Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Moc ráda bych hodnotila zpracování povídky slavného H. P. Lovecrafta, ale bohužel jsem se zatím s jeho dílem z blízka nesetkala. Přesto se mi film líbil, hlavně mě potěšilo provedení jako před (přibližně) 100 lety. Tak nějak ty neuměle udělané efekty dokázaly navodit správné dramatickou atmosféru a hudba navodila přesně takovou náladu, jaká se ke každé ze scén hodila. Opravdu se mi to líbilo. I když by možná pomohlo, kdyby přišera zůstala jen stínem. Edit: Po přečtení samotného Volání Cthulhu jsem z tohoto filmu ještě víc nadšená. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaký film podle Lovecrafta, kterej si z něj nebere jen název a námět, ale snaží se pracovat přímo s jeho dílem samotným. Nápad pojmout to jako černobílý němý snímek z období počátku kinematografie kvituji jako šťastný pokus. Koukal jsem na to kolem půlnoci a dost to působilo. Nijak nevadí krátká stopáž, jen možná může být trochu problém zpočátku se orientovat v časových rovinách, v nichž se děj odehrává, protože dost často a rychle přeskakuje z jedné do druhé. Ale jako pocta Cthulhu kultu povedené dílko. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Presne takto by vyzeral film z 20´s rokoch keby sa H.P. Lovecraft stal komerčne známym ale hlavne svetovo známym spisovateľom. To bol určite cieľ tohoto filmu a podaril sa. Blikajúci poškodený obraz mnoho bieleho makeupu prehnané výrazy presne ako v starých filmoch. Keby som nevedel dopredu s ktorého roku je tento film možno by ma tvorcovia aj oklamali. Na to že je tu textu pomenej a tak sa nedá výstižne rozvinúť Lovecraftova poetika má tento počin neuveriteľnú atmosféru presne tak ako v knihe. Kozmická nevysloviteľná hrôza. Stopmotion Cthulhu bola už iba čerešnička na torte ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Odvahu tvůrcům upřít nelze. Pustit se do adaptace Lovecraftovy geniální povídky je velké sousto i pro zkušené tvůrce ...no, však výsledek je taky mírně řečeno značně rozpačitý. Pominu-li svoji osobní představu o vizuálním kabátku Lovecraftova světa a budu-li se snažit o co největší objektivitu s ohledem na to, že se patrně jedná o fanouškovský počin, nelze dílku upřít řadu silných momentů a to hlavně v jeho druhé polovině. Jenže to prostě nestačí, podstatné je, že rozsáhlá povídka je smrsknutá do kratičkého 50-ti minutového filmu, díky stylu němý záběr / titulek divák neznalý knižní předlohy nemá absolutně šanci chytit o co jde, o zachycení nepopsatelné atmosfery povídky ani nemluvě. Film dále sráží naprosto bezvýrazní herci, toporné efekty ( špatně ) evokující dobu Murrnaueova Nosferata tomu taky moc nepřidávají a celé provedení mi prostě vzhledem k Lovecraftovu géniu přijde až neuctivé. A tak nadále doufám, že se této předlohy chopí někdo komu věřím ( můj favorit v tomto směru je Dan O'Bannon ) a stvoří parádní podívanou s úctou, kterou si dokonalost Lovecraftova díla bezesporu zaslouží. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Fanouškovský film známé povídky o kultu Cthulhu od H.P. Lovecrafta, který vypadá opravdu jako o sto let starší. Film je stejně dobrý jako ona povídka, drží se jí a musím říci, že soška Cthulhu vypadá téměř stejně jako jsem si ji při čtení představoval. Samozřejmě to má i své chyby... Zpracování v podobě němého filmu vypadá opravdu dobře (a navíc dobově), ale nedaří se mu atmosféra němých filmů, přecijen je to více "čisté" a na hercích jde samozřejmě vidět, že v němém filmu nehráli. Ale pro milovníky Lovecrafta rozhodně nadprůměrný zážitek. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama