Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden skutočne z najlepších katastrofických filmov, sedem nominácii na oscara to potvrdzuje, ktorý je aj po toľkých rokoch ukážkou poctivého remesla. Nové spracovanie Poseidonu od Petersona opäť potvrdzuje, že ani tie najlepšie triky nezachránia nedostatočnú charakteristiku postáv, či skĺbenie minipríbehov v jeden úžasný celok. Dobrý katastrofický film nestarne a tento je o to nestarnúcejší, že o tie triky tu až tak nešlo. Gene Heckman v úlohe kňaza, ktorý chce všetko dokázať bez božej pomoci je výborný, ale hlavne originálny, pretože kňaza ako muža činu nevidíme často. Ak by Petersen v novom spracovaní otrocky okopíroval záber po zábere, urobil by lepšie. Takto bude táto klasika v tomto žánry ešte dlho na popredných miestach. Film 90%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podmienkou pozerateľnosti tohto katastrofického filmu je, aby ste bez pochybností uverili, že takúto loď je možné prevrátiť a že požiare v nej nezabránia putovaniu pasažierov za záchranou. Ak sa táto viera dostavila, potom je možné sledovať napínavý dej a neochvejne veriť v happy end. A keď zmienená viera chýba, potom sa filmu dajú inertné tri hviezdičky a spomienka na Sklenené peklo. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

70. léta byla doba katastrofickým filmům zaslíbená. Po zhlédnutí remaku jsem si musel spravit chuť originálem. Plně oceňuji, že "starý" Poseidon je oproti "mladému" poctivým dobrodružstvím, kde se divák s postavami dokáže bezproblémově sžít. Samozřejmě je to hlavně díky charismatickému Hackmanovi. Původní Poseidon jasně ukazuje jak jsou ve filmu hrozně důležité praktické efekty. Kulisáci si museli opravdu máknout, když například kvůli 10 sekundové scéně na záchodě museli pisoáry namontovat opačně. 70% ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

V dnešní době už filmová klasika v katastrofickém žánru. Na dobu vzniku snímku velice kvalitní provedení a neotřelý námět. Napnutej je člověk po většinu filmu víc než kšandy Jeremyho Clarksona. Jediné, co trochu bere body, je až příliš useknutý konec, kdy prostě vyjdou z lodi a šmitec. 82% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství Poseidonu patřilo už v dětství mezi filmy, které jsem chtěl moc vidět, jenže jsem si na něj musel počkat, až odrostu, neboť rodiče mě na něj coby relativně malé dítě nechtěli vzít do kina. Je to totiž klasika katastrofických filmů, což není zrovna žánr pro děti. 70. léta byla této kategorii filmů velmi příznivě nakloněna a tvůrci se předháněli v zajímavějších nápadech na kasovní trhák. Dobrodružství Poseidonu je zcela určitě jeden z nejzajímavějších námětů z té doby, navíc perfektně rozpracovaný a s patřičně navozenou atmosférou, díky níž občas i divák u televize zpanikaří, stejně jako někteří z lidí uvnitř lodi. Gene Hackman je (trochu překvapivě) obsazen do role pastora, ale věřte nevěřte, zvládl ji na výbornou, snad i proto, že v jeho podání pastor přece jen nemůže být obyčejným pastorem, ale tak trochu i drsňáckým hrdinou. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Licence na promítání filmu byla v roce 1973 zakoupena společností ABC za rekordních 3,3 milionu amerických dolarů. Do té doby nejdražším promítáním byl Patton (1970) za 2 miliony. Prodej se totiž konal ve formě otevřené aukce mezi zástupci ABC, CBS a NBC, která se změnila v bezhlavou soutěž mezi náměstkem programového ředitele pro hlavní vysílací čas ABC, Barry Dillerem, a Robertem Woodem, ředitelem CBS. Vítěz aukce, Barry Diller, později veřejně prohlásil, že se ABC rozhodla nikdy už do podobné aukce nevstupovat. (GMVajgl)
  • Převrácení modelu se natáčelo v nádrži ve studiích 20th Century Fox, kde umělou vlnu vybudila vysoká "skluzavka", po které obrovský nápor vody stékal. (FIBO)
  • V původním scénáři měl reverend Scott poslat paní Rosenovou na podvodní misi a pak ji měl zachraňovat. Gene Hackman však usoudil, že ve skutečnosti by to po ní jeho postava nikdy nemohla žádat a měl za to, že by se situace měla obrátit. Režisér Ronald Neame souhlasil a přesvědčil pak i Shelley Wintersovou, že to bude i k jejímu prospěchu. (džanik)

Reklama

Reklama