Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (157)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Katharine Hepburn byla nazývána ,,jedem pro kasu", protože z kin odlákávala diváky - a já to vlastně trochu chápu. Je taková pichlavá, sarkastická a byť to zřejmě byla úžasná dáma s provokativně liberálními názory (což je jistě sympatické), její projev mi není příjemný. Zbytek obsazení (Grant, Stewart) je sice bezvadný, přesto mě tento kult a ,,44. nejlepší americký film" minul. Těžko říct proč. Možná, že nemusím přiběhy lidí z vyšších vrstev, možná že je na něm příliš poznat, že vznikl podle divadelní hry - nejsou tu žádné zapamatováníhodné scény (snad leda ta úplně první), zato se tu často a hodně mluví, aniž by se něco řeklo. Katharine stále dokola řeší své milostné problémy, ale není to ani dojemné ani vtipné... Nechci od filmu odrazovat, určitě je pěkně natočený a stojí za vidění, ovšem mě tak zcela neoslovil. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem narazil na film, o kterém mohu upřímně prohlásit, že ho nemá rád. Trojlístek hollywodských starrs, které zde předvádějí svojí běžnou rutinní práci (především oskarový James Stewart); nejapná,stále se zaplétající, vykonstruovaná, a hned od počátku jasná zápletka; legrace bez vtipu a fantazie. Zřejmě ddechovka pro zaměstnance v průmyslu, obchodu a zemědělství - hollywoodský cílový segment zákazníků. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Rozmaznaná dáma z ušľachtilej rodinky, sympatický novinár po uši zamilovaný a bývalý manžel, ktorý si svojimi rozkošnými: ,,Vyzerá to nádejne, zrzka"... ,,Ahoj, zrzka" kradol celý film pre seba. Scenár je zaujímavý, ale chvíľami nepríjemne nudný. Na správnu strunu ma naladil zrejme iba Cary Grant a podarený koniec, ale inak ani Katharine hrajúca ostošesť, nebola pre mňa potešením. Škoda, pretože filadelfský príbeh a novinárske škandály s tým súvisiace, na mňa pôsobili neskutočne lákavo. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se sešli tři z největších hollywoodských hvězd všech dob. Dva dvorní herci mistra Alfreda Hitchcocka Jimmy Stewart a Cary Grant a možná vůbec nejslavnější herečka všech dob, Katherine Hepburn. Takový lesk vás chtě nechtě poněkud oslepí - přistupovat k takovému filmu nezaujatě vzhledem k těm jménům je velice těžké. Možná jen díky tomu je Příběh z Filadelfie tak slavný. Přesto, vtipy a gagy jsou milé a opravdu zábavné, příběh je sice hodně triviální (ostatně, jde o screwball comedy), ale mistr Cukor ho podal s vkusem a elegancí, takže se na to dobře dívá a my upřímně držíme palce šarmantnímu Grantovi, aby si tu svoji Zrzku na konci vybojoval. Krásný exemplář kvalitní klasické komedie. Pokud vám zachutná, doporučuju poohlédnout se po Jeho dívce Pátek či Leopardí ženě... ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Z nějakého zvláštního důvodu musím dát jen tři hvězdy. Jak mám ráda tři hlavní představitele, tak tenhle film mě prostě nevzal. Leopardí žena s Grantem a Hepburn byla plná slovních přestřelek a jela ve zběsilém tempu. Tady jsem asi čekala něco podobného a to byl dost možná ten problém. Moc se tu mluvilo (původ v divadelní hře se nezapře), a ačkoliv mám všechny hlavní představitele ráda, tady mi nejvíc sedl asi Stewart, jehož pohnutky jsem ale trochu nepochopila. Katharine Hepburn vdechla své postavě přesně to, co jí vyčítali, a opravdu připomínala chvílemi obletovanou královnu. Naneštěstí mi přišla i dost protivná a místy jsem nechápala, co na ní všichni vidí tak zajímavého. Její "polepšení" a náhlý happy-end byly moc rychlé zvraty po pomalém tempu filmu. Navíc to jejich řešení tříd a sociálních rozdílů tam bylo vpraveno dost násilně. Ale abych jen nekritizovala - Grant i Stewart si svými rozdílnými hereckými styly a výrazy velmi sedli, aniž by se vzájemně nějak přetahovali o pozornost. Na Katharine je vždycky radost pohledět a ač mi tady její postava přišla místy chladná a protivná (což byl ale účel), tak to dokázala zahrát s elegancí a zkrátka nešlo ji sledovat jen tak, "po očku", protože vyžaduje plnou pozornost. Nejsympatičtější mi přišla postava Dinah, a to obvykle děti ve filmech moc nemusím. Taková všetečka a vlastně nenápadná průvodkyně příběhem. Nějak mi to zkrátka nesedlo, ale po čase se na to podívám znovu a možná hodnocení zvednu. Zatím ale jen tři hvězdy. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Bosley Crowther, který psal pro list The New York Times, prohlásil: „Ten film má prostě všechno, co má komedie z vyšší společnosti mít, vtipný a romantický scénář z pera Donalda Ogdena Stewarta, který vychází z úspěšné hry Philipa Barryho, nádech elegance vyšší společnosti, v níž se žije v nezbytném luxusu, a k tomu vynikající obsazení.“ (Pavlínka9)
  • Filmová práva koupil pro Kathrine Hepburn její tehdejší přítel multimilionář Howard Hughes. Ta je pak prodala studiu MGM s podmínkou, že bude hrát hlavní ženskou roli, vybere si režiséra a herce. George Cukora dostala, ale Clark Gable a Spencer Tracy měli jiné závazky. (kenny.h)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkou filmovou institucí v kategorii romantická komedie na 5. příčku. (TheDude)

Reklama

Reklama