Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 3

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (178)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Saltburn byl v konečném důsledku velice zapeklitým oříškem. Na jednu stranu měl tento film dokonale připravenou půdu. Režie se chopila osobitá režisérka Emerald Fennell, která má na kontě velmi hluboký zářez v podobě filmu Promising Young Woman. Tento film patřil k tomu nejlepšímu, co nám oscarová sezóna roku 2021 nabídla. Proto jsem s velkým očekáváním vyhlížel, co si pro nás tato britská režisérka připravila. O filmu Saltburn se jednu dobu šuškalo velice intenzivně a tato skutečnost tedy slibovala velice provokativní podívanou. A ve výsledku tomu tak skutečně je, protože některé scény byly opravdu velice kontroverzní a divákovi po zádech přejížděl nepříjemný mráz. Nemůžu se však ubránit pocitu, že to šlo udělat daleko lépe a vyždímat z toho daleko více. Neboť tady máme pospolu jedny z nejtalentovanějších mladých herců současnosti. Ďábelský Barry Keoghan je v hlavní roli až děsivě přesný a jasně dokazuje, že patří k největším hereckým objevům současnosti. Jeho role Olivera mi místy připomínala jeho dřívější roli ve filmu The Killing of a Sacred Deer, díky kterému se dostal do povědomí většímu spektru diváků. I zde hraje mladíka s nevinnou andělskou tváří, ale srdcem prohnilým zlem. Barry Keoghan předvedl famózní herecký koncert, který zarývá pobuřující scény z filmu hluboko do divákovy paměti. Osobně jsem Barrymu předpovídal zářnou budoucnost, ale až v takovouto hitparádu jsem ani v nejoptimističtějším snu nedoufal. Sekunduje mu Jacob Elordi, který známý především díky seriálu Euphoria. Tento vyzývavý seriál jsem vzhledem k mému překypujícímu watchlistu ještě neměl možnost vidět. Ovšem pokud tam bude Jacob Elordi předvádět něco podobného jako v Saltburn, tak se mám tedy na co těšit. Ostatní známí herci tady byli spíš do počtu, ale fanoušky určitě potěšily známá jména jako Rosamund Pike nebo hvězda již dříve zmiňovaného počinu Carey Mulligan. Celý film je oblečen do velice slušivého hávu, který se mi nesmírně líbil a přidává filmu na jeho kladech. Posledním kladem bych určitě rád vypíchnul hudbu, o kterou se postaral Anthony B. Willis. Podařilo se mu zkomponovat symfonii, která lahodí divákovu uchu a zároveň zachraňuje místy nevýrazná místa. Po technické stránce snímku nemám co vytknout. Herecky se taktéž jedná o chirurgicky přesnou záležitost. Kde však snímek výrazně pokulhává je scénář, který je hrozně nekoherentní. Kde snímek však nejvýrazněji ztroskotává, tak to je po komediální stránce. Obávám se, že snímek za nějakou dobu zmizí v zapomnění v propadlišti průměrnějších filmů. A je to spíše sbírka kvalitních střípků, které diváka po povrchu říznou, ale hlouběji se nedostanou. "I was a lesbian for a while, you know, but it was all a bit too wet for me in the end. Men are so lovely and dry." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Byť vo veku hlavných hrdinov, alebo aspoň približne, prípadne milovať nulté roky, bol by som určite spokojnejší. Postaviť film na tom, že žiadna postava vám nemá byť sympatická, je riskantný krok a tak samozrejme nemôže byť prekvapením, že sa názory naň a emocionálna napojenosť na postavy bude líšiť pomaly u každého diváka. Herci sú samozrejme skvelí, Keoghan si zaslúži pozornosť rôznych akadémií, len by bolo lepšie si vopred nečítať žiadne komentáre, pretože zvraty a vysvetlenie toho, čo sa tu skutočne dialo a deje, nás čaká až v záverečných minútach. 70% ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Typická role pro skvělého Barryho Keoghana ve vztahovce s odstíny Talentovaného pana Ripleyho, v prostředí Favoritky s britpopovými šlágry. Panoptikum postaviček bohaté rodiny, do které se Keoghanova postava infiltruje, ovšem nevzbuzuje pochopení, zájem ani soucit diváka, na čemž padá i pro dramatizaci filmu klíčová pavučina jejich vztahů s ním. Vztahů, které prostě nejsou správně budované. Film se tak stává ambiciózním, ale nedostatečně fungujícím cynicko-psychologickým konstruktem s několika zajímavými scénami a neustálou, zvědavost vzbuzující nejednoznačností. I ta ale nakonec působí spíše výsledkem stejně nepřesné režie, s jakou Emerald Fennell vedla Promising Young Woman. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Extrémní podivnost. Hodně netradiční a originální námět evokující jeden velký podivný bizár se nakonec vyklubal v dost šikovnou hru s divákem, ve které je vidět zábavnost, kreativita, vtahující vizuální styl i šmrnc. Od začátku totiž divák netrpělivě čeká, co vše tady bude špatně a jakým směrem se film nakonec vydá, jelikož zpočátku vlastně vůbec nemá tucha, o co tady jde. Herecká dvojka je stejnětak dost výživná a musím říct, že takhle perfektně zahranou hlavní postavu jsme na plátně už taky nějakou dobu neviděli. Líbí se mi bohaté změny stylů, držení diváka v nevědomosti ohledně dalšího vývoje a dost možná i konečná "obyčejnost" celého příběhu, která z filmu dělá vlastně celkem uvěřitelnou fucked-up zábavu pro diváka znuděného klasickým hollywoodským mainstreamem. Zkrátit od 20 minut a trochu méně toho doslovného konce, ve kterém nám z nějakého důvodu museli tvůrci ukázat, co že se tedy vlastně stalo, a to i přestože to bylo dost očividné a jasné i bez toho, a byl bych ještě spokojenější, nicméně i tak je tedy Saltburn tím lepším, co se za poslední dobu urodilo a dost jsem si užíval celkový průběh, rád jsem sledoval tuhle snobskou bohatou rodinu v jejich sídle a ještě radši přerod ústředního šprta v... no uvidíte sami. Svěží závan, kvalitní filmařina a Barry Keoghan je zde doslova výborný. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, na něž je třeba mít náladu. B. Keoghan mi až doteď nepřišel jako nějaký výrazný herec, ovšem s jakou lehkostí proplul tímhle snímkem, než - možný spoiler - odhodil masku, je obdivuhodné. A hlavně mě zaujalo, jak chvílemi vypadal coby náctiletý a následně jako starý chlap. Každopádně přetvářka je na prvním místě a všechny postavy mají své masky, které jim jen pozvolna sklouzávají. Jen u některých víte hned, na čem jste, jako je třeba Farleigh. Až do osudného telefonátu není jasné, jak se to s Oliverem má. Ta chladnokrevnost je mrazivá. Několik scén je jistě kontroverzních, mezi nimi určitě hra na upíra a Oliver u/na hrobu/ě, ale naštěstí současný film už zvládl téměř vše, a tak asi pobouří jen konzervativce. Hra na kočku a myš má jen zdánlivě rozdané karty. Výbornou kameru doplňuje neméně dobrá hudba, která společně se střihem posouvá děj tak, že rychle uteče. Rozhodně by si ale měl běžný divák zvážit, zda se chce nechat vtáhnout do dekadentního světa, kde peníze nejsou vše a přeci vše jsou. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (28)

  • Emerald Fennell povedala, že austrálsky herec Elordi"...mal na konkurze to najvýnimočnejšie vystúpenie... Predviedol tak geniálny, naozaj geniálny kúsok pozorovacej komédie. Skutočne pochopil, že napriek všetkej [Felixovej] kráse a charizme, je to len akýsi rozmaznaný chlapec. Prišiel dnu a všetkých nás úplne strhol." (Arsenal83)
  • Jedna z nejvíce kontroverzních scén ve filmu, která se odehrává na hřbitově, byla kompletně improvizovaná. Barry Keoghan chtěl tímto ukázat, co by Oliver v tu chvíli nejspíše udělal. (UhLee)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama