Reklama

Reklama

Podmanivý příběh dívenky, která - lapena ve víru hořké rodičovské bitvy o její opatrovnictví - prosí o milost. Titulní hrdinka Maisie, která je zároveň vypravěčkou příběhu, přechází onen narůstající zmatek s nevinností, šarmem a velkorysou duší šestiletého dítěte. Stárnoucí rocková hvězda a obchodník se současným uměním, Susanna a Beale jsou tak zahleděni do sebe, že rezignují dokonce i na svou rodičovskou roli. Jejich boj o dcerku Maisie představuje jen další bitvu v epické válce dvou osobností. Všemu nasadí korunu tím, že si oba namluví naprosto nevhodné partnery – otec bývalou chůvu Margo a matka mnohem mladšího barmana Lincolna. Necitelnost, s níž si mezi sebou Maisie přehazují jako horký brambor, tak na dívce zanechává čím dál tím znepokojivější následky. Stále ostražitá Maisie si však začíná uvědomovat, že se z marasmu dospělácké dětinskosti a sobeckého zaslepení dostane jen a pouze vlastním přičiněním. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (159)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Mám dvě stejně staré dcery. Tvrdím, že na dětech je velmi poznat, jak to vypadá u nich doma. Z tohoto pohledu je What Maisie Knew perfektní snímek. Důsledně sledující život z pohledu Maisie. Útržky rozhovorů, pohled oknem, otevřenými dveřmi. Stres, který se odráží na malé tváři. Maisie se v podstatě nemá zle, mohla by na tom být mnohem hůř. Ona sama by se asi za nešťastnou neoznačila - jednak dítě o takovýchto věcech nepřemýšlí, jednak má rádo své rodiče, ať dělají cokoli, jednak těžko porovnávat, když nikdy nezažilo nic lepšího. Postavy jejích rodičů by zasloužily samostatný rozbor. Nejsou zlí lidé. Matku bych označil za nedospělou - stále se chová jako puberťák (podobného člověka znám). Otec působí rozuměji, stejně jako matka však jde primárně za svojí prací. Pozitivní je, že nepřekročí linii, kdy by své dceři vědomě ublížili. Realistický film. ■ Poznámky: Ve scéně v nahrávacím studiu jsou na stole sluchátka Bowers & Wilkins P5 (mám identické). Hra, která je hrána na konci filmu, jsou Monopoly. Starší dcera mě v ní zrovna včera vymlátila :). ■ Upozornění: Výše uvedený obsah filmu od distributora obsahuje nepřesnosti a chyby (pravděpodobně psáno někým, kdo film neviděl). ■ U Onaty Aprile není na ČSFD (ani iMDB) uveden věk (vlastně žádný životopis - což u člověka jejího věku považuji za správné), našel jsem ale článek, že jí v čase natáčení bylo šest let. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Film proběhne mezi prsty jako mravenec který neštípne, ale jen pošimrá. Mohlo to být o hodně lepší, kdyby scénárista trošku přitlačil na pilu. První půlhodinka se vleče, a dozvíme se jen, kdo bude špatnej a kdo hodnej. Nejzápornější postavu, tedy krkavčí matku, hrála Julianne Moore a to se jen tak nevidí. Běžně v těchto podobně laděných filmech vídáme neurvalou přetahovanou rodičů o vlastní dítě, ale tady jde o přetahovanou jen naoko. Oběma dvěma vlastně malá Maisie překáží v jejich kariéře a tak v podstatě zůstává na krku novým partnerům svých pravých rodičů. Malá Maisie sama poznává, že ti ji mají mnohem raději než její rodiče. Dopadne to zákonitě jak musí...Maisie odmítne máminu falešně otevřenou náruč a dobrovolně zůstává s novými opatrovníky. Škoda jen pomalejšího tempa, ale jinak moc pěkný a dojemný film. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Keď si prechádzam filmografiu režisérskej dvojice Scott McGehee & David Siegel, narážam viac menej bez výnimky na priemerné, či dokonca absolútne zbytočné filmy. Prečo je Maisie iná? Zaujímavá otázka, pretože sa v nijakom ohľade voči podobným filmom v podstate nevymedzuje, len úhľadne zapadá do kolektívu. A práve všednosť je jej výhodou - civilné zobrazenie vzťahov z očí malej Maisie a obozretné kľučkovanie dospelých medzi tým, čo jej povedať môžu a čo nesmú, a čo ona sama pochopí z náznakov, alebo naopak čoho si vôbec nie je vedomá pôsobí verne a uveriteľne. Kamera neustále stavia Maisie do centra všetkého diania a takmer ju nenechá opustiť hornú polovicu obrazu, čím zaujíma jej detskú perspektívu. Tým vie rozčesnúť diváctvo do niekoľkých skupín a diferencovať rozdielnosť ich pohľadu podobne, ako rozdielnosť vnímania samotných postáv. Deti vo filme uvidia niečo trochu odlišné ako dospelí, iní pohľad budú mať tí, čo niečo podobné zažili (príp. prežívajú) a tí, ktorí s tým nemajú žiadne skúsenosti. Možno to pôsobí ako obhajoba podlízavosti čo najširšiemu publiku, ale zvolený prístup napriek jemnej vykonštruovanosti mj. v záverečnej polhodine a dobre zvolené typové obsadenie malej Onaty Aprile, ale aj Julianne Moore a Stevea Coogana (priznajme si to, Alexander je tam len pre pekné oči, ktoré po celý čas robí) pôsobí profesionálne a námet zdatne doťahuje do konca. Na Onatu sa už teraz teším v ďalších filmoch, jej jednoduchý, prirodzený prejav je veľmi príjemným osviežením. 75% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Maisie je malé, výnimočne inteligentné dievčatko, ktoré neprežíva najšťastnejšie obdobie. Napriek tomu, že veľmi nedáva najavo svoje pocity, rozvod svojich rodičov znáša ťažko. Ďalšou zlou skúsenosťou sa pre ňu stáva život na "striedačku" a spoznávanie nových partnerov oboch rodičov. Veľmi frustrujúci príbeh malého človiečika, ktorý trpí správaním svojich debilných, "dospelých" rodičov. Napriek tomu, že mi miestami tento film pripadal pritiahnutý za "vlasy" (niektoré kroky ex manželov snáď ani neboli možné), vyvolal vo mne pocity, ktoré sa nepodarí tak často vzbudiť. Krásny film. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Rozkošná epizodka ze života malé Maisie, při které se každý pedofil svalí na zem v jedné velkolepé spontánní ejakulaci skrz napnuté džíny. On je to prostě neskutečně milý, neotřelý odpolední kalkul, v jehož průběhu mě u srdce hřálo tak pekelně, až jsem vypadl ze své pečlivě budované pózy cynického zmrda. A teď opět ty omšelé, oslavné sračky - Všichni hrají až se jim z uší kouří, zvláště pak ta šestiletá šťabajzna v hlavní roli. Bla bla bla. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen na motivy románu "Co všechno Maisie věděla" od Henryho Jamese. (strelenaL)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na autentických miestach v americkom meste New York. (MikaelSVK)
  • Julianne Moore v interview uvedla, že pro roli Susanny jí byly inspirací Courtney Love a Patti Smith, které jsou rovněž jak matky, tak rockové hvězdy. (Stanislaus)

Reklama

Reklama