Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

tron 

všechny recenze uživatele

„Temnota neodráža. Temnota pohlcuje.“ Dobrých vojnových hororov nikdy nie je dosť. A fínsko-českých dvojnásobne. Sauna síce nie je zázrak, ale za istých okolností ním byť mohla. Tie okolnosti sa bohužiaľ nedostavili. Scenár je občas nezrozumiteľný, tempo príliš ospalé a ku koncu sa pristihnete pri tom, ako si želáte, aby ste to už mali za sebou. Ale inak je to veľmi nádejné a atmosférické, odohráva sa to v pre horor pozoruhodnej dobe (a na pozoruhodnom mieste), niektoré scény sú značne vydarené a z hercov ma bez debaty potešili Ville Virtanen a Viktor Klimenko. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prostředí syrové finské krajiny, z níž doslova čpí bláto a beznaděj, dokázal Annila zúročit bezvadně, byť vizuál filmu nenabízí žádné svébytné vidění či obrazové básnění. Kamera je celkem strohá, ale celková stylizace mi svou uměřeností velice lahodila. Stejně tak projev dua Virtanen a Eronen v hlavních rolí – o moc úsporněji a přitom účelněji to zahrát nešlo. Problém je tak, podobně jako ve Valhalla Rising, složka dějová. Ta se sice opírá o zajímavě nedoslovné dialogy a otevřené symboly, problém je, že tahle ambivalence je dokonale zaměnitelná s absolutním chaosem a neuceleností. Je mi líto, ale ten film dává smysl jen pokud nabízený děj bereme jako prostředek pro vizuální gradaci – ta se skutečně daří, ale zdaleka ne natolik, aby Sauna nabídla něco víc než pár hezkých žánrových obrázků a solidních lekaček. Tenhle horor chce být zjevně víc než jen další zkazka o strašidelném místě uprostřed nicoty, ale nerozhodnost a nedomyšlenost maskuje pseudo-intelektuálními třemi tečkami za téměř vším, co se odehraje. Nejsou to však tři tečky dráždivé, ale tři tečky bezradné. ()

Reklama

Flaxik 

všechny recenze uživatele

No to mě poser. Banda zoufalců se motá po bažinách, na co šáhnou, to je na hovno, koho potkaj, ten je divnej nebo mrtvej. Hnusný ksichti, depresívní atmosféra, bahno, voda, bahno, bahno, špína, bahno, sauna, bahno. Děj je taky na hlavu, skoro žádnej, ale přitom tam je. Ten film má všechno, co potřebuje k poslání do odpadu. Přesto mě nadchnul, protože si ve své samolibosti myslím, že jsem ho pochopil :-) ()

Helo 

všechny recenze uživatele

To jsem nepochopil. Ošem nemění to nic na tom, že je to opravdu dobře natočené. A přesto, že je na vizuálu znát, že to skutečně pochází od finsko-českých tvůrců, na kvalitě to filmu nijak neubírá. Naopak, film se soustřeďuje hlavně na psychiku a dialogy mezi dvěma bratry. Najde se i pár lekaček. Ale co stojí za zmínku je opravdu podařená atmosféra vesničky uprostřed bažin. Podobnou atmosféru jsem naposled zažil, když jsem hrál Zaklínače 1. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Takže, vážně nevím jak tohle celé zhodnotit. Bylo by to hodně kvalitní, KDYBY .. to posledních cca 5 minut nebylo až moc komické a sci-fi a kdyby to nebylo natočeno zřejmě českým kameramanem. Jelikož Češi si myslí, že cokoliv udělají zajímavější, autentičtější a lepší, když budou s kamerou pořád klepat. Aha, tak to já asi opravdu nemyslím. To jsou jediné výtky, které k tomu mám, jinak hodně promakaný příběh a skvělí herci a vynikající atmosféra. Nikdy bych nevěřila že, se spojí tyto dvě země. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)
  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)

Reklama

Reklama