Reklama

Reklama

Bodom

  • Estonsko Bodom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skupinka štyroch kamarátov, dve dievčatá a dvaja chlapci, sa vyberie k jazeru Bodom, preslávenému vďaka záhadným vraždám v roku 1960. Chcú sa pokúsiť o rekonštrukciu starých udalostí. S príchodom noci ale zisťujú, že nie sú jediní, kto si chce na históriu jazera zaspomínať. Noc bude ešte krvavejšia ako tá z roku 1960. (Marceloo)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (56)

tron 

všechny recenze uživatele

V roku 1960 boli pri fínskom jazere Bodom za dodnes uspokojivo nevyšetrených okolností brutálne zavraždení traja tínedžeri (a štvrtý ťažko zranený, paradoxne neskôr ho začali vyšetrovať ako možného podozrivého, ale 2005 bol spod obvinenia oslobodený). Tento fínsko-estónsko-novozélandský (ufff) horor na daný zločin odkazuje, ale odohráva sa o niekoľko desaťročí neskôr, kedy k jazeru vyráža štvorica puberťákov a tu... už som ticho, lebo snímka, hoci som ju podceňoval, ma nakoniec dosť zaskočila (pozitívne). Najviac scenárom, ktorý je prekvapivý a dej sa vďaka tomu uberá nečakaným smerom. Plusom je určite aj atmosféra, nie nepodobná znepokojivej, ponurej a nepríjemnej atmosfére (pre zmenu nórskeho) Villmarku. Takisto herci sú pomerne sympatickí a koniec rázny. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

V Bodom hraje hlavní roli nádherná finská příroda, woods mostly:) a jedna brutální vražda, která se tu v létě roku 1960 odehrála. Parta mladistvých má naplánovanou rekonstrukci hrůzného činu a přijíždí na místo, kde byla před desítkou let brutálně zavražděna skupinka přátel. Z počátku to vypadá, že se příběh bude ubírat tradičním "Slasherovým" způsobem, avšak postupem děje se ukáže, že věci se mají zcela jinak. Nastává nečekaný zlom a z části se tak vysvětluje několik nelogických okamžiků, které se do té doby odehrály. Kdo že to má vlastně koho na háku? Jenže ani po tomto lehkém WTF? nemají protagonisté této "hry" zcela vyhráno. Na scéně je totiž někdo další. Někdo, kdo má možná v plánu zopakovat si čin, jehož se před léty dopustil... Člověk u jezera Bodom najde Blair Witch a Pátek 13. O události, která se u tohoto jezera odehrála, jsem se dozvěděla, když jsem se na Wikipedii dočetla, podle čeho mají název Children of Bodom:) ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Banda deciek sa vydáva vyriešiť záhadné vraždy, ktoré sa udiali pri jazere Bodom - rok 1960. No ako sa neskôr ukáže, nie je tomu úplne tak. Atmosférický horor inšpirovaný skutočnými desivými udalosťami, sa môže pyšniť svojou technickou stránkou, no aj hŕstkou nápaditých scén a skvelou hudbou (techno časť sa mi dosť páčila). Bohužiaľ, film je potlačovaný dole svojím scenárom a flashbackmi, vďaka čomu film miestami vyzerá ako teen-romance dráma. edit (9.1.2019): A aj kvôli tomuto mením z štyroch hviezd na dve. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem zhlédl tisíce hororů (a to i ze zemí, které by většina uživatelů ani nedokázala najít na mapě). Není tedy divu, že se ze mě díky tomu stal i velký lingvista a znalec percepční fonetiky, který dobře ví, že nelibozvučná finština do jisté míry narušuje divákův prožitek z daného snímku. Díky specifickým koncentračním cvičením naštěstí dokáži nežádoucí akustické podněty zcela utlumit, ale obyčejný divák bude při poslouchání finské hatmatilky bezpochyby trpět. Alespoň, že se povedla vizuální stránka filmu a celá scenerie je tak adekvátně osvětlena, přestože se děj snímku odehrává převážně v noci. Horor Bodom nejvíce zaujme svou atmosferickou úvodní půlhodinou, která je protknuta jezerním mysteriem. Počínaje první vraždou se však snímek promění v klasický nemastný neslaný slasher s předvídatelným twistem a nelogickým chováním postav. Slabší dvě hvězdy. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Takových filmů už bylo - čtveřice teenagerů se vydá prozkoumat místo dávné, neobjasněné vraždy daleko od civilizace. Akorát v různých obměnách. Ti seveřani to ale umí. Atmosféra je vynikající už při vjezdu do lesa a první švih kudlou na sebe nenechá dlouho čekat. Asi v polovině filmu příjde první zvrat a pak ještě pár dalších. Všechny jsou celkem fajn, gore sice ve tmě, ale nějaký pokus tam je. K tomu hraje výborná hudba, která chvílemi připomíná řezání kudlou a zní opravdu nepříjemně. I když jde čistě o schematickou podívanou, ze které nemůže být nikdo úplně "vykolejenovaný", mně se to líbilo. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama