Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (116)

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Divákům, kteří kauzu kolem GameStopu trochu sledovali, nepřináší film vůbec nic nového. A těm, kteří o téhle události nevědí nic, film nastíní jen naprostý základ. Těžko říct, kdo je tedy vlastně cílovka. Navíc jsou "Dumb Money" proloženy klasickými "člověčinkami", tedy příběhy obyčejných lidí, které patří k nejzbytečnějším částem filmu. Nutno ocenit obsazení, ač řada z těch známějších herců zůstala trestuhodně nevyužita (jmenovitě Offerman a Stan). Ve výsledku jsme někde na pomezí 2 a 3 hvězd. Bohužel. Čekal jsem od filmu mnohem víc. Nová "Sázka na nejistotu" (The Big Short) se bohužel nekoná. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Oh lorde, takhle gamblit s akciemi, že napušuju dvacet dolarů za akcii Tesle, či podobně tvářející bitkoině, a očekávat že mi Elon Tusk dá zakusit kus svého volantu, je asi trochu mimo mě. I tak přesto byla šaráda zábavná, i když si to hrálo na Leonarda ze Stěno Vlkovic, a Sazce na nejistotu, že to brzo sklouzne v zapomnění, stejně jako se to rychle vyšňořilo na povrch. Překvapivé, měl film nějakou komerční masáž? O to ještě lepší. Film, co ukazuje ojebávání kapitalismu, a jak budeš lepší, když je budeš okrádat, protože co si ti krutí kravaťáci jiného zaslouží, že? Film je jednak dobře udělaný snímek se spornou kvalitou, ale bota pro průměrného otylého američana, co se nepohybuje ve sféře investování na burze, shortování, bitcoinech. To stejné platí i pro průměrné vesnické Pepíčky, co si zajdou jednou za 5 let do kina na Troškovu komedii. Což je těžká pravda, žádné tlachání do sena, spoustu lidí, ať už z USA, ČR má hodně slabej všeobecnej rozhled, a většina se zastavila někde v 90’s, a doteď nosej muleta a ledvinku u pasu. Chyběla tam ještě Margotka Robbie, aby byla pětka, ale takových vzpurných kvalit snímek nedosahuje :) Shotout Eriku Meldikovi! [zůstává bizarní záhadou, jak se z Redditového shitpostu, a jednoho soudního líčení, stala hollywoodská čehosi natažená na 100 minut]. ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Povedený a zábavný film o tom, jak se obyčejní lidé postavili lidem z Wall Street a připravili je o jejich prachy. Režisér Craig Gillespie je velmi šikovný režisér a už několikrát mi ukázal, že umí točit filmy podle skutečných událostí. Gillespie točí filmy, aby byly zábavné, působivé, stylové a byly taky svým způsobem dravé a odvážné. A to se mu povedlo i s jeho nejnovějším filmem. Peníze těch tupců nám představí neuvěřitelný příběh, a je nám to prezentováno, tak abychom celou situaci pochopili a užili si tu bouři, kterou to vyvolalo. Gillespie to vysvětlí jednoduše a srozumitelně, a o to více si film užijeme. Režisérovi se povedlo sehnat velmi šikovné obsazení, které umí prodat příběh. Paul Dano má hodně civilní roli a je v ní skvělý a zábavný. Seth Rogen si svou roli užil a zahrál to moc dobře. I když je to dobrý film, úplně mě neohromil. Možná je to tím, že příběh už známe díky jeho nedávnému výskytu. V některých ohledech tato známost filmu pomáhá, ale v jiných zase ne. Navíc mi přišlo, že tempo je nekonzistentní, chvíle skutečného zaujetí se střídaly s obdobími, kdy se mi zdálo, že můj mozek jede na autopilota. Určitě to není na stejné úrovni jako například "Vlk z Wall Street" nebo "Sázka na nejistotu", ale sám o sobě obstojí dobře. /70%/ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na toto som sa strašne tešil jak kvôli zaujímavej téme tak kvôli môjmu obľúbencovi Danovi. No a po skončení filmu som mal pocit: to bolo všetko? Proste taká nudná preťahovačka na burze medzi veľkými molochmi a zoskupením malých obyčajných investorov. Chýba tomu drajv Social Networku alebo Wall Streetu. Nie je tu žiadny arcizloduch typu Gordona Gekka a ani na kladnej strane nie sú žiadne zaujímavé charaktery. Ten akože náhodný výber príbehov zopár obyčajných investorov sa príliš nevydaril. Niekto z nich na tom získal a iný nie a mne boli všetci ukradnutý. Ani Dano sa tentoraz príliš nepredviedol a tak ako celok tento film nie je oveľa prínosnejší ako článok na wikipédii. Sklamanie. 5/10. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

PŘEKVAPENÍ ROKU A DOST MOŽNÁ I NEJVĚTŠÍ PŘEKVÁPKO, CO JSEM V KINĚ KDY VIDĚL?!? Dumb Money je film s téměř nulovou propagací nejen sebe samotného, ale i oné události, která tehdy otřásla Amerikou, jelikož u nás jsem ji nezaregistroval a doteď jsem o ní neměl tušení, protože byla skryta na pozadí covid pandemie. Jde o kauzu, kdy se malý youtuber rozhodl zruinovat Wall Street miliardáře a vsadit proti tzv. shortingu, což je investování peněz Wall Streetu na šance, že nějaká malá společnost do chvíle zkrachuje. Proti tomu se ale youtuber rozhodl postavit, stal se z toho virál a postupně na onu krachující společnost investovalo do akcií tolik běžných lidí, že uměle stoupla její hodnota na stovky milionů a pracháči si uvědomili, že i oni mohou ztratit. Neskutečný příběh plný excelentních faktů a z hlediska reálií jde za mě o výborné informace podány navíc komediálním způsobem a s gradací, která ve mě vyvolávala jednu emoci za druhou. Napětí, nervozita a touha z dalšího vývoje mě držela celou dobu v pozoru a když k tomu připočítám fantastický výkon Paul Dana, kterého jsem od jeho mrazivé role v Prisoners na plátně neviděl, mám tady jednoduše bezkonkurenční film, v jehož závěru jsem vnitřně řval euforií a mám chuť si o tomhle případu na webu zjistit úplně vše. Herecky top, filmařsky stejně tak, závěrečný proslov hlavní postavy před soudem byl odzbrojující a zas a znova jsme zde svědky neskutečné korupce ze strany miliardářů a také toho, že když se “malé ryby” spojí, všechno jde. Jsem ohromen a za mě jde o must see film, který v divákovi probudí nejen nadšení, ale i chuť vědět víc - a pokud tohle film dokáže, má vyhráno. PS. Erik Meldík na plátně je epický!! PSS. Cením, že i já jakožto úplný laik jsem se ve filmu plném akcií a burzovních pojmů orientoval, za tohle tvůrcům poklona. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)
  • Skutečný Ken Griffin (ve filmu ztvárněný Nickem Offermanem) se tvrdě ohradil proti způsobu, jakým jej tvůrci ve filmu ztvárnili a rozhodl se zažalovat studio Sony Pictures. Oslovil proto přinejmenším dvě advokátní kanceláře a rozeslal několik výhružných dopisů. Griffin argumentoval tím, že „film překračuje pomyslnou hranici mezi vědomě nepravdivým a pomlouvačným vykreslením mé osoby a společnosti Citadel Securities“. (HellFire)
  • Pivo značky Scrimshaw, které pije Keith Gill (Paul Dano) v restauraci na začátku filmu, vyrábí pivovar v malém kalifornském městě Fort Bragg. (HellFire)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno