Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, nakolik je to opravdu biografický snímek, je natočen velmi dobře a George Rush v něm zřejmě hodil svou životní roli. I když je fakt, že se to ke konci už trochu rozsypávalo. Sellers byl opravdu zvláštní člověk a tenhle film má jednu obrovskou přednost. Pokud jste to neudělali doteď a je pro vás Sellers jen potrhlý šéf/inspektor Clouseau a v lepším případě ještě multiherec z Dr. Divnolásky, donutí vás poohlédnout se po jeho dalších filmech. PS: Romance of the Pink Panther je už opravdu noční můra. I když nepochybuji, že by v ní Sellers byl pořád skvělý. Určitě by v ní často využíval vilný pokoj. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

70% Na rozdíl od jiných nemyslím, že je smysl zdejších komentářů v tom, abychom se tu rozepisovali o nepochybné kráse Charlize theron. Já bych se spíš rozepsal o tom, že Rush je imho nejlepší současný herec na téhle planetě a tento film je toho dalším důkazem. můžete se mnou nesouhlasit, ale to je asi tak všechno co zmůžete. Jinak film 70%, veškeré nedostatky jsou na straně scénáristy, který vynechal spoustu důležitých etap selllersova života, aby nám ukázal ty nedůležité a to co už každý kdo se jen trochu zajímá o film dávno ví. Imho nejlepší filmový komik byl v osobním životě namyšlenej sobeckej parchant. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Není to obvyklý životopisný film... oživení v podobě komentářů jednotlivých postav (které v Sellersovské tradici hraje opět Rush) přímo na kameru krátce poté, co odcházejí z života hlavní postavy a vůbec i přítomnost dalšího štábu, to vše působí osvěžujícím dojmem, zvláště pokud o Sellersovi něco málo víte. Škoda jen, že jako celek se děj pohybuje od jedné scény ke druhé a příliš to nenavazuje. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, Petra Sellersa mám rád a dlho som čakal na príležitosť pozrieť si tento autobiografický film. Myslím, že Geoffrey Rush sa zhostil stvárniť génia vcelku dobre ( hoci som netušil, aký P.S. v skutočnosti bol ). Ak by mal lepší scenár ( komentáre spoza kamery sú k ničomu ) a režiséra, možno by bol jeho výkon ešte strhujúcejší. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, kteří věří, že to, co bylo odvysíláno v televizi, je pravda, jelikož to bylo v televizi. A jsou také lidé, kteří ví, co znamená umělecká licence a stylizace. Nebudu tedy marnit čas analýzou toho, zda tenhle film vypráví cosi o SKUTEČNÉM Peteru Sellersovi (zdravím kolegu Oskara:-)), jako poučený divák o tom vím své (mám totiž povědomí o existenci biografického mýtu), zaměřím se spíše na film samý - strhující studie člověka, který díky výchově a úspěchu v životě rozmělní svou osobnost ve svých filmových rolích, ke kterým utíká sám před sebou i ve svém soukromí (moment, kdy se má Peter vypořádat s rostoucí krizí svého manželství a vztahu a řeší ho útěkem do skříně a hereckou etudou na téma malý bezbranný chlapec - pidičlovíček). Tahle krize vlastní identity vrcholí ve chvíli, kdy se má postavit tváří v tvář komplexu byvším v životě s dominantní matkou - komunikuje s ní prostřednictvím své filmové postavy, jeho já zůstává skryto někde hluboko uvnitř daleko od bolestivé reality. Studie geniálního člověka, který je sám a zaplňuje svou samotu a prázdnotu náplastmi matérie, věcmi... A jako věci chápe i živé lidi včetně svých nejbližších... Jak řekla Peterovi přímo jedna z postav filmu: ,,Ten, kdo je osamělý, nemůže být nikdy šťastný..." (kapitola sama o sobě je doslova herecký koncert Geoffreyho Rushe, v některých momentech byl snad lepší než sám originál...) Strhující ,,autobiografický" film... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Sellers byl první muž, který se objevil na obálce Playboye, a to konkrétně v dubnu 1964. (imro)
  • Geoffrey Rush (Peter Sellers) komentoval, že v rámci životopisných filmů se snažil alespoň přiblížit dvěma "svatým grálům", které v této oblasti viděl: "Za prvé je to Anthony Hopkins jako Nixon. Byl neuvěřitelný. Je to Velšan, který není Nixonovi vůbec podobný, a já mu bez problémů uvěřil, že je prezidentem Spojených států. A za druhé Cate Blanchett, se kterou jsem natočil Královnu Alžbětu. Víte, pro mě Alžběta I. vypadá jako Cate Blanchett..." (NIRO)
  • Film během prvních třech říjnových dnů vydělal v Anglii 125 748 liber a celkem potom téměř dvojnásobek. (imro)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno