Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele BigBang k tomuto seriálu (3)

Manželské etudy po dvaceti letech (2006) 

Druhou sérii jsem ocenil až s odstupem, při společném sledování v TV při premiéře třetí série. Druhá série jedinečně ukazuje českou (zejména pražskou) společnost po převratu. ()

Mirka a Antonín (2006) (E02) 

I u tohoto páru ve druhé sérii dává autorka mnoho podnětů k zamyšlení. Třeba: oba manželé se v devadesátkách zkusili postavit na vlastní nohy. P. Antonín se nakonec uchytil jako zaměstnanec firmy, má svou práci rád, považuje za přirozené a správné trávit tam hodně času. Pí Mirka, přestože se vrhla do života mateřstvím ihned po vyučení v 17 letech, též pracuje sama na sebe jako kadeřnice. Na příkladu dcery sledujeme opakování motivu finanční nespokojenosti v kontrastu s relativním hmotným blahobytem (auto, pěkné bydlení, drahé dovolené). Ve druhém plánu se občas mihne syn, na kterého nemá nikdo čas. ()

Zuzana a Vladimír (2006) (E03) 

Opět zajímavý díl, jinak než předchozí. Vladimírův příběh ukazuje - na maličko extrémním případě - společenské trendy 90. a první půlky nultých let. Zvláštní svobodu, pocit neomezených možností, kariéry budované bez velké přidané hodnoty prodejem teplé vody, pocit mnoha z nás, že jsme zajímaví rebelští intelektuálové atd. Obdivuji p. Vladimíra, že na sebe vzal tu nutně nevděčnou roli nechat se filmovat ve svém nutně klopýtavém živobytí umělce na volné. Ano, jeho ego působí monstrózně - ale jak jinak chcete přežít jako fotograf na volné noze? ()

Reklama

Reklama