Reklama

Reklama

Marcela

Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární série Manželské etudy široce zachycuje čtvrtstoletí české společnosti pozorováním osudu několika manželských párů. Jejich kauzalita je daná metodou, kdy sám čas skládá příběh. Jedním z nejsilnějších byl příběh Marcely, které na konci natáčení tragicky zemřela dcera. Cyklus právě vysílala televize a diváci vstoupili do dalšího dění. Zoufalé ženě se snažili pomoct, posílali jí dary a peníze. Režisérka s ní byla i nadále v každodenním kontaktu a pokračování emocionálně vypjaté situace tak dalo vzniknout celovečernímu filmu. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Srdceryvný a silně depresivní dokument o ženě se kterou si osud opravdu nepěkně zahrává a ve chvílích, kdy si připadá alespoň trochu šťastná se přihodí nějaká tagédie. Oproti Katce (zatím poslední dokument Třeštíkové) si svůj osud ústřední postava nevybrala a možná právě proto je její příběh pro diváka zajímavější a všemu dopomáhá skvělý dokumentární styl režisérky, která se zde vůbec neprosazuje a vše nechává na svých "hercích". Jedná se o silný příběh, který by nevymysleli ani hollywoodští scénáristé. Nejsilnější Třeštíková ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

A že vraj reality show je vynález kapitalistov a komerčných televízií. Takéto manželské etudy sú ich nenásilnou formou, ale vyžiadali si obrovskú trpezlivosť pri zaznamenávaní dlhého obdobia, a divák si potom za hodinu premietne 25 rokov skutočného života. Života, ktorý sa s osudom ľudí nemaznal, a nedoprial Marcele ani jej vysnívaného fúzatého športovca. Tentokrát sa absolútne vyhnem hodnoteniu konania postáv, naozaj sa to nehodí pri takomto intímnom nahliadnutí do života. –––– Člověk by měl žít tak, aby se za to nemusel stydět. ()

Reklama

janisska 

všechny recenze uživatele

oči starých žen/ vyplakané a plaché/ tesklivé a mírné/ vy oči obrácené k zániku// oříšky bez jádra/ misky bez obětin/ předsíňky mrákot/ úryvky dávné hudby/ studánky zasypané/ oblohy zatažené/ noci bez dnění/ dvířka zapadlá/ křtitelničky vyschlé/ vody bez zrcadlení// vy oči starých žen/ vám svět nic není/ vám krása nic není/ vám ošklivost nic není/ vy oči starých žen/ hodin nesledující/ za míjením dnů se neotáčející/ vy oči starých žen ()

crha 

všechny recenze uživatele

Marcela aneb ze sraček do sraček, tak by se mohl jmenovat tento dokument. Předtím jsem viděl Reného a to byl, musím říct, lepší exemplář. Marcela se na rozdíl od Reného dostala tam kam se dostala ne vlastní vinou a tak ani nevím proč mi jí něják líto nebylo. Fakt chudák ženská, ale taky dost hloupá. Jinak pan Jiří že byl úchyl, to jsem věděl hned nazačátku. Prostě život nahovno a já bych se zabil okamžitě. ()

Laborant 

všechny recenze uživatele

Zatímco osobní příběhy Reného a Katky jasně poukazují na životní pouť plnou nástrah a překážek, kterou si hlavní aktéři vybrali sami, je příběh Marcely druhou stranou mince, ve které můžeme vidět boj o vlastní existenci. Dokumenty o Reném a Katce mě spíše zneklidňovaly a uváděly v zuřivost, obzvláště pak majetkové krádeže, kterých se oba dopouštěli. V tomto ohledu jsem velice striktní a v debatě jasně nesmlouvavý. U druhé strany mince, v případě dokumentu o Marcele, jsem byl spíše zarmoucený. Doposavad na Marcelu myslím a velice jí obdivuji za její statečnost, se kterou si ve svém životě stále vyšlapuje cestičku. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Příběh Marcely a jejího exmanžela Jiřího byl již při natáčení v osmdesátých letech svým rozsahem připraven na uvedení do kin pod názvem Z lásky (1988). Dovyprávění osudu Marcely ve snímku z roku 2007 je podle slov autorky Heleny Třeštíkové pouze logickým vyústěním událostí. (hippyman)
  • Na plzeňském festivalu českých filmů Finále získal snímek roku 2007 cenu pro nejlepší dokument, čímž se stal držitelem Zlatého ledňáčka. (Tom_Lachtan)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama