Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stačí vyslovit jméno Arnold... každého na světě napadne jediný muž. Arnold Schwarzenegger. Dokument George Butlera nám dává pohlédnout na největší kulturisty 70. let. Snímek začíná v baletním studiu, kde se Arnold a jeho tréninkový partner Franco Columbo učí správnému držení těla a pózingu pod vedením tanečnice Marianny Claire - výborný tah režiséra Butlera, scéna skvěle zabrala a další den se v novinách a časopisech Time, People a Neewsweek objevovaly fotografie a různé verze Arnolda v podobných pózách... poté se již rychle přenášíme do posilovny Joe Golda, kde dřou všichni tehdejší kulturističtí velikáni - Ken Waller, Mike Katz, Ed Corney, Robbie Robinson a především Arnold Schwarzenegger, který je bezesporu obdivován a uznáván všemi přítomnými. Arnold byl a dodnes je symbolem kulturistiky a nejen, že jeho fyzický vzhled budil výrazný respekt, ale Arnold byl velice silný i po stránce psychické, měl ohromné sebevědomí a často své soupeře udolal ještě před vstupem na pódium... ne však svaly či urážkami, ale svojí psychikou... psychologický boj je zde vůbec často zdokumentováván (Mike Katz hledající modré tričko ukryté Kenem Wallerem, Arnoldův rozhovor s Lou Ferrignem u snídaně)... Arnold neváhal použít svého umu i proti Frankovi - svému tréninkovému partneru a příteli (A:on je jako dítě a až půjdeme do té soutěže - Mr.Olympia 1975 - budu jako jeho táta, bude si ke mně chodit pro rady a já si nebudu dělat hlavu z toho, když mu poradím špatně..)... Arnold často pro pobavení všech svými žertíky zesměšnoval mladší cvičence, kteří si k němu chodili pro rady (v dokumentu scéna o "řvoucím kulturistovi")... zkrátka Arnold byl sebevědomý šprýmař s perfektní postavou. Tečka. Dokumentem se prolíná Arnoldova, Francova a Louova příprava na soutěž Mr.Olympia 1975 v Pretorii v Jihoafrické republice... kdo zvítězil?? Arnold "Rakouský dub" přeci! Dokument musí být pro zasvěcené neskutečným zážitkem, a protože jsem několik let také posiloval (lépe řečeno...byl jsem absolutní blázen do cvičení a o Arnoldovi jsem přečetl úplně všechno) hodnotím 5 hvězdami. Druhá tečka. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Protože už nějakou tu dobu chodím do posilovny, i když zatím neútočím na titul Mr.Olympia , tak vidět Pumping Iron jsem považoval za takovou moji povinost vidět a každý kdo chodi do posilovny, tak by to měl vidět. Tento dokument je hodně zajímavý. Je vidět co bodybuilding obsahuje a že to není žádná sranda. Arnolda Schwarzeneggera opravdu moc nemusím, ale to, že získal titul Mr. Olympia několikrát, tak za to si zaslouží respect. Navíc v tomto dokumentu dělá i nějaké ty vtípky. Naštěstí Pumping Iron není jen o Schwarzeneggerovy. Vystkytnou se tu další bodybuildeři například Franco Columbu, Ken Waller, Paul Grant, Roger Walker, Mike Katz a Lou Ferrigno. Dokument ukazuje, že i když se někomu může zdát bodybuilding jako koníček, tak věřte, že to tak není, aby z Vás něco bylo, musíte vynaložit hodně usilí. ()

Reklama

maseer2 

všechny recenze uživatele

dost povrchní náhled do příprav kulturistů a kulturistických soutěží, ze kterého se paradoxně nedozvíte moc o Arnoldovi ani o bodybuildingu.. jenže Arnie je sympaťák, na ty vyrýsovaný chlapy se prostě dobře dívá a celkově je Pumping Iron od začátku do konce zkrátka zatraceně zábavná podívaná.. takže silné 4* ()

T2 

všechny recenze uživatele

Arnold Schwarzenegger a jeho úspešná etapa v kulturistike, kde bol vo svojom období dominantnou postavou. Dokument je zameraní len na určité obdobia ale za to dôkladne ukáže, čo všetko musia kulturisti podstúpiť aby sa dostali na vrchol. Na moje prekvapenie je Arnold slušne ukecaný a dosť toho navypráva, jeho lámavá Angličtina sa celkom dobre počúva aspoň je jej rozumieť, je vidieť že sa vedel ešte pred filmovou kariérou pekne predvádzať. /90%/ ()

petero 

všechny recenze uživatele

Ako správny fanúšik a obdivovateľ Arnolda trápiaci sa s činkami v posilovni tomuto dokumentu dávam plné hodnotenie, pretože pre takých tento film je. Dozviete sa z neho aký je Arnie sebavedomý kliďas, ktorý si vždy veril a rád druhých podpichoval. Okrem neho sú tu predstavený aj ostatný skvelí kulturisti tej doby ako aj pravidlá súťaží Universe a Olympie ich priebeh a hlavne tréning dvoch najväčších súperov Arnolda a Loua Ferigna. Škoda že Frank Zane (ktorý trénoval sám bez dopomoci) na inej Olympii ako najviac vyrysovaný kulturista porazil všetky súťažiace korby sa tu mihne iba v jednom zábere na súťaži. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)
  • Bylo natočeno víc než 100 hodin materiálu. Hotový film se dočkal stopáže 85 minut. Speciální DVD ke 25. výročí natočení obsahovalo několik do té doby nepoužitých záběrů. (Morien)
  • Keď bol film približne spolovice dokončený, minuli sa peniaze na rozpočet. Režisér George Butler preto vymyslel s cieľom zisku exhibičné vystúpenie "Articulate Muscle: The Male Body in Art" (Zrozumiteľný sval: mužské telo v umení), kde vystúpili Arnold Schwarzenegger, Frank Zane a Ed Corney. Vystúpenie sa konalo 25. februára 1976 v múzeu amerického umenia Whitney. Na tejto exhibícií sa prezentovala kulturistika ako umelecké dielo, keďže sa kulturisti snažili napodobniť sochy, ktoré boli navôkol rozmiestnené spolu s dielami od Michelangela, da Vinciho a Rodina. Na vystúpenie prišlo približne 2500 ľudí vrátane osobností ako Andy Warhol či Robert Mapplethorpe. Zábery z tohto vystúpenia je možné zhliadnuť v pokračovaní tohto filmu Raw Iron: The Making of 'Pumping Iron' (2002). (PATWIST)

Reklama

Reklama