Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emil a Oleg, oba kriminálníci s bohatým trestním rejstříkem, přijíždějí do New Yorku zinkasovat svůj podíl na dávné loupeži. Když zjistí, že peníze už dávno zmizely v nenávratnu, stojí to jejich kumpána krk. I cynický newyorský detektiv Eddie Flemming je šokován brutalitou dvojnásobné vraždy a bezohledností, s níž se oba zločinci pokusili zahladit stopy obrovským požárem. Jediné, čeho se při pátrání může chytit, je informace o dívce, které se podařilo z bytu uprchnout. V nesourodé dvojici s mladým idealistickým vyšetřovatelem z hasičského sboru se pouští do hledání záhadné svědkyně. A musí postupovat rychle, protože o dívku mají z pochopitelných důvodů zájem i oba zabijáci. Jejich metody jsou oproti policejním mnohem drastičtější a záhy se tak roztáčí kolotoč hrůzných vražd, které Oleg natáčí ukradenou kamerou. V zemi, kde se televize v honbě za atraktivním materiálem nezastaví před ničím, se může stát mediální hvězdou i masový vrah. Stačí, když je efektně brutální a dostatečně inteligentní na to, aby předstíral blázna... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (294)

POMO 

všechny recenze uživatele

15 minút je filmom v štýle Stonových Takých normálnych zabijakov. Jeho najväčším kladom je Čech Karel Roden, ktorý brilantným spôsobom stvárnil postavu vyšinutého neurotického vraha a kriminálnika, ktorý svoje problémy nerieši hlavou, ale nožom v ruke. A spolu s Olegom Taktarovom vytvorili práve dvojku typu Malory a Nickie zo spomenutej stoneovky. Ústrednú dvojicu hrdinov, ktorí sú síce odpornými živlami, no zároveň plnia úlohu ikôn, nositeľov a strojcov myšlienky snímky. Na rozdiel od Stonovho diela, kde i tí, na strane zákona, boli rovnakými "pošukmi" ako ústredná dvojica vrahov, v 15 minutách stoja v ich opozícii skutoční americkí hrdinovia s veľkým koltom a ešte väčším srdcom. Ich postavám držíme palce, tak ako je to pre naše divácke vnímanie podobných súbojov dobra so zlom prirodzené – a práve preto dostaneme nejednu facku, kritizujúcu práve tento konzumný a naivný, hollywoodskymi klišé rozmaznaný pohľad na vec. Amerika, "pravidlá" pre úspech v jej showbiznise a vôbec celý jej právny systém, to všetko je podľa filmu skazené a choré. To, čo snímke bráni stať sa niečím viac, než len štiplavým špendlíkom v zadku, je žánrová rozorvanosť a mierna vnútorná rozporuplnosť. Chvíľu sa zabávate na blbosti a naivite dvojice európskych imigrantov a následne ste šokovaní brutalitou, ktorá sa odohráva pod čepeľou noža jedného a pred kamerou druhého z nich. Neskôr si zamilujete De Nira pri romantických scénach s jeho snúbenicou a následne... uvidíte sami. Skrátka dosť nesúrodý mix protikladných emócií. Je otázne, či chcel Herzfeld svoj film pojať týmto spôsobom, alebo sa mu len režijné pojatie projektu vymklo z rúk. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Velmi podivná slátanina, která se zřejmě snaží kritizovat moc médií, jejich hon za senzacemi, sledovaností a penězi. Vybírá si k tomu dost zvláštní prostředky, ačkoliv by film 15 minut měl být něčím na způsob thrilleru, začíná jako komedie (komediální a humorné prvky se tady objevují podobným způsobem jako v blockbusterech), aby vzápětí „šokoval“ scénou brutální vraždy, načež se změnil v něco na způsob buddy movie a tak dále, pořád dokola. Zní to možná zajímavě, ale zajímavé to vlastně vůbec není. Spíše takové neumětelské. A nudné. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery. Tak trochu vážná krimi s vyšinutým Rodenem, tak trochu totální prdel dělající si šoufky z médií. Škoda, že film neskončil o pár minut dřív, zhruba v momentě, kdy Edward Burns zahodí odznak. Film by si zasloužil o mnoho údernější konec, obyčejný happy end mu škodí. Jinak ale Roden kraluje a dvojka De Niro/Burns mu zdatně sekundují. Ve finále dobré, ale asi lehko zapomenutelné. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Film je bez jakýchkoli ústupků na 4 hvězdy. Rodenova (pravděpodobně) jediná příležitost naplivat DeNirovi do obličeje mu na můj vkus vyšla perfektně (kdo viděl pochopí) :) . Že však dokáže hrdě konkurovat herci jako DeNiro jsem fakt vážně netušil a velice mile mě to překvapilo. Kdysi jsem viděl tento film s českým dabingem a musím varovat všechny kdo se do toho chtějí pustit nebo už pustili, aby si film přehráli v originále, protože film je pak výrazně lepší. Teď se zase zpátky vrátím ke zdejšímu (pro mě totálně nepochopitelnému) hodnocení. Tipuju, že zde nejspíš všechny zdejší skalní vlastence (kteří si ruku k tělu přiloží jen tehdy když je MS v kokeji) nakrklo to mírné škatulkování ČR k východní Evpropě apod. No každopádně já se přes to krásně dokázal přenést, protože to tak nějak k tomu filmu patřilo a velice mě to naopak bavilo. Výborné herecké obsazení se správně načasovaným drsným humorem, skvělým záporákem a zvratem mě naservírovali skvělý a originální filmový zážitek. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu si troufli na opravdu hodný kus práce, na poměrně široké pokrytí moderní tématiky médií, manipulací, falešné popularity a slávy. A dá se říci, že většinu příběhu se jim to i daří, problémy přijdou až s přílišnou překombinovaností děje a silně potrhlým závěrem. Možná měl být film i jakousi sondou do tak neamerické, východoevropské duše a mentality, čemuž pomáhá tady tolikzmiňované angažování Karla Rodena. Mimochodem asi je pravda, že Roden tu snad i přehrál De Nira, ale v současné době už se bohužel není čím chlubit, tolik povyku, kolik se tady kolem něj nadělalo, mi však případne jako silně nadsazené. Na druhou stranu - až 6. místo v titulcích si také nezasloužil. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně v baru, kde Emil (Karel Roden) otevírá balení Excedrinu a je natáčen na kameru, je v záběru kamery vidět na stole krabička cigaret české značky Mars. Lze také přečíst česky napsané upozornění na krabičce o škodlivosti kouření. (Mydlivoj)
  • Film sa natáčal mimo Los Angeles aj v New Yorku. (Laslo)
  • Imigrační úředník na začátku filmu je skutečný úředník, ne herec. (don corleone)

Reklama

Reklama