Reklama

Reklama

Cesta

  • USA The Road (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Otec (Viggo Mortensen) a jeho malý syn (Kodi Smit-McPhee) bojují po zničení světa o přežití. Nikdo přesně neví, co se stalo. Byl to jaderný útok? Nebo naši planetu napadli mimozemšťané? Jedno je jisté - miliony lidí zemřely, ať už v důsledku katastrofy, vyhladovění či zoufalství z pomalého umírání lidí kolem poté, co se zastavily dodávky energií. Snaží se dostat na pobřeží a doufají, že tam najdou zásoby jídla, bezpečí i někoho, s kým by mohli sdílet budoucnost. Veškerý majetek si vezou v nákupním košíku vybaveném zpětným zrcátkem, aby viděli, zda je někdo nesleduje. Cestou překonávají řadu překážek a děsivých situací. Naráží na zástupy zoufalých, nepřátelských přeživších, loupeživých gangů i kanibalů. Nemají nic než jeden druhého a snaží se zachovat si alespoň zbytky lidské důstojnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 595)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film ma jedinej zasadni problem, je to proste tezce stereotypni. Jestli vam utece zacatek filmu, skocite se behem nej na pul hodiny vysrat a podobne, o nic proste nepridete, fotrik se synackem jdou pres lesy, pres louky, pres plaze a po silnicich a furt jen jdou a jdou a nic se nedeje. Sem tam to je sice spestreny setkanim s nekym a podobne, ale to zabira vzdy jen minimum casu, proste je to film o chozeni. Moc tomu ani neprida celkovej look filmu, kde jsou neustale jen stromy a vse je sedivy a spinavy. Navic bohuzel typicky tema takovejchhle filmu, celej svet v prdeli a oni jdou nekam, kde si mysli, ze bude lip. No ale nejakym zahadnym zpusobem to nenudi, dokonce se na to diva docela dobre, film ma fajnovou lehce depkoidni atmosferu, pusobi drsne a realisticky, cely to prostredi, ac stereotypni, tak ma neco do sebe a hraje prijemna hudba. Navic zarostlej, spinavej a chrchlajici Mortensen je fajn. Co se tyce jeho synacka, Kodi to hraje slusne, bohuzel me jeho postava docela rozcilovala. Ne tim, ze by to byl typickej malej prechytralej parchant, tady je to presne naopak, malej, vecne s necim otravujici uplakanek. Co se tyce ostatnich, prekvapuje me, ze tu jsou takovy jmena jako Duvall, Pearce a Theron, kdyz jejich miniaturni role moh zahrat jakejkoliv vosoust. Co se tyce konce, o tom radsi pomlcim, nebudu se zbytecne rozcilovat. Ty 4* dam, je to proste docela zajimavej postapokalyptickej film, ale to hodnoceni na IMDB me docela prekvapuje, zas takova pecka to neni. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem bohužel nečetl, takže netuším, jestli je ještě temnější než tenhle post-apokalyptický film. Ovšem pokud by měla budoucnost vypadat jako tato, asi bych raději volil tu kulku pod spodní patro .. a pustil bych si k tomu tu příjemnou muziku od Nicka Cavea. Pochválit musím výborného Viggo Mortensena i jeho filmového synka, umírněnou kameru a nevtíravou hudbu, ale i maskéry, protože mi dalo hodně práce poznat Roberta Duvalla (zradil ho jeho povědomý hlas). ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá dobrodružná postapokalyptická dráma. Má výborný príbeh odohrávajúci sa niekoľko rokov po neznámej katastrofe, ktorá prakticky zničila svet a väčšinu ľudstva. Muž si po smrti svojej manželky uvedomil, že doma ho už nič nečaká a tak sa vydal na cestu so svojim synom, lenže ani tu toho moc príjemného nenachádzajú, trpia hladom a navyše občas nachádzajú ľudí, ktorým je potrebné sa vyhýbať. Ale muž v tomto bezútešnom svete aj tak urobí všetko preto, aby svojho syna chránil a skúsili predsa len nájsť aj niečo lepšie. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa z toho získať aj viac. Hlavným problémom je, že po stránke príbehu je to až moc podvyživené a to aj vo svojej kategórii, tu skutočne ide len o to putovanie, postavy nikde nezostanú dlhší čas a preto sa aj tie potenciálne podzápletky vôbec nevyužijú, ani tá línia z minulosti s matkou ma moc nezaujala, bez nej by som sa ľahko obišiel a nanešťastie to na mňa ani nefungovalo tak silne, ako by som od obsahu očakával. Ale zase to putovanie je dostatočne zaujímavé, chválim to drsné, špinavé prevedenie, postavám som fandil, dá sa urobiť predstava o svete, keďže postavy prejdú dostatočnú vzdialenosť a behom toho sa nájde dostatok zaujímavých situácií, obzvlášť návšteva domu zabijakov, ale ako som spomínal, práve preto ma mrzí, že všetkým týmto výborným prvkom s veľkým potenciálom sa nakoniec dej vôbec nevenuje a ide sa ďalej. Ale dobrý dojem rozhodne prevláda, bavilo ma to a bol som zvedavý, čo príde ďalej. A navyše ma aj celkom zaujalo, že v tomto prípade si pôvod katastrofy tvorcovia nechali pre seba, čo nie je práve bežné. Inak po akčnej stránke sa tu toho moc čakať nedá, nájde sa tu len pár skôr kratších sekvencií, ale zase sú celkom napínavé, no hlavne to má výbornú atmosféru, čo je aj hlavným, kladom filmu. Herecké obsadenie je na tom dobre, moc postáv sa tu neobjaví, ale Viggo Mortensen a postava chlapca sú úplne ideálne, takže to dokáža utiahnuť, Charlize Theron je tu zbytočná, ale v malých úlohách potešia aj Robert Duvall a Guy Pearce. Réžia a technická stránka sú výborné, skvelá vizuálna stránka, atmosféra, výprava a to spomínané špinavé prevedenie, jedine emocionálne ma to moc nezasiahlo, ale inak si nemôžem sťažovať. Škoda, Cesta mala veľký potenciál, aby sa stala jedným z najlepších filmov svojej kategórie, čo sa nestalo, ale aj tak ma to stále bavilo, keďže viacero stránok má vysokú kvalitu. 68% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zobrazenými událostmi se film od knihy příliš neodchyluje, odlišný je ovšem emocionální dojem. Kniha je opravdu neustálá nepřerušovaná deprese, film příliš zjemňují jímavé tóny a časté flashbacky, díky tomu působí po značnou část stopáže spíš melancholicky. Co se povedlo dokonale je ztvárnění prostředí a výprava. Dobrý film, ale ke knize by sedl dle mého mnohem syrovější přístup. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

hodne depresivni film ukazujici sedivy svet bez zelene po nejake blize neurcene katastrofe.. a taky ruzne druhy lidi, ve vetsine pripadu ty spatne, coz zase jednou dokazuje smutnou skutecnost, jakou maji lidé pod slupkou inteligence a chytrosti stale sklony sezrat se navzajem (doslova) . zel mohlo to byt opravdu i o 30 minut kratší, mnoho scén zbytecne natahovaných (vim, ze se scenar presne drzel knihy, ale citim , ze i pres to, ze se jim cast atmosfery podarila dostat na platno, kniha bude stejne lepsi... holt ne vsechny psane projevy se maji filmovat - z tohoto pohledu mi to prislo takove zbytecne.), film se pomalu vlece k ocekavanemu klisovitemu a divnemu konci (ktery dokazuje o cem vlastne film byl... o nicem), rozhodne bych uvital trochu vic flashbacků do minulosti.. takhle je to opravdu jen nudna cesta, po ktere hlavni akteri putuji a potkavaji ruzne typy ruzne zkazenych lidi, pricemz vsichni vzhlizi k budoucnosti bez nadeje.. Ano, co se tyce nejbrutalnejsiho a nejtemnejsiho postapokalyptaku, asi by to vyhral tenhle film.. Ale vsechno ostatni bych nasel nekde jinde a v lepe stravitelne forme.. Stale je to nekde na rozmezi 3 a 4, ale zato, ze se mi parkrat skoro zavirali oci, musim dat 3.. Ted se citim jako nejakej filmovej analfabet, aleproste to mohlo byt mnohem lepsi a to dite melo byt rozhodne neme... Mortensen jinak v pohode a Theron v nekterych scenach vypada uplne uzasne :-) ()

Galerie (92)

Zajímavosti (24)

  • Do scény porodu plánoval režisér vložit zvukovou stopu křiku skutečné rodící matky, ale Charlize Theron (Žena) s tím nesouhlasila. (Othello)
  • Stejně jako v knize, příčina zkázy světa není ve filmu nikdy objasněna. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

Zemřel oceňovaný autor Cormac McCarthy

13.06.2023

Uznávaný spisovatel, scenárista a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu Cormac McCarthy zemřel ve věku 89 let. Smutnou zprávu potvrdil jeho syn John McCarthy. Slavný autor měl na svědomí tak zásadní… (více)

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

Michael Fassbender s kolty proklatě nízko

22.09.2013

Divoký západ jej láká už nějakou dobu. Hrál třeba padoucha v propadáku Jonah Hex a měl se objevit v hlavní roli problémového a mnohokrát přeobsazeného westernu Natalie Portmanové Jane Got A Gun. K… (více)

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

Ridley + Cormac: Tahle země JE pro starý

05.02.2012

Lépe řečeno, pro starý machry ;-). Cormac McCarthy je mnoha čtenáři a literárními odborníky považován za nejlepšího žijícího amerického spisovatele. Kromě předloh pro filmy jako Tahle země není pro… (více)

James Franco chce adaptovat McCarthyho

James Franco chce adaptovat McCarthyho

07.01.2011

Ben Affleck nám předvedl, že i z chlápka považovaného za prkno s hezkým obličejem se může stát velmi dobrý scénárista a režisér. V jeho stopách chce nyní kráčet James Franco. Ten už dokázal, že je i… (více)

Reklama

Reklama