichni géniové, i Peter Sellers byl tak trošku blázen nebo spíš měl komplikovanou osobnost, jak se teď říká. Takže zatímco na plátně perlil, v osobním životě to bylo asi trochu peklo. Je zajímavé, jak z venku člověk může být takovej borec a ve skutečnosti se v něm může skrývat takový zadumaný zadepkovaný prudič. Dostala mě ta posedlost Sofií Lorenovou, když se ho třeba děti ptaly: "A ty nás už teď nemáš rád?" "Mám vás rád, ale ne tak jak Sofii Lorenovou." A další excesy týkající se jeho dětí. Respekt tvůrcům, že se vůbec do takového projektu dali a podařilo se jim vytvořit něco, co na jednu stranu vykresluje Petera Sellerse, jaký ve skutečnosti byl strangelove, na druhou stranu je to pocta jeho tvorbě. Zrovna teď se nacházím v životní situaci, že bych se s ním v určitejch věcech dokázal i ztotožnit. Ne ve všech! Zajímavě podané, zajímavě natočené, skvěle zahrané. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento zvláštny a nesúrodý film sa pokúša vrhnúť trochu svetla na komplexný charakter všetkých postáv, ktoré tvorili verejný obraz Petra Sellersa. Pomocou tejto premisy zostavuje zmes udalostí z reality a fantázie z jeho života (s niekoľkými zvláštnymi skokmi v chronológii ). Geoffrey Rush, aj keď je dobrý (najmä ako Clouseau a Dr. Divnoláska), je trochu sklamaním (a príliš starý na to, aby hral rolu niekoho, kto zomrel vo veku 54 rokov.) 5/10 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Není to obvyklý životopisný film... oživení v podobě komentářů jednotlivých postav (které v Sellersovské tradici hraje opět Rush) přímo na kameru krátce poté, co odcházejí z života hlavní postavy a vůbec i přítomnost dalšího štábu, to vše působí osvěžujícím dojmem, zvláště pokud o Sellersovi něco málo víte. Škoda jen, že jako celek se děj pohybuje od jedné scény ke druhé a příliš to nenavazuje. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

najvăčším kladom filmu je jeho námet - biografia rozporuplnej postavičky hollywoodu. potom je tu už sľubné obsadenie s naozaj sa snažiacim a tiež dobrým Geofreym Rushom chytľavá a štýlová animovaná pesnička v titulkoch po ktorej príde úvod, ktorý s týmto všetkým zaklincuje to, čomu sa hovorí: sľubný začiatok. po sľubnom začiatku však tempo mierne upadne, o peterovi sellersovi sa nedozvieme veľmi veľa, iba útržky o tom, že bol nervák, čudák a mal strašidelnú matku . . . upozornenie - film nie je komédia, čo je možno bodom k dobru - že film o jednej z najvtipnejších postáv filmu je cekom smutná dráma. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (14)

  • Peter Sellers se objevil celkem v šesti filmech o nešikovném inspektorovi, přičemž ten poslední – Stopa růžového pantera – vznikl dva roky po hercově smrti a z nepoužitých záběrů z předcházejících částí. (imro)
  • Film během prvních třech říjnových dnů vydělal v Anglii 125 748 liber a celkem potom téměř dvojnásobek. (imro)
  • Snímek získal v roce 2005 Zlatý glóbus pro nejlepší televizní film nebo minisérii. Geoffrey Rush získal za svůj výkon ve filmu Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v televizním filmu nebo minisérii. (Terva)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama