Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já osobně Lovecrafta a jeho tvorbu skoro vůbec neznám. Nikdy jsem od něj nic nečetl a viděl jsem jenom Dagona. Ten si mi ovšem líbil víc, než tehle černobílý snímek. Nelze upřít, že za tak krátkou dobu se tvůrcům podařilo navodit docela příjemnou atmosféru, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jsem sledoval humornou grotesku, která se odehrává uprostřed papírových kulis a na rok 2005 jsou efekty docela suché. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Filmy podle knih od Lovercrafta je poměrně dost, buď to jsou dobré díla typu Dagon, vynikající díla typu Re-animator či naprostý blbosti typu Cthulhu. Tohle patří do první kategorie. Leman je výborný režisér nikam nespěchá nedělá nějaké extra akční scény a staví na atmosféře a hlavně na stylu. I když je film značně amatérský tak se nato dá bez jakkéhokoliv problému dokoukat. Herci pravda nejsou nijak extra dobří, ale hrají co mají a když se do filmu pustí monstra a jejich stylová stop capture animace jeden je blahem bez sebe. Doporučuji. ()

Reklama

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nečekaně zdařilé fanouškovské zpracování, které díky přesnému odhadnutí a plného zužitkování omezených možností s naprostým přehledem strčí do kapsy veškerá ostatní filmová zpracování Lovecrafta. Němé provedení může mnohé odradit, ale po vlažnějším úvodu se atmosféra a napětí stejně dostaví v plné síle. Díky zvolené dobové stylizaci kulisy a triky působí až překvapivě povedeně. Kdo by to byl býval řekl, že si HP Lovecraft Historical Society za pár let troufnou i na, tentokrát plně mluvený, celovečerák. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Proč ne. Na staré klasiky tohleto nemá, ale právě pokud vám něco říkají jména jako Caligari nebo Nosferatu, tak do toho klidně pojďte. Cthulhu je zajímavě řešený a myslím že ujmu na zdraví :-) neutrpí ani uplně náhodný a nepřipravený divák. Jen mě zamrzelo že tam nebylo nic opravdu děsivého. Žádná plíživá hrůza v podobě famozně namaskovaných matadorů počátků hororu Chaneyho, Karloffa a dalších ... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Môžme len ľutovať, že sa Lovecraftových diel nechytil niekto už pred 100 rokmi a nenatočil fascinujúcu prehliadku napätia a hororovej atmosféry. Knihám tohto spisovateľa, totižto naozaj sedí look nemých filmov a v takom expresionistickom podaní ( Murnau, Lang, Wiene, Leni, Wegener atď ), to by musela byť lahôdka. A toľká škoda, že tento pokus niečo také napodobniť, nedošla do zdárneho konca, ale zaspala niekde na pol ceste. Vizuál teší, ale je to len napodobenina a je to vidno. A to je ten hlavný problém. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)

Reklama

Reklama