Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebylo to vůbec jednoduché, ale povedlo se. Velmi sympatičtí herci, příjemně dobrodružná atmosféra, žádné násilné scenáristické veletoče ve snaze co největšího odlišení se od původních snímků, téměř žádné moderní filmařské zbytečnosti (s výjimkou občas roztřesené kamery). Nepatřím k divákům, kteří by o filmových Mayovkách mluvili jen a jen s úctou a obdivem (podle mě je z velké části vylepšil až náš dabing) a asi také proto nemám s touhle takový problém. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až mě překvapilo, jak se mi úvod této minisérie líbil. Jedná se o zcela jiné pojetí klasického díla, které ačkoli není bez vad na ději či scénáři (Vinnetou zná slova jako horník nebo penny), tak oproti původnímu zpracování se vytratila naivita a odlehčenost a přišla větší reálnost a civilnější pojetí. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Snímek se bez známek sentimentu odpoutal od nadoblačných výšin naivní dobrodružné romantiky klasické trilogie o šlechetném apačském náčelníkovi a jeho bílem bratrovi z šedesátých let minulého století, s níž jsem vyrůstala - a sestoupil o pár pater níž, aby se alespoň vzdáleně přiblížil drsné realitě Divokého západu ... možná se bál, že by pragmatická a občas nemístně cynická současnost nepřijala téměř pohádkovou story, kterou svým čtenářům kdysi naservíroval Karel May - a kterou respektoval i Harald Reinl. Přesto se k jejich odkazu hlásí - stejně jako hudební doprovod, v němž se legendární melodie původních filmů proplétá se zbrusu novými tóny. I když se dějová linie v tvůrčím rozletu rozhodla zachovat jen ty nejzákladnějsí záchytné body příběhu a jinak neponechala takřka kámen na kameni, lze se s ní ztotožnit, neboť si dala záležet: Výprava je velkorysá, lokace fotogenické, hrdinové akceptovatelní (i když ... pro mě osobně je Nik Xhelilaj poněkud akceptovatelnější nežli Wotan Wilke Möhring), zápletka zajímavá (byť si v několika případech počíná mírně řečeno nemotorně) a mantinely jasně dané ... zase jde o boj dobra se zlem, jako už tolikrát - a je nad slunce jasnější, na čí straně máte stát. Slabší 4*. P.S.: Ovšem původní verze je pro mě (tak jako pro mnoho dalších) srdeční záležitostí, která stojí mimo čas a prostor a jakákoli hodnocení ... vlastně teprve tehle počin mě přiměl upravit jí počet přidělených hvězd - možná trochu neobjektivně ... na maximum. ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo snad ještě víc, než původní zpracování. Působilo to na mě surověji a reálněji. Na rozdíl od staré pohádky pro dospělé. Obsazení je taky dobrý, i když jsem měl chvíli problém s Oldou šetrným, ale brzy jsem si zvykl. Milé jsou i jakési pomrkávání na starou sérii, především v hudbě. Vinnetou si zasloužil nové moderní zpracování a myslím, že se to Němcům povedlo. Na to že podle mě točí spíš srágory, je tohle jak krásné zjevení. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak poznal Oldšetrhend Vinetoua v daleko uvěřitelnější a realističtější formě. Tento film beru jako nové zpracování knihy Karla Maye než jako nějaké "pokračování" ikonických Vinetouů šedesátých let. Na ty tento nový počin nikdy nedosáhne ani omylem, ale jako samostatný filmový počin to nebylo vůbec špatné. Jako drobné plus vidím v obsazení nejen Gojka Mitiče, ale i Predraga Bielace česko-srbského herce známého např. z Gangster ka. Žádná nostalgie se nekoná, snad jen úplný závěr u táboráku za zvuků ikonické vinetouovské hudby. To byl pro mne krom jmen hrdinů jediný spojovatel s původními dobrodružnými indiánkami. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno