Reklama

Reklama

Epizody(10)

Od osudné chvíle, kdy předstíral vlastní smrt, uběhlo už deset let a Dexter Morgan (Michael C. Hall) se ukrývá daleko na severu. Prosluněné prostředí kosmopolitního Miami vyměnil za ospalou atmosféru malého městečka hluboko v mrazivých lesích státu New York. Pod falešným jménem Jim Lindsay pracuje jako prodavač v místním obchodě se sportovními a loveckými potřebami. A dokonce i pro něho platí rčení, že pod svícnem bývá největší tma. Zatímco Dexter úspěšně potlačuje vnitřní temnou touhu propadnout vraždění, udržuje romantický vztah s šéfkou policie Angelu Bishopovou (Julia Jonesová). Ale ta není jedinou ženou jeho nového života. Dextrova sestra Debra (Jennifer Carpenterová) je sice dlouho po smrti, ale v bratrových představách žije dál a často s ním rozmlouvá. Přesto se zdá, že hlavní hrdina drží věci pevně v rukou. Dokud se mu na nich nečekaně neobjeví nová krev. Když do městečka dorazí za záhadných okolností jeho dospívající syn Harrison (Jack Alcott), Dexter se začíná bát, že dědičný „temný pasažér“ uvězněný hluboko v jeho nitru znovu udeří. (TV Prima)

(více)

Videa (13)

Trailer 4

Recenze (166)

Soundtrack 

všechny recenze uživatele

MEGASPOILERY: Důstojné zakončení seriálové ságy, ale docela mě zklamalo posledních dvacet minut, které byly zbytečné... Nejvíc jsem se těšil na scénu Bautista vs Dexter a na to ani nedošlo. Měl se jim ke všemu přiznat, objasnit zločiny jako poctu LaGuertě, Doakesovi, Debře a dalším, předat pasažéra svému synovi a sám by buď pokračoval ve vraždění ve vězení (kde jsou vrazi) a nebo by se zabil... Tak jako tak, určitě by to byl lepší konec - nebo příprava na další série Dexter & Son. Jeden ve vězení, druhej na svobodě. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi důstojná ukázka toho, jak rehabilitovat nepovedený závěr jinak naprosto luxusního seriálu a jak „uzavřít“ celý Dexterův příběh. Dexterova postava neztratila za všechny ty roky ani špetku ze svého charismatu a je pořád stejně fascinujícím způsobem nejednoznačná, lehce (ne)proniknutelná a morálně konfrontační. Hlavní záporák se může směle zařadit po bok těch nejvýraznějších padouchů z celého původního seriálu. Je pozoruhodné, že i v dnešní době patří tohle mimořádně úderné pokračování mezi absolutní seriálovou špičku na poli krimi. [85%] ()

Reklama

Narya89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILER ALERT: Pokračování kultovního Dextera po 10 letech jsem uvítala s nadšením - přece jen konec byl takový mlhavý a dalo se čekat, že někde začne odznova a jako každého mě zajímalo, jaké to bude tentokrát. Přidání teď už teenagera-Harrisona taky ději rozhodně pomohlo, stejně jako další serial killer, operující zrovna ve stejném maloměstě, kde si vybudoval fake Jim Lindsay i svůj poměrně peaceful afterlife. Akorát abstinující Dexter mě trochu zklamal. 10 let se ovládá a pak do všeho hodí vidle, asi jako každý addict. A co hůř, pak pokračuje v podobném duchu bez svého kódu, kdy likviduje koho chce jen pro pomstu, z osobních důvodů, než aby aspoň zkusil trochu věřit  a svěřit se své partnerce, místní šerifce Angele, která je mimochodem extrémně schopná a jako jediná si všechno spojí a odhalí pravou identitu BHB (což musí být v roli přítelkyně extrémně těžké si i jen připustit tu možnost). Té očividně ani neplánoval říct, kdo byl zodpovědný za všechny vraždy v okolí, včetně její nejlepší kamarádky, ačkoliv ví, že už roky jí to nedává spát. Jako proč?? Mohl jí dát closure a peace of mind, ale ne, to udělá jen ve chvíli, kdy mu jde o krk a potřebuje odvést pozornost. How noble...a o chudákovi Loganovi ani nemluvím. To ho nemohl pouze omráčit, uspat apod??? Moc dobře věděl, že za nic nemůže. Nedivím se Harrisonovi, že ho představa života na útěku nijak nenadchla, i když samozřejmost, s jakou hned zmáčkl spoušť taky dává tušit, že dark tendencies ho rozhodně neminuly, jakkoliv si hraje v dané situaci na Mr. Righteous.  Doufám, že se o jeho osudu ještě dozvíme něco dalšího z pokračování, nicméně tato série Dextera byla za mě emočně napínavá, ale poněkud méně morální a důkladná, než předchozí seriál (skoro žádné hledání důkazů viny, snaha dostat pouze ty, co unikli systému, pouze VRAHY, atd.) Na druhou stranu, přes všechny tyhle nelogičnosti, které podle mě nenavazovaly a nerespektovaly moc nastavení z původního Dextera, se mi série líbila hlavně svým postupným budováním napětí, skvělou Angelou, i vývojem trochu awkward vztahu Dexe se synem. Moje oblíbená vždy upřímná Deb jako jeho svědomí pobavila, zápletka s Kurtem a Molly se taky povedla, stejně jako návrat legendárního Angela Batisty, který pořád vypadá skoro stejně a ještě ze šuplíku nevyndal složku Laguerty, za což má mé nevyhnoucí sympatie. Jen škoda, že nedošlo na závěrečnou konfrontaci. Celkově je asi dobře, že se Dexovi dostalo takového konce, protože jak sám řekl, THERE IS NO OTHER WAY. " Justice must be done. Rest in peace by Deb`s side. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

New Blood se od předešlých sezón liší nejenom samotným zasazením, ale i stylem vyprávění a atmosférou. Tvůrci tak museli navázat na příšerné původní zakončení seriálu, přičemž i museli zachovat některé idiotské následky, ke kterým došlo v osmé a sedmé řadě. Zároveň se tomu ale pokusili dát určitou příběhovou konzistenci, která by souběžně pasovala i k duchu celého seriálu. A poprali se s tím rozhodně slušně. Devátá série je oproti předešlým řadám jiná. Hodně jiná. Až to občas skoro působí, jako kdyby se jednalo o úplně jiný seriál. Ona inovace však byla nutná. A to nejen protože se seriál už neodehrává v Miami, ale také kvůli tomu, aby vynikl fakt, že se jedná už o opravdu poslední Dexterovu cestu. Clyde Phillips se očividně před prací na scénáři podíval na všechny série znovu a dělal si pečlivě poznámky, protože chytrých odkazů na hlášky a situace z minulosti je tam habaděj. I přestože je ale série jiná, opět fanouškům skvěle naděluje všechno, kvůli čemu se natolik proslavil. Humor, který je okořeněný onou ironií a sarkasmem, velice kvalitní napětí, plus i celou řadu vedlejších zajímavých postav. Nejvíce jsem ale byl zvědavý na návrat starých známých, což v tomto případě byla Debra a Dexův syn Harrison (Jsou v traileru, takže to není spoiler, OK?). I přestože jejich charakter je zde vyobrazený kvalitně, tak jsem doufal, že mezi nimi a Dexterem bude více emočně nabitých momentů. Těch bylo však jenom pár, což považuji za jednu z největších chyb celé nové série. U Harrisona však tvůrci rozvinuli příběhovou linku, která se přímo týká scény, k níž došlo na konci čtvrté řady. Znalci moc dobře vědí, o čem mluvím. Je to fajn, protože série tím nepůsobí od zbytku seriálu tak odstřihnutá, navíc to dobře navazuje i na Dexovu minulost, jenž se týká jeho tragického dětství. A pak je tu samotné finále. I když jsem s ním vlastně spokojený, mám s ním určité problémy, které nemůžu moc vypisovat, protože by to byly spoilery jak prase. Samotný koncept zakončení se mi líbil. Ono podání ale mohlo být trochu lepší. Tvůrci to mohli ještě více natáhnout, více emočně vybarvit. Takhle jen nasrali další lidi, kteří už začali nadávat na internetu. Ale ve výsledku to je mnohem, opravdu MNOHEM, lepší závěr, než jaký jsme původně dostali. A vlastně to i svým způsobem dává sbohem svým fanouškům, což osobně také nesmírně oceňuji. Nesmíte o tom mít nadnesená očekávání. Osmá série ten seriál bohužel opravdu strašně a nenávratně pohnojila, ale nová devátá série se strašně moc snaží dát dohromady jeho důstojnost do nějaké konzistentní podoby. Bohužel se ale musí pracovat s materiálem, který byl k mání po následcích posledních sérií. Ve výsledku to je ale konec, který můžu i já, obrovitánský fanoušek, akceptovat. Dexter se vykoupil. Sice ne oním nejuspokojivějším způsobem, ale rozhodně přijatelným. Opět jednoduše řeknu: Rána v srdci se mi sice nezahojila, ale už přestala bolet. Díky, Dexouši ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád, že natočili pokračování, protože konec osmičky byl fakt hodně uspěchaný a špatný. Tak moc, že když jsem to po 3 letech sjížděl znovu, tak jsem si víc a víc uvědomoval, že si pamatuji, jak to zhruba skončí, ale co se tam dělo kolem toho jsem si už vůbec nepamatoval. Tady bohužel zopakovali stejnou chybu, protože se snažili odvyprávět dokonce jen v 10 (ač delších) dílech hon na dalšího darebáka, sžití se se svým synem, přerod jeho přítelkyně a vlastně to nějak rozumně uzavřít. Všechno to sice byl dobrý nápad, ale vůbec jsem se nestihl sžít s novým prostředím, novými postavami (a že jich tam bylo) a kromě Dextra samotného se ti staří známí chovali nějak divně. Harrison mi k tomu malému blonďáčkovi vůbec neseděl, Deb neřekla ani jednou dopíči (každopádně její až hororový nádech byl v poho) a Batista se taky nechoval podle jeho původní postavy. Tehdy Laguertovou urputně přesvědčoval, aby to nechala být a teď až moc jednoduše uvažoval o tom, že by to fakt mohl být Dexter. Závěr jsem tak trochu tušil, ale pořád mohl být jiný, chování Harrisona bylo dost divné vzhledem na to, co spolu právě prožili - měla to být spíš Angela, a i Dexter se vlastně při útěku zachoval iracionálně. Nemuseli rozjíždět mnoho sériovou záležitost, kterou by zase nezvládli uzavřít, ale i vzhledem na velmi pomalý rozjezd, jedna série navíc mohla zařídit úplně jiné pocity z celého Iron Lake, jeho obyvatel a vůbec zase uspěchaného závěru. ()

Galerie (238)

Zajímavosti (14)

  • Zbraň, kterou Dexter (Michael C. Hall) zandavá do držáku u sebe v obchodě, je malorážka CZ 457 České zbrojovky Uherský Brod. (veronikajel)
  • Ačkoliv se 9. série odehrává ve fiktivním městečku Iron Lake, které se má nacházet v americkém státě New York, tak se natáčela v historické vesnici s názvem Shelburne Falls v americkém státě Massachusetts. (Trajektt)
  • Tvorca Clyde Phillips pre jeden rozhovor raz povedal: "Mojím osobným snom konca šou bolo, že ho za svoje zločiny popravia. Leží na stole a za oknom sú všetci ľudia, ktorých zabil. Ale ostalo to len v mojej hlave. Nikdy som to nikomu nenahodil." Dexter nebol odsúdený porotou za jeho zločiny, ale jeho syn ho prinútil v záverečnej scéne, aby otvoril oči a  povie mu: "Pozri, čo si urobil!!!“ V tom Dexter uvidí v mysli svoje obete. (Dajman)

Související novinky

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Reklama

Reklama