Reklama

Reklama

Uvnitř odlehlé, přísně tajné laboratoře pracuje skupina vědců na experimentu, který by mohl znamenat další krok v evoluci člověka. Když ale předmět experimentu – uměle vytvořený "člověk" (Anya Taylor-Joy) – spustí řetězec děsivých událostí, vědci se musí rozhodnout, jestli je význam objevu takový, aby převážil i nebezpečí s ním spojená. (Bontonfilm)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (227)

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný překvápko, nečekal jsem skoro nic a ono mi to sedlo více než dobře. Morgan bych rozhodně nechtěl potkat v její povznesené náladě a jako klíště bych se držel Kate, které to tady neuvěřitelně sekne, třeba by mě nakonec i svezla a ne převezla. Obě podávají ve svých rolích super výkon, ostatní osazenstvo hraje rovněž dobře a atmosféra nám krásně houstne hlavně od rozhovoru Morgan s psychoušem. Závěrečné odhalení mě nepřekvapilo, ale o to víc bych právě vyzdvihnul Kate Maru, jelikož to dokazuje, že roli zvládla opravdu luxusně (alespoň za mě) a když si člověk, co neuhádl, pustí film podruhé, tak mu ty drobné náznaky (hra těla, pár odpovědí na otázky, či vyhnutí se jim) už snad ani nemůžou uniknout. Luke Scott to zvládl na pána a jsem zvědav s čím přijde příště. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

I když se na první pohled nabízí srovnání třeba s Ex Machina, není tomu tak. V Morgan nejde ani tak o zrod umělé inteligence, jako spíš umělého člověka. Že v tom není rozdíl? No, uvidíte, že je. Nijak moc se nefilosofuje, ani nechytračí, v rámci žánru je to stokrát omleté klišé. Filmařská fantazie prostě nesahá dál, než frankensteinovu komplexu. Považuje za hotovou věc, že nový život bude ovládán pudem sebezáchovy a nebude váhat vraždit... . Ze všech emocí a motivů, pracují filmaři stále jen se strachem a destrukcí. Přesto...na celovečerní prvotinu je Morgan velmi dobrý počin s překvapivě nebéčkovým obsazením. První polovinu filmu se dařilo držet atmosféru a vše fungovalo dobře. Dokonce to bylo napínavé i proto, že dlouho nebylo zřejmé, jakým směrem se tvůrci vydají. Pak se to samozřejmě zvrhlo přesně v to, čeho jsem se obával...co by člověk čekal. Najednou se začaly některé postavy chovat jako idioti, což vyústilo v nevyhnutelné. Závěrečné "odhalení", už bylo taky trochu navíc a bohužel strhává Morgan spíš směrem k lehkému podprůměru. PS: na horor zapomeňte, je to spíš thriller, akční, sci-fi. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si spokojeně mlaskal a chrochtal, jaké to prvotřídní a podceněné scífko jsem si to zase pustil. A dokonce přišla i Michelle Yeoh a vypadala pořád zatraceně pěkně. A když pak do sebe šly dvě "androidky" loktama a kung-fu kopačkama, byl jsem ve svém béčkovém blahu (to je prosím taková moje existenciálně silná euforie, kterou zažívám u povedených filmových béček). No ale samotný závěr mě zamrzel, přál jsem si totiž, aby se obě holky nakonec skámošily, třeba by se do sebe mohly i lesbicky zamilovat, a aby pak spolu uprchly, podnikly spanilou jízdu po Státech a na potkání kráglovaly všechny hnusný lidáky, kteří by se jim připletli do cesty. Ach, to by byla krááása. Ovšem scénárista to chtěl bohužel jinak. I tak bych dal eventuelně pět, ale to by musela v roli Kate hrát její mladší ségra Rooney (kterou myluju), a Michelle by musela taky předvést nějakou tu kung-fu kopačku jako za mlada. Ale aspoň mě napadla jedna zajímavá paralela s naší realitou: Stejně jako byl ve filmu novější model L-5 podřadnější staršího modelu L-4, ve světě mobilních telefonů svrchovaně kraluje stará dobrá (a moje) LG G4 nad nedomrlým kočkopsem zvaným LG G5. A kdyby mi za tuhle reklamu chtěl někdo od LG poslat nějakou škváru, tak ať se mi určitě ozve s nabídkou do pošty, dík. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Luke Scott natočil film stejně jako já balim stan do obalu. Asi existuje nějaká metodika, jak to zabalit jednodušeji, smysluplněji, bez nebezpečí poškození, ale v rámci zachování časových rezerv to tam vždycky stejně našlapu kolenem, dupu na to nohou a nakonec se mi vždycky ten přístřešek pro čtyři lidi podaří narvat do malého příručního zavazadla a já s posledním dopnutím zipu hrdě oddechuji a připadá mi, že jsem zvládnul všechno, co se po mně chtělo. No a Morgan je výsledek toho samého uvažování, akorát na poli filmu. Tenhle systém se vyplatit může, pokud dávám dohromady dynamický thriller s jasným bodem A a B (Gamer, Running Scared), ale nikoli, pokud se snažím budovat neustálou atmosféru morálně-etické ambivalence s velkým ba-dum-tss na konci, které ještě před polovinou filmu docvakne i tomu největšímu Jindrovi Hojerovi. Náhle tedy veškeré vedlejší postavy jsou redukovány na dvě až tři jednoduché expoziční scény než vybuchne zápletka, takže druhá polovina se zvrhne v jednoduchý slasher (ježuch v mém posledním komentáři jsem psal úplně to samý o Alien Covenant mi došlo, tomu se říká výchova řemenem Ridley Scotte) zakončený povinnou béčkovou peckovačkou, jak za zlatých časů Rennyho Harlina. Je asi jasný, že pokud mám tenzi natočit sci-fi o identitě, uměle vytvořeného nového evolučního článku, cesta by měla být delší a blátivější. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Tolik promrhaného hereckého potenciálu, kvůli nepovedené napodobenině Ex-machiny. Morgan se snaží vypadat jako chytré sci-fi, ale je spíš naivně hloupým pokusem, který sice hezky vypadá, ale k čemu hezké auto, když v něm není motor. Hned ze začátku je nám odhalena zápletka celého filmu a poté následuje dlouhé představování postav, kterých je zaprvé zbytečně moc a za druhé se nikdo z nich nechová jako rozumný člověk natož vědec. Což se u některých postav dá pochopit, protože lidmi nejsou, ale u zbytku je to do očí bijící ukázka plochosti postav, kdy každá z nich je ve filmu pouze z jednoho daného účelu a to je vše. Žádné hlubší budování charakteru postav nečekejte. Tři čtvrtě filmu je tak o vědeckých kecech o ničem a strašení s Morgan, která tím, že jí nasadí kapucu a přetřou bílým primalexem opravdu strach, který má nevyvolává. Proč se jen Anna-Taylor Joy nechala uvrtat do tak hloupé role? Finalé filmu je pak něco extra, ale v tom špatném slova smyslu. Akční scény vypadají jako by si všichni při natáčení trošku přihnuli, protože s uhlazeným obrazem filmu, který nám byl do té doby představován naprosto nekoresponduje. Konečný zvrat a odhalení je nejlacinější pokus o wow efekt jaký jsem za delší dobu viděl. Působí to až jako by celý film sloužil pouze jako most k tomuhle finále, ale ten most je rozvyklaný a když už ho skoro přejdete tak se utrhne a ze shora na vás mává režisér Luke Scott se zdviženým prostředníčkem. Btw co se sakra stalo v Helsinkách? 40% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (1)

  • Ve finálním souboji Lee Weathers (Kate Mara) a Morgan (Anya Taylor-Joy) v lese spadnou obě protagonistky několikrát do jehličí. Navzdory tomu se však na modré košili Lee neobjeví ani jedna skvrna, či jiná nečistota. (Nathaniell)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno