Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dobrodružný příběh pro milovníky historických válečných lodí, naplněný dřinou a utrpením prostých námořníků. Tento příběh o kapitánovi anglické válečné lodi, intrikách jednoho z vyšších důstojníků a jeho nepřiměřené přísnosti vůči posádce, graduje vzpourou posádky a uvězněním velících lodních důstojníků. Film přibližuje divákovi tehdejší možné způsoby nabírání nových členů posádek válečných lodí i jejich následný osud v rolích námořníků, kteří se nedobrovolně musí zúčastňovat dramatických lodních bitev a nasazovat své životy ve jménu své vlasti. (Kimon)

(více)

Recenze (15)

tahit 

všechny recenze uživatele

Žádná tuctová podívaná, ale ve výsledném dojmu zatraceně dobrý film. Přičemž Alec Guinness v roli kapitána Crawforda je sympaťák od pohledu. Bezcitný nadporučík Scott-Padget (Dirk Bogarde) je výborný protiklad. Nezbývá než napsat, že oba se role zhostili úspěšně. V oblasti tehdejších filmových vymožeností jsou bitevní scény vynikající. Děj odsýpá víc než u jiných filmů. Opravdu pozoruhodný film. Na závěr připomenu, že zobrazované bičování devítiocasou kočkou, nebylo až tak ničím výjimečným. Protože tvrdá kázeň byla tehdy u anglického námořnictva v osmnáctém století zcela běžná. Ač je téměř jisté, že dnes se točí výpravnější filmy, a patříte-li k těm, komu se líbí historické příběhy, tak doporučuji. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film z doby, kdy lodě byly ze dřeva a námořníci ze železa. I železo se ale může zlomit, tohle lidské především vinou podmínek, za nichž námořníci žijí. Film se dotýká skutečné vzpoury v dubnu a květnu 1797 ve Spitheadu a Nore a na několika lodích jeho veličenstva a domýšlí k těmto událostem příběh o odpovědnosti, cti a odvaze bojovat za své zájmy a přitom dostát svému slovu a povinnostem. Svým způsobem jde o takovou britskou verzi Broněnosce Potěmkina (ne, fakt to nebyl křižník), jen v tomto případě je přístup tradičně britský, tedy pokud se obě strany mohou rozumně domluvit, mohou se všichni vrátit ke svým povinnostem. K zápletce bych měl jen tu výhradu, že v roce 1797 ještě Napoleon nebyl nijak známý, nebyl ani císařem, ani konzulem, dokonce ještě nebyl ani v Egyptě a když, tak byl znám ještě jako Bonaparte. Stejně tak invaze do Anglie neměla v té době žádné konkrétní plány, ale nešť, hlavní je zde otázka míry tvrdosti velení versus výkon podávaný posádkou. Takže se rozehraje tradiční drama mezi uvážlivým a mírným kapitánem Crawfordem (Alec Guiness), který zastává úlohu sympaťáka, a jeho sadistickým prvním důstojníkem, poručíkem Scott-Padgetem (Dirk Bogarde). Příjemně se na to dívá a uchu lahodí čistá spisovná angličtina. Srdce diváka bažícího po dobrodružných příbězích, které zároveň v sobě mají něco víc, jen pookřeje. Dá se říci, že Weirův Master and Commander je v mnoha ohledech takovou novější verzí (říci remake by bylo urážlivé) tohoto filmu, včetně určité podobnosti některých vedlejších linek a scén. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Čistokrvný a atmosférický dobrodružňák, ktorému nechýba vieryhodná akcia, nejaké tie dramatické prvky a samozrejme, všetko postavené na kvalitných britských hereckých výkonoch. Od podobných amerických filmov ho odlišuje iba slabšie herecké obsadenie a absencia humoru. Inak je príjemné poobedie zaručené. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Príjemný dobrodružný film, kde sa mi najviac páčila súkromná vojna medzi kapitánom, ktorý je až príliš "mäkký", a prvým dôstojníkom, ktorý je despotom na lodi. Oba charaktery sú skutočne dobre vykreslené, pričom nezaostávajú ani vedľajšie postavy. Keď k tomu pridám dobre nasnímané námorné bitky a tiež to, že mám slabosť na námornícké filmy z tohto obdobia (veľká škoda, že ich je tak málo), tak nemôžem byť nespokojný. 8/10. Za tip na film veľmi pekne ďakujem Karlosovi80. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příběh kapitána gentlemana, který během své plavby musí bojovat na třech frontách. Krom Francouzů jsou mu nepřáteli i odvedená posádka chystající vzpouru, které říká petice a první důstojník, za kterým stojí mocní v Londýně a libuje si v trestání posádky bičem, případně rákoskou. Bohužel film je dosti statický a Alec Guinness je nemastný neslaný. K tomu podivné finále, kdy se vzbouřená posádka vlastně zasadí o to, že není zničena celá britská flotila. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama