Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Po kladných reakcích a recenzích co jsem četl jsem se těšil, ale tak trochu zbytečně, mě tenhle film přijde strašně jednoduchej a nudnej. Ale jedno se musí uznat psychologie postav která se tu podařila je výborná takže za to palec nahoru, navíc i herci působily výborně. Jen prostě tenhle film není nic extra pro mě. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

No páni. Skvělá ukázka toho, že když je to dobře promyšlené a udělané, tak jeblá rodinka může být parádní i bez mnohých gore festů, přemíry násilí a litrů krve. Krve a násilí je tu opravdu málo, ale tenhle film má tak skvěle scénáristicky vykreslené a herecky odehrané postavy, že to ani nevadí a staví to do popředí ony postavy samotné, tedy jakési jejich nitro a pohnutky a ne jejich krvavé skutky a činy. Mamka s taťkou jsou fakt super, brácha ze ségrou taky, ale to, co předvádí Olga Fedori s hlavní roli, jak dokáže skvěle hrát tělem, pohyby a hlavně tváří, to je až radost pohledět. Jedna z nejlépe odehraných a nejpříjemněji působících postav poslední doby, co jsem viděl. Zvláštní film, na první pohled neoriginální obyčejný tuctový průměr, který ale postavy a herectví vyzdvihuje hodně vysoko. Obzvláště proto, že právě tohohle se poslední dobou ve filmech (a horrorech obzvláště) moc nedostává. ()

Reklama

Petroff 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem víc, než mi bylo předloženo. Navenek se to tváří jako děsivě šokující, přitom je to ale plochý a nevýrazný až hrůza. Herecký výkon hlavní hrdinky k uzoufání nudný, děs a strach veskrze žádný. Potenciál vyobrazení opravdového zotročení pod hrozbou fyzického a psychického utrpení tu je pohřben a nejnechutnějším okamžikem filmu tak je líbání hnusnýho palce u nohy. Vysvětlení nějakých prapůvodních motivací a pohnutek aktérů chybí, stejně jako sebemenší nahlédnutí do psychiky kohokoli z nich. Závěrečných 10 minut, kdy nastává prakticky klasický happyend, mě utvrdilo v tom, že o nadprůměr se rozhodně (bohužel) nejedná. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem se pokoušel vytvořit titulky z odposlechu, dá se říct, že znám již film nazpaměť. Musím ale napsat, že film mne zaujal. Táta byl opravdu odporný zvrhlík a pokud je takových rodin v Anglii více, asi ani nemá cenu tam jezdit :-) A nebo se pro jistotu s nikým nevybavovat na letišti........ ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jééééžišmarjáááá, to zas byla jednou úchylárna, jakou mám rád! O třídu míň znepokojivější, za to o třídu brutálnější než hodně podobný, novější Řetězák, který se mi líbil o malinko víc. Všem magorům a úchylákům vřele doporučuju. Merry Christmas přeje mamka a taťka! 75% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno