Reklama

Reklama

Zvoník od Matky boží

(TV film)
  • Česko Zvoník z chrámu Notre Dame (více)

Obsahy(1)

Další z adaptací klasického románu francouzského spisovatele Victora Huga z roku 1997. Znetvořený, ale šlechetný zvoník Quasimodo pomáhá krásné cikánce Esmeraldě, do které se osudově zamiloval zločinný páter Frollo. Nesmrtelný příběh o síle lidskosti, skrývající se tam, kde by ji nikdo nečekal doplňují skvělými výkony Mandy Patinkin a Richard Harris. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, která adaptace téhle Hugovy knihy je nej. Tahle to sice s přehledem není a navíc to kazí cukerínový a zcela předloze odporující konec, ale má to jeden nesporný klad - herce. Především Esmeraldu (pro diváky telenovel - ano, Esmeralda je i literární postava), pro kterou nemohli najít lepší představitelku než Salmu. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch horších adaptací slavného Hugova příběhu. Salma je sice uvěřitelnou Esmeraldou, ostatní herecké výkony už mě ale nechávaly naprosto chladnou (i Patinkin, "znetvořen" opravdu k nepoznání). Hodně mi také vadilo totální překroucení celého příběhu, a to nemluvím jenom o konci (přidaný happyend není ani první, ani poslední), vynechání postavy Phoeba a zvýraznění básníka bylo opravdu zvláštní... ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Už od prvních minut jsem poznal, že tohle bude televizní film, ale i tak mi to připadalo natočené celkem slušně. Bohužel viděno v českém dabingu, takže herecké výkony nemůžu ohodnotit. Špatné to ale rozhodně nebylo, příběh to mělo zajímavý, akorát finále mi přišlo celé zběsilé a až moc akční, vzhledem k tomu, že se ten děj budoval celou dobu pomaleji. Jestli tak končí předloha nevím, ale najdu si to. Na televizní film to ale překvapivě není špatné, i když to jeve výsledku jenom průměrný film. 3* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie zlé spracovanie, ale videl som lepšie. Ťahá to predovšetkým dvojica diabolský Harris (výzor na spôsob Nosferatu) a zvodná Hayeková - ten jej dekolt, ani sa Quasimodovi nedivím, keď prenesie, prečo aj on nie je z kameňa. Zamaskovaný Patinkin v roli Quasdimodo iba priemer, hlavne keď to porovnám s Hopkinsom, Quinnom alebo Laughtonom. Spracovanie má čiastočné iný dej a Quasimodo nie je úplne pako, skôr príliš premúdrelý, číta a tlačí klihy. Síce to nie je na škod, ale už z toho ide iný fíling. Vzhľadom na televízne spracovanie má film celkom veľkú výpravu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Victor Hugo by se musel obracet v hrobě, kdyby mohl spatřit, co dokázali s jeho příběhem udělat nadutí scénáristé. Slavný román je výjimečný svou rozsáhlostí a dějovou propracovaností, každá postava v něm hraje svou významnou roli a emoce jsou cítit z téměř každého dialogu a zvratu. Zato film je zoufale plochý a chladný, příběh výrazně osekaný a stlačený pouze okolo tří hlavních postav, které mají za úkol probudit v divákovi soucit a spoluúčast. Jediné, co drží snímek opravdu nad vodou, jsou kromě hudby výborní herci, kteří byli do jednoho bezchybně obsazeni. Ať už nádherná Salma, která přesně splňuje představu čarovné cikánské divy, odpudivý a současně lidský Patinkin nebo excelentní Harris, který vystihl démonického Frolla skutečně obdivuhodně. Jinak už ale není co vyzdvihovat. Závěr a vůbec celý děj zde možná vyzní náramně libozvučně, ale jedná se vlastně o totální destrukci dokonalé a jedinečné předlohy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v maďarské Budapešti, francouzském Rouenu a také v Praze. Filmování bylo zahájeno v červenci 1996 a skončilo v září téhož roku. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno