Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 210)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony ústřední dvojice Russlla Crowa a Denzela Washingtona, vynikající scénář, krásná hudba a hlavně co mě na tomhle filmu nejvíce dostalo je vynikající režie Ridleyho Scotta, který po vzoru Scorseseho, De Palmy nebo Coppoly natočil úžasnou gangsterku, která se zařadí ve svém žánru hodně vysoko. Příběh je skvěle napsaný a zasazen do velmi dobře vybraného prostředí. Ačkoliv má film dvě a půl hodiny tak jsem v něm nenašel scény, které bych odstranil. Musím ještě jednou vyzdvyhnout výbornou režii Ridleyho Scotta, která mě opravdu dostala. Určitě jeden z nejlepších filmů letošního roku. Geniální dílo. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Filmařsky precizní sloučení rise-to-power gangsterky a stylového krimi procedurálu. Zatímco do Lucasova soukromí nahlížíme od začátku, Robertsův osobní život pouze zdržuje vyšetřování a vyprávění. Scott suverénně kombinuje styly a témata filmů, které byly ve Státech v dané době v kurzu (blaxploitation, realistické krimi jako Serpico, Drsný Harry, Francouzská spojka) a zároveň nás provádí dějinami gangsterského žánru od jeho prvopočátků. Na to, jak je film dlouhý a málo akční (zvlášť v režisérském sestřihu, faktograficky ještě výrazně hutnějším než kinoverze), je zároveň překvapivě svižný, neboť nás nepřetržitě zásobuje novými informacemi a informace již známé zasazuje do širších souvislostí. Právě díky neustále upozorňování na dobový kontext a existenci mnohem rozsáhlejší sítě je tohle koncentrovaně odvyprávěné, nezjednodušující drama nejen o jednom ctižádostivém mafiánovi a jednom zarputilém poldovi, ale o Americe jako takové. Takhle se má učit dějepis. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Renton, Marius, mm13, Texas, Crawler-D ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Ridley je génius. Americký gangster je do posledního filmového políčka dokonalou kompozicí, v níž se mísí rodinné a morální hodnoty s životními pravdami a tvoří tak epickou mafiánskou historku o životě nejnebezpečnější muže chodícího po ulicích New Yorku. Naprosto mě uhranulo porovnávání obou světů, kdy Scott nerozděluje slepě na hodné i zlé, ale chytře a příjemně odměřeně ukazuje kvality i slabiny mužů na opačných stranách zákona. Ritchie Roberts je skvělý policajt a špatný otec, Frank Lucas je pro změnu oddaný rodině, ale v rámci společnosti je zkrátka nepříjemný a nekompromisní bastard. Kdo je však tTEN špatný? Scott neukazuje prstem ani na jednoho a nechává na divákovi, aby rozhodl, na čí straně bude stát. Gangster je úchvatný a skvělý film, nicméně k absolutní dokonalosti bych možná o pár minut krátil. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Až na tých zhruba 50 záberov, v ktorých vidno zvukársky mikrofón (fakt ma to vytáčalo, dúfam, že na DVD to bude vyretušované), skutočne precízna, cieľavedomá, remeselne bechybná filmárčina (ale na to by sme si už asi u Ridleyho mali zvyknúť). Presný Denzel, nepredvádzajúci sa (čo kvitujem) Russell a haldy, skutočne haldy scén, ktoré sa budú citovať v iných filmoch a paródiách. "Takže... kde som to skončil?" Ja dúfam, že to skončí na oscarovom pódiu so soškou v ruke. Prinajmenšom za réžiu. Natočiť 157-minútový film, v ktorom nie je zbytočná ani jediná sekunda, to je skutočné umenie. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pod dojmem vysokého hodnocení a s vědomím, že jde o jeden z nejvychvalovanějších snímků loňského roku, jsem čekal výjimečný zážitek, který se nedostavil, nicméně tím není řečeno, že by se jednalo o špatný film. Jenže gangsterských opusů vzniklo ve Spojených státech už mnoho a Scottův snímek mezi ty úplně nejlepší nepatří. Mými favority zůstávají spíš starší Scorseseho a Coppolovy snímky. Ridley Scott ke klasické gangsterské tématice přidává snad jen rasovou problematiku a válečné vietnamské trauma. V první půli se film rozjíždí jen pozvolným tempem a Russell Crowe se mi zdál poměrně nevýrazný. Většina scén mi přišla, že jsem je už někde viděl a že je šlo netočit o trochu "atmosféričtěji". Nicméně jde o vysokorozpočtový velkofilm, zručně sestříhaný, s výbornou hudbou a dobrými herci. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Největší vlna drogových problémů se do Ameriky dostala právě z Vietnamu. Drogy se pašovaly v rakvích s dvojitým dnem. Frank takto používal 32 schránek pro zemřelé. (Rodriguez)
  • Jeden z policistů – černoch z nové protidrogové jednotky - má na levém rameni vytetovaný znak Wu-Tang Clanu s RZA z pozdější doby. (Pepy)
  • Tržby v USA za první víkend: 43 565 135 amerických dolarů (3054 kin). Náklady na výrobu: 100 milionů dolarů. (Steew)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama