Reklama

Reklama

Epizody(10)

Od osudné chvíle, kdy předstíral vlastní smrt, uběhlo už deset let a Dexter Morgan (Michael C. Hall) se ukrývá daleko na severu. Prosluněné prostředí kosmopolitního Miami vyměnil za ospalou atmosféru malého městečka hluboko v mrazivých lesích státu New York. Pod falešným jménem Jim Lindsay pracuje jako prodavač v místním obchodě se sportovními a loveckými potřebami. A dokonce i pro něho platí rčení, že pod svícnem bývá největší tma. Zatímco Dexter úspěšně potlačuje vnitřní temnou touhu propadnout vraždění, udržuje romantický vztah s šéfkou policie Angelu Bishopovou (Julia Jonesová). Ale ta není jedinou ženou jeho nového života. Dextrova sestra Debra (Jennifer Carpenterová) je sice dlouho po smrti, ale v bratrových představách žije dál a často s ním rozmlouvá. Přesto se zdá, že hlavní hrdina drží věci pevně v rukou. Dokud se mu na nich nečekaně neobjeví nová krev. Když do městečka dorazí za záhadných okolností jeho dospívající syn Harrison (Jack Alcott), Dexter se začíná bát, že dědičný „temný pasažér“ uvězněný hluboko v jeho nitru znovu udeří. (TV Prima)

(více)

Videa (13)

Trailer 3

Recenze (166)

vurhor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

New Blood se od předešlých sezón liší nejenom samotným zasazením, ale i stylem vyprávění a atmosférou. Tvůrci tak museli navázat na příšerné původní zakončení seriálu, přičemž i museli zachovat některé idiotské následky, ke kterým došlo v osmé a sedmé řadě. Zároveň se tomu ale pokusili dát určitou příběhovou konzistenci, která by souběžně pasovala i k duchu celého seriálu. A poprali se s tím rozhodně slušně. Devátá série je oproti předešlým řadám jiná. Hodně jiná. Až to občas skoro působí, jako kdyby se jednalo o úplně jiný seriál. Ona inovace však byla nutná. A to nejen protože se seriál už neodehrává v Miami, ale také kvůli tomu, aby vynikl fakt, že se jedná už o opravdu poslední Dexterovu cestu. Clyde Phillips se očividně před prací na scénáři podíval na všechny série znovu a dělal si pečlivě poznámky, protože chytrých odkazů na hlášky a situace z minulosti je tam habaděj. I přestože je ale série jiná, opět fanouškům skvěle naděluje všechno, kvůli čemu se natolik proslavil. Humor, který je okořeněný onou ironií a sarkasmem, velice kvalitní napětí, plus i celou řadu vedlejších zajímavých postav. Nejvíce jsem ale byl zvědavý na návrat starých známých, což v tomto případě byla Debra a Dexův syn Harrison (Jsou v traileru, takže to není spoiler, OK?). I přestože jejich charakter je zde vyobrazený kvalitně, tak jsem doufal, že mezi nimi a Dexterem bude více emočně nabitých momentů. Těch bylo však jenom pár, což považuji za jednu z největších chyb celé nové série. U Harrisona však tvůrci rozvinuli příběhovou linku, která se přímo týká scény, k níž došlo na konci čtvrté řady. Znalci moc dobře vědí, o čem mluvím. Je to fajn, protože série tím nepůsobí od zbytku seriálu tak odstřihnutá, navíc to dobře navazuje i na Dexovu minulost, jenž se týká jeho tragického dětství. A pak je tu samotné finále. I když jsem s ním vlastně spokojený, mám s ním určité problémy, které nemůžu moc vypisovat, protože by to byly spoilery jak prase. Samotný koncept zakončení se mi líbil. Ono podání ale mohlo být trochu lepší. Tvůrci to mohli ještě více natáhnout, více emočně vybarvit. Takhle jen nasrali další lidi, kteří už začali nadávat na internetu. Ale ve výsledku to je mnohem, opravdu MNOHEM, lepší závěr, než jaký jsme původně dostali. A vlastně to i svým způsobem dává sbohem svým fanouškům, což osobně také nesmírně oceňuji. Nesmíte o tom mít nadnesená očekávání. Osmá série ten seriál bohužel opravdu strašně a nenávratně pohnojila, ale nová devátá série se strašně moc snaží dát dohromady jeho důstojnost do nějaké konzistentní podoby. Bohužel se ale musí pracovat s materiálem, který byl k mání po následcích posledních sérií. Ve výsledku to je ale konec, který můžu i já, obrovitánský fanoušek, akceptovat. Dexter se vykoupil. Sice ne oním nejuspokojivějším způsobem, ale rozhodně přijatelným. Opět jednoduše řeknu: Rána v srdci se mi sice nezahojila, ale už přestala bolet. Díky, Dexouši ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle drží na nohou asi spíše nostalgie než nějaké objektivní kvality.. Kdysi jsem si u prvních sérií Dextera napětím rozkousal prsty až na kost. Dnes mě New Blood místy skutečně baví.. a místy kroutím hlavou a obracím oči v hodně vysoký sloup. Fakt nevím jestli se tahle série tak úplně nepovedla, jestli jsem z Dextera vyrostl, nebo to byla vždycky tak trošku přiblblá show, jen v té době prostě novátorská a proto dočasně strhující. ... Za vidění to určitě stojí, jen je dobrý vyzbrojit se spíše nižším očekáváním. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé hodnocení je dnes večer shovívavé, zřejmě za to může nostalgie a fakt, že mám prostě a jednoduše filmového Dextera ráda.. Chápu, že jsou někteří jeho oddaní fanoušci rozčarovaní a možná i zklamaní, ani mně ten závěr úplně nesedl.. Nicméně potkali jsme se, pobavili se a holt se i rozloučili.. Nepříjemnou Debru odpouštím zcela a na Angelu chci zapomenout.. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Některé ze show budou působit neuspokojivě, neuzavřeně, nehledě na to, jaký konec si zvolíte (vzpomněl jsem si, na ten poněkud otevřený, ale přesto pochopitelný konec u Dr. House). Předchozí série, jak všichni věděli, skončila v poněkud otevřeném, antiklimatickém konci, v kvalitě, která tápala už posledních pár sérií a pak člověk zapomněl, jak parádní show byl Dexter ve svých prvních sériích, které jsem nenasytně sjížděl, totální binge watch. A tak přišla, po skoro dekádě, poslední řada, která působila jako takové to kudy z nudy, kdy si tvůrci, herci, kdokoliv, vzpomene, že kdysi stáli za něčím, co mělo něco, a tak se k tomu chtějí vrátit - klasický neduh, který bych řekl, hmm, v 8 z 10 případů dopadá špatně. Dexter, seriál, ke kterému jsem se dostal, nějakých, snad, patnáct let zpátky, v podobném období, s Californication... byly to zvláštní období, prodchnuté americkým pobřežím a skvělými příběhy s antihrdiny, kteří vás přimějí cítit sympatie, nicméně, to, co dělalo Dextera unikátním, se v poslední řadě vytratilo, není tam nic z té kombinace věcí, černého humoru, trefných vnitřních monologů (až na pár momentů), reagujících na skvělé vedlejších postavy (především sestava detektivů, okolo Dextera, tohle dokonce předčilo i knižní předlohu, která působí spíše jen jako taková "bublina psychopata"), vlastně to s původní show, v rámci toho, co ji udělalo tolik unikátní, krom hlavní postavy v popředí a příběhu za ní, nemá příliš společného. S novým prostředím přichází nové a ploché, nezajímavé postavy, které nemají příliš prostoru, i kdyby měli větší hloubku a je těžké si k nim vybudovat pouto. Zvláštní sledovat show, která byla svého času tak originální a působivá, jak spadá do průměrnosti, ve které neví, co se sebou. Miami a slunce bylo nahrazeno chladným severem a příběh, jak je u klasických "kudy z nudy" se snaží, ale přitom neví a nemá, chce jen být uzavřen, jakožto Michal C. Hall sám řekl, že si všichni mysleli, že tohle dluží fanouškům. Několik prvních sérií bylo svého času opravdu moje nejoblíbenější TV zábava a na jednu stranu jsem Dextera zase rád viděl, ale dlouho jsem váhal s tím, jestli se na tohle vůbec podívat a ten pocit byl oprávněný. Obdobně jsem přemýšlel nad návratem k Twin Peaks, jenže k té show jsem neměl až tak hluboký vztah a myslím si, že v tom případě, to dlouhatánské kolo vynechám. Některé věci zkrátka mají místo jen pro a v určitém období života. A bylo zvláštní sympatizovat s Dexterem, protože nehledě na to, jak si ospravedlníte jeho morální kód, dojde v něm k řadě věcí, kde si musí volit mezi morálkou a vlastní kůží a pořád, na konci dne, je to sériový vrah. "Tonight's the night." Oh, sbohem, goodbye, Dexter Morgan, what a character to study and observe you have been. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Od začátku nevelká očekávání a výsledná meh kvalita (jakože je to pořád stejně koukatelný a zábavný, jen je to zároveň daleko hloupější a béčkovější) způsobily, že mě vlastně už v pořadí druhý mizerný konec nijak nepřekvapil. Deset a půl epizody řešíme ústřední vztah, jenom aby se vše změnilo na poslední chvíli a Showtime tam mohl prdnout levnější spin-off, lol. Záporák fajn, prostředí taky, Michael C. Hall si to zjevně užíval, nějak mě to ale nevytrhlo. 6-7/10 ()

Galerie (238)

Zajímavosti (14)

  • V scéne, keď sa Angel ponáhľa k svojmu počítaču, aby videl fotografiu, ktorú mu Angela práve poslala, obraz jej a Dextera v objatí na gauči, si môžete všimnúť e-maily naľavo od fotografie v Angelovej schránke. Sú tam e-maily od postáv pôvodnej série, vrátane Joeyho Quinna a Vincea Masuku. (Dajman)

Související novinky

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Reklama

Reklama