Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Skip 

všechny recenze uživatele

De Niro je prostě extratřída, ať už hraje kohokoli v čemkoli. V tomto filmu zahrál skvělou zápornou postavu a přes veškeré antipatie, které vzbuzuje, přesto je někde pod povrchem cítit člověk, na kterém se bohužel podepsalo maloměsto se svými hodnotami, které dokáží doslova ubíjet, a tak, ač prvotřídní parchant dusící své blízké, přesto vlastně chudák a oběť, což si ale nedokáže nikdy přiznat. Jen díky De Nirovu hereckému mistrovství to nebyl pouze prvoplánový hajzl a člověk cítí, že kdyby vyrostl jinde, v jiném prostředí a mezi jinými lidmi, mohl by být někým jiným. Možná...a možná také ne. Hajzlem se člověk stává s různých příčin. Leonardo DiCaprio zahrál výborně dospívajícího Tobyho/Jacka, věčně zápasícího se svou do průšvihů ho vrhající povahou, bouřícího se proti otčímovi, maloměstským hodnotám a všemu tomu hnusu kolem sebe, kterému touží uniknout. Velmi dobrý film a pro Lea parádní rozjezd. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Inšpiratívne životné príbehy s podobnou dejovou schémou mám veľmi rád, takže v tomto smere som bol nadšený. Aj herci boli super, Niro si tu strihol riadneho slizáka, aj keď záporák, no svojim spôsobom potiahol celý film. V niektorých momentoch to síce strácalo na dramatickej sile a občas skĺzavalo do zbytočných šedivých odbočiek, no celkovo veľká spokojnosť. Dôležité je ísť si za svojim a vydržať. A človek má šancu vyhrabať sa aj zo žumpy. Všetko je v našich rukách a najmä v hlave. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vyklubat se ze skořápky, postavit se na vlastní nohy a roztáhnout křídla bývá pořádná dřina. To celé bude mít hlavní postava hutně komplikované, jeho matka se vdala a svěřila ho na několik týdnů do péče otčíma. Počáteční výměny jsou celkem pochopitelné a požadavky zcela oprávněné. Ovšem poté se začne projevovat skutečná otčímova povaha, impulzivní primitiv a krutý despota se na uzdě dlouho neudrží a nachystá adolescentovi hodně velké sousto k sežvýkání. Polepši se nebo chcípni. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio dostal šanci vedle Roberta DeNira, chytil ji za pačesy a už nepustil. Famózní výkon obou, ovšem u Leonarda si jej můžeme vychutnat vůbec poprvé (a ihned bude následovat retardovaný kluk po boku Johnnyho Deppa). DeNiro jako despotický chlápek, který si vybíjí vlastní neúspěchy na nevlastním synovi. Skvělý, jako vždy. Závěrečná bitka obou dvou hvězd je tou nejsladší třešničkou na dortu. 90% ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

S každým dalším filmem Lea DiCapria, který shlédnu, musím se tomuto herci obdivovat - má neskutečný talent snad přímo od Pána Boha. V 18-ti se dokázal herecky naprosto vyrovnat i tak ostřílenému veteránovi, jakým je Robert De Niro. Ve vynikajícím filmu, který nám předkládá skutečnou tvář na venek zdánlivě šťastné rodinky. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Když Robert De Niro četl knižní předlohu k filmu, zapsal si o své postavě, Dwightu Hansenovi, do tlustého zápisníku na dvě stovky postřehů, včetně nejmenších detailů. (ČSFD)

Reklama

Reklama