Reklama

Reklama

Vojenský veterán Hank Deerfield se snaží spojit se svým synem, který by měl být zpátky na základně po návratu z mise v Iráku. Dozvídá se však, že zmizel a nikdo netuší, kde by mohl být. S tím se ale Hank nechce smířit, a proto sám pátrá po synovi. Čeká jej však poznání, o které možná ani nestál. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (351)

cheyene 

všechny recenze uživatele

V údolí Eláh je pro mě jednoznačně pěti hvězdičková záležitost. Snímek mi nabídl perfektní zápletku v dobrém zpracování, výborné herecké výkony (T. L. Jones, Ch. Theron), zajímavé prostředí, dobré dialogy a také trochu ukázal, co se může stát z vojáků, kteří prochází hrůzy válek - řečeno jinak - jak válka může ovlivnit (negativně) chování vojáka. Tento film pro mě tedy byl rozhodně příjemným překvapením a dle mého je mírně podhodnocený, dal bych mu 78-82%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mi v mnohém připomněl o rok mladší Eastwoodovu Výměnu. K oběma filmům jsem se dostal zcela náhodou, zcela nedotčen dopředu jakýmikoli znalostmi o tom, jaké téma film zpracovává, a o co tam vlastně půjde. O to silnější byl výsledný dojem, kdy jsem byl u obou filmů šokovaně svědkem toho, jak se film v určitém momentu zlomil ve zcela jiný film, nepoměrně drásavější a naléhavější než úvodní část. "V údolí Elah" řeší americký komplex války v Iráku, a to způsobem, který se s americkým patriotismem ani trochu nemazlí. Klín je vytloukán klínem a bolestivé trauma USA je představeno jako zrod nových a nových traumat. Zlo může zrodit vždy jen další zlo - jakoby tento bolestný poznatek byl přímo vepsán do tváře starého Tommyho Lee Jonese, který podobně jako Angelina Jolie ve zmiňované Výměně postupně zjišťuje, jak to vlastně bylo se smrtí jeho syna. Oba snímky jsou o to znepokojivější, že jsou založeny na skutečných událostech. "V údolí Elah" i "Výměna" jakousi filmovou autoterapií Ameriky. Nelehko sledovat, velmi nelehko... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Údolí Elah není ani tak klasická kriminálka, i když se vše podstatné točí kolem brutálně zavražděného muže, jako spíš psychologické drama s jasně definovaným protiválečným poselstvím. Ten, kdo vraždil, je sice ve filmu odhalený, ale skutečným viníkem je tady válka a z ní vyplývající traumata a deformace lidské psychiky. Film, který je založený na kvalitních dialozích a silném tématu, asi nebude vyhovovat popkornově založeným fanouškům a především ctitelům akce, protože kromě ani ne dvouminutové scény útěku jde skutečně o film postavený na střetávání charakterů a myšlenek. Žádného happyendu se divák ani hrdina pátrající po zmizelém synovi nedočká a vlastně i to, co o jeho minulosti zjistí, by si určitě raději odpustil a Pandořinu skříňku neotvíral. Celkový dojem: 80 %. Každopádně jeden z těch kvalitních chytrých filmů se solidním scénářem, který patří k tomu výrazně lepšímu, co současná kinematografie nabízí. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Dosti zdlouhavé protiválečné drama - poukazující na velký problém vojáku (Zimbardo by se ohradil), kterým je jejich hnusné chování v průběhu boje - které je detailně propracováno a citově tlačí na diváka, cemuž dost dobře pomáha vynikající Tommy Lee Jones, kteremu po boku kračí "uplně jiná" Charlize Theron. Dost dobrá podívaná, ale příběh ktery neni zrovna originalni by se vlezl do mnohem kratsi stopaze, ale to nemeni nic na tom, ze film udelal dojem a to je hlavni! 8/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výbornej Tommy Lee Jones a Charlize Theron. Ale u Charlize je to spíš zase klasika. Ta by si pro film snad nechala i zlomit nebo amputovat nohu, jenom aby šokovala. Takže klasika. Příběh už zase taková klasika není, i když ta podstata je stále dost aktuální. Hlavně teda v Americe. Ale posrali si to sami. Je divný si uvědomit, že Amerika je vlastně pořád s někym ve válce, ale když to tak chtěj mít a myslej si, že tím ochráněj svět, tak ať s tím pokračujou. Možná to nějakej smysl má, ale ty filmy už začínaj bejt pomalu otravnější a otravnější. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Charlize Theron (s trochou nadsázky) říká, že roli v tomto filmu získala díky tomu, že je kuřačka. Režisér Paul Haggis slíbil, že pro ni napíše film, když se oba potkali coby jediní dva kuřáci na "rauchpauze" během udílení jakýchsi cen. (Valsadora)
  • Ako uvádza distribútor filmu, názov V údolí Elah odkazuje na Izrael, kde sa podľa Biblie pred 3000 rokmi odohrala bitka Dávida s Goliášom. Dnes je to menej známa turistická atrakcia na križovatke ciest Route 38 a Route 375 blízko údolia Elah. Tu vzišiel námet na bitku v nerovných podmienkach - príbeh ľudí, ktorí v tomto nerovnom boji zvíťazia a vrátia sa domov, aby čelili symptómom posttraumatického stresu a duševným poruchám. "Ten názov vypovedá o podstate filmu," vysvetľuje Haggis, "Kráľ Saul poslal Dávida do údolia Elah, aby bojoval s Goliášom, vyzbrojený iba piatimi kameňmi. Spýtal som sa sám seba, kto by to urobil? Kto by poslal mladých mužov do boja s obrom? Tento film apeluje na našu zodpovednosť, keď posielame mladých mužov a ženy do vojny". (PeterJon)
  • Film byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli. (Čiban)

Reklama

Reklama