Reklama

Reklama

Sanctum

Trailer 1

Frank miluje potápění a jeskyně. Stojí před velkým úkolem, chce najít chodby, které propojí jeskyni Esa  Ala v Jižním Pacifiku s oceánem. Jsou už velmi hluboko a zbývá prohledat pár dalších kilometrů chodeb. Frank cítí, že je blízko, že další jeskyně jsou ještě před ním a ty ho dovedou až k moři. Financování mise zajistil Carl, Frankův přítel, který na místo přilétá se svou přítelkyní Victorií, aby se dobrodružství zúčastnili společně s Frankem a jeho mladým synem, který prožívá krizi ve vztahu k otci. Když se všichni společně podívají až na konec jeskynních cest, dojde k tragédii, při které zemře jedna z členů mise. Frank proto uzavírá projekt a chce se dočasně vrátit na povrch. Do oblasti bohužel dorazí obrovská bouře, která začíná nabírat na síle. Tým v jeskyni rychle pochopí, že se musí dostat co nejdříve ven, než je zatopí rychle stoupající voda. Proudy jsou ale příliš silné a zatopené oblasti si vyžádají první oběti. Frank organizuje zbývající členy týmu a společně pod vodou hledají cestu jeskyní směrem k oceánu. To je jediná možnost, jak vyváznout živý. Protože jsou členy týmů také nezkušení potápěči, je nutné dávat velký pozor. Jeden ze zkušených horolezců a potápěčů dostává embolii a začne kašlat krev. Stane se tak další obětí náročné cesty. Další chybu udělá Carlova přítelkyně Victorie, která také umírá v hlubinách zatopených jeskynních chodeb. Zbývají poslední tři členové, Frank, syn Josh a Carl... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (349)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Hraješ si na Boha?" ,,Tady dole Bůh není!" Napínavý dobrodružný film zachycující putování rozsáhlým jeskynním labyrintem. Cílem je najít podzemní cestu k moři, která by měla vést podél podzemní řeky. Úvodu patří nádherné přírodní scenérie snímané z ptačí perspektivy. Svět v podzemí je pohádkový, voda křišťálově čistá (než přijde bouře) a člověk má dlouho pocit, že sleduje působivý přírodní dokument. Pak nastane zlom, začne jít o život, postavy bojují o přežití a vy tušíte, kdo bude na řadě, což ale napínavosti neubírá. Postavy se chovají spíše protivně, aby si snad nezískaly sympatie diváka. Přesto je jejich snaha o přežití dramatická, doprovázená výbornou hudbou. Myslím, že herci si natáčení tvrdě užili, byť mnohde určitě pomohly triky. Ale ve vodě byli dosti...mě osobně by do takové jeskyně nedostal, navíc ještě se stoupající vodou! Pěkná oddechovka, snad jen v úvodu si mohli odpustit obehranou písničku - podle skutečné události. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle survival příběhy podle skutečný události, kde postava prohlásí, že všichni musí šetřit světlem, aby si pak tři jeskyňáři na jednom metru čtverečním svítili do ksichtu každá svým halogenem. Pomohlo by tomu jedině zjevení obřích lidožravých macarátů, kteří by zavčasu eliminovali celý štáb. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu, co někteří na těch vlhkých dírách vidí! Jakmile nějakou takovou uzří, šup do gumového oblečku, hned cpou hadici do masky a děsně touží se v ní zapotápět! A nejlepší jsou prý takové, kde ještě nikdy nikdo nebyl. No nevím. Taková neprozkoumaná štěrbina může skrývat spoustu nástrah a nebezpečenství! Leze se do ní jednak pěkně ztuha, místy může být i řádně sevřená, že se pak jeden dost odře a lze v ní narazit i na docela rezistentní zával, a to potom mnohdy teče krev! Navíc hrozí, že když se taková díra příliš zaplaví, nechce vás potom pustit ven. I zdatný a trénovaný speleolog má své limity a může se stát, že v takové situaci brzy ochabne, což nepochybně zanechá nesmazatelné šrámy na jeho psychice. Proto, když už pocítíte touhu do nějaké té jeskyňky vlézt, je lépe zvolit nějakou hezky turisticky vyšlapanou, která už má něco za sebou a je tedy perfektně připravena na kultivovaného obdivovatele krasových krás. Ale i do takové lezte napoprvé raději pomalu a hlavním vchodem, a ne že hned razantně vletíte do nějaké postranní chodby! To byste taky mohli přijít k úrazu! Rozhodně to není až tak špatné, jak mnozí tvrdí, jen je trochu škoda, že herci byli vybírání výhradně podle toho, jak jim sluší neoprén. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Totálne béčko ašpirujúce na guilty pleasure zábavu roku 2011. Človek by povedal, že z prostredia jaskyne sa toho ani nedá vyžmýkať toľko, no vo filme sa neustále niečo deje, nenecháva diváka na minútu vydýchnuť (v tomto prípade doslova, keď väčšina scén sa odohráva underwater) a aj keď je to celé predvítateľné a do značnej miery hlúpe, tak na večer po náročnom dni ako stvorené. 3,5* (pár % hore za krásne zábery prírody, ktoré vo filme rád vidím) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Poslednú štvrtinu už divák doslova pretrpí. Sanctum je jaskynná varianta horolezeckej drámy, v ktorej partička dobrodruhov bojuje o záchranu svojich životov a pri tom si rieši osobné vzťahy. S tým rozdielom, že tu prítomné postavy nám skôr lezú krkom než že by nám na nich záležalo, s tým, že miesto pekných horských exteriérov sme tu zvretí v jednej jaskyni ktorá je akurát chvíľu úzka a chvíľu široká, a s tým, že nám do toho nehrá žiaden chytľavý Zimmer či Newton Howard. K tomu zopár klišé scénok a absencia akéhokoľvek nápadu. Divák, zmlsaný zimomriavovými jazdami ako Pád do tmy bude sklamaný a divák, bažiaci po realistickej outdoorovej dráme bez nadprirodzených prvkov, znudený. 3D si uvedomíte možno dva krát, keď zväčší priestor veľkej jaskyne v pomere k malým potápačom (vyzerajú ako rybičky v akváriu :) Ináč je ale úplne zbytočné. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (18)

  • Ioan Gruffudd bol jediným členom obsadenia, ktorý bol plne kvalifikovaným potápačom pred začiatkom natáčania filmu. (Arsenal83)
  • Film stál 30 miliónov dolárov. [Zdroj: FilmMax] (ash99)

Související novinky

Umučení Krista – The Prequel?

Umučení Krista – The Prequel?

01.10.2012

Je libo další biblický příběh od scenáristy Benedicta Fitzgeralda, který se podílel i na Gibsonově veleúspěšném torture pornu? Ne? Nevadí, stejně vám ho studio Lionsgate naservíruje, zřejmě v naději,… (více)

Reklama

Reklama