Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

Dubro 

všechny recenze uživatele

Náročný film vyžaduje náročné komentáre a tie som si požičal z uplynulého týždňa: Nejlepší film všech dob!!........skareda bola ta ryba velmi .......buď som to nepochopil, alebo je to blbosť :).......Nemal som qualitnú nahrávku, takže som si to nemohol naozaj VYCHUTNAT !......For Me 70% ........sweet :)........Všechny tyhle filmy by se měly kopnout do prdele!.....rasisti....Každý díl je celkem stejný takže nevím co sem psát.....Neni to zrovna megaprdel, ale taková standartní příjemná prdel.....700. hodnocený film......Nemámslov......POOOOHOOOODA.... akože fakt som sa bál....Kdybych to viděl o pět sekund později, než jsem to viděl, tak by se mi to líbilo stejně jako teď.....Ach jo!.....Tak asi tak. Pre mňa za mňa 75 percent. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Přes všechen můj nedostatek občasného nepochopení situace musím uznat, že tak dokonale mrazivou, ničivou a temnou atmosféru, kde se ježí chloupky po celém těle, jsem dlouho nezažila. Nevím jestli bylo cílem režiséra v tomto žánru spíš mlžit a jen naznačovat, ale jestli ano, pak se mu to sakra povedlo. Mám takový pocit, že bych měla tenhle film vidět ještě jednou, ale přece jen horor není zrovna moje oblíbená parketa, takže to nechám na odbornících. Za tu úžasnou atmosféru, kameru, vybranou lokalitu (jak už píše eLeR) dávám tři zasloužené hvězdy. Jako hororářka bych asi jinak dala víc...…."Filmová výzva 2019" ()

Reklama

giallo 

všechny recenze uživatele

Z jednoho úhlu pohledu jde o finskou atmosferickou bombu, z které číší smysl pro malé detaily a s perfekcionistickým přístupem je podaná každá scéna. Bohužel, z druhého pohledu příběhově nedokáže Sauna vůbec strhnout a diváka obchází velkým obloukem. Nebojím se napsat, že nejden horrorový fanoušek se v zamlžených bažinách ztratil s hlavními představiteli...Velká škoda, druhá projekce je nutností. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Opravdová "infuze hrůzy", jejíž atmosféra je stejně těžká, temná a mrazivá jako bahno močálu, jenž skrývá cosi bez tváře, cosi, co číhá uprostřed slatin, uvnitř sklepení a saun či na březích řek, aby si vás to odvedlo... Skvělá práce s kamerou i se zvukem, dokonalé lokace a výborné herecké výkony, zejména ten Virtanenův, mají lví podíl na vzniku snímku skrznaskrz ponurého, který zůstane vězet v hlavě ještě dlouho potom, co dozní řev poslední oběti. Nechá za sebou pocit úzkosti a beznaděje... (Poznámka gjjm o Tarkovském je zde zcela na místě - při sledování "Sauny" jsem si několikrát vzpoměl nejen na "Stalkera", ale i na "Andreje Rubleva"). ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Paradoxně to na mě moc nezapůsobilo jako horor, zato jako zdařilé mysteriózní podobenství o vině a vykoupení, zasazené do drsného severského prostředí, prostoupené velmi silnou atmosférou a výbornými hereckými výkony, už ano. Skutečně bych neuměla rozpitvat Saunu po myšlenkové stránce, tohle není zrovna druh přímočarého filmu a přílišná doslovnost by mu jen uškodila, o to víc však o něm mohu ještě dlouho přemýšlet a snad v něm nacházet i jiné roviny, co mi zatím zůstaly skryty. A někdo další v tom může vidět zas něco jiného, každý podle svého založení i světonázoru. Což je fajn. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)
  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)

Reklama

Reklama