Reklama

Reklama

Kalvárie

  • Irsko Calvary (více)
Trailer

Irské drama s prvky černého humoru pojednává o knězi, který je sužován zlomyslnými obyvateli svého městečka. Poté, co mu během zpovědi jeden z farníků vyhrožuje smrtí, se musí otec James pustit do boje s všudypřítomnými temnými silami. V hlavní roli irského dramatu prodchnutého černým humorem se představí Brendan Gleeson jako otec James, duchovní z místní venkovské farnosti. Ten se během nedělní zpovědi dozví, že se ho jeden z jeho farníků chystá zavraždit. Neví však, o koho se jedná. Jamesova smrt by pro nešťastného muže byla zadostiučiněním za zneužívání, kterého se na něm v dětství dopouštěl jiný katolický kněz. James, jemuž zbývá pouhých sedm dní na to, aby se v rámci svých příprav na smrt smířil se světem, se vydává na kalvárii napříč malým irským městečkem, setkává se s jeho obyvateli a přitom se snaží vypátrat potenciálního vraha. Na této pouti zjišťuje, že se instituce, které zasvětil svůj život, stává v dnešní době zastaralou, což v něm vzbuzuje pochybnosti o smyslu jeho víry. (Cinemax)

(více)

Videa (19)

Trailer

Recenze (261)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Čím je vlastně Kalvárie? Zdá se detektivkou naruby - zabývá se vraždou, která není dokonaná, pátrá po viníkovi, který ještě nemá znamení Kaina na čele, pozoruje oběť, která stále žije... ale především je celkem silným dramatem o knězi a jeho stádečku osmi černých oveček, které by se pod kostelní bání vyjímalo jako slušná alegorie smrtelných hříchů... a Brendan Gleeson se ve styku s nimi nesnižuje k suchému moralizování, sám je silou své osobnosti vykřičníkem, který jemně navádí k onomu pomni, člověče... a pro méně důvtipné má v rukávu vetché sutany sarkastickou glosu pro každého, a tak ruku v ruce s nádherou irského pobřeží a takřka meditačním hudebním podkresem dokáže vyvolat zázrak - třeba jako odpuštění... pro každého. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...Poprvé jsem ochutnal semeno když mi bylo asi 7 let(první věta filmu). O chvíli později... Byl jsem znásilněn knězem když mi bylo 7 let. Orálně a análně. O dalších pár chvil později... Já zabiju vás otče, protože jste neudělal nic zlého. Vás, protože jste tak nevinný. Ale né teď hned. Řekněme až příští neděli...Toť stručný začátek. Poté film sleduje následujících 7 dní. Po vynikajícím filmu The Banshees of Inisherin(2022) je tu další drama(s prvky černýho humoru) zasazené do krásnýho irskýho prostředí. V hlavní roli o5 vynikající Brendan Gleeson. Slabší 4 hvězdy. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

ach jaj, tu sa zasa niekto s priveľkým egom, sebavedomím a pocitom, že vie (a má) vypovedať o veľkých veciach pokúsil "o umenie" a nikto ho nezastavil, nikto mu až do samotného konca nepovedal (lebo sa buď nik neodvážil, alebo sa každý dal a nechal oklamať) že sa o umenie nejedná a že robí chybu; bezzubé, chladné, bezradne nejasné a až urážlivo arogantné; ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Po nejakom čase od zhliadnutia teda konečne okomentujem. Ide totiž o film, ktorý sa nedá asi hneď ohodnotiť. A to napriek faktu, že ide podľa mňa o dobrý filmový kúsok. Hlavný hrdina je divákovi sympatický a ide o skutočne dobrého kňaza. A pritom si toho musí pretrpieť veľmi veľa. Najmä obrovské množstvo nenávisti od celého okolia. Je to silné, veľmi emotívne, miestami možno trošku zmätené, no neuberá to výrazne filmové kvality. Neviem však moc čo o ňom povedať bez spoilerov. Preto asi dám k tomu toľko, že stojí to za pozretie, ale pripravte sa na niečo veľmi silné. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nádherná írska príroda a skvelé fotogenické miesta, na ktorých sa natáčalo, výborné kostýmy a výprava ... komplet celý film farebne premyslený do posledného detailu, to prvé mi padlo do oka. Kvalitné dialógy a výkony hercov. A posolstvo filmu? Tak veľa toho povedal a asi o všetkom, stačí len počúvať a pozerať. Môj druhý film od Johna Michaela a zase som spokojná. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Vo filme vystupuje 12 vedľajších postáv, tak ako bolo 12 apoštolov. (DEGESH)

Související novinky

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (více)

Reklama

Reklama