Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Sociopatovo video. A jeho táta také. Netečné oko kamery, existuje jen fascinace pozorováním a touha něco zakusit. Studie sociopatie. No, proč tak se tak lacine snaží šokovat a nutí díat se na explicitní násilí, vždyť diváci pořád ještě nejsou Benny (na film jsem se pokoušela dívat už potřetí, předtím jsem to po úvodní scéně vždy vypla). ? Ale nepřistoupím na to, že film nejak reflektuje jak z nás "zlá zlá" společnost a "zkažené" bohaté rodiny vytváří sociopaty. Podobnost existuje mezi námi, diváky násilných výjevú kdesi v dalekých krajích, kterých se to týká asi tak, jako Bennyho všechno kolem nej. Ale o tom se už toho napsalo, Sontagová a další... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmů, které na mě působily studeně jak psí čumák, jsem viděl vícero, ale v tomto jako v jedném z mála jsem nejenže tu odtažitost vnímal jako velmi vhodnou (v souladu s odtažitými vztahy v zcela dysfunkční rodině i psychologií hlavní postavy Bennyho, s nímž emočně ani trochu nepohne vůbec nic), ale dokonce i navzdory té odtažité formě plné dlouhých, tichých a statických scén mě dokázal Hanekeho snímek místy hluboce zasáhnout. Bennyho video je filmem, který určitě nepotřebuji vidět znovu a ke kterému bych určitě měl drobné výhrady v souvislosti s rozvláčností některých scén (zejména ke konci), během nichž se v mých očích napětí i působivost začaly chvílemi vytrácet a mírně mi tak přerušily souvisle úderný prožitek. Přesto jsem rád, že jsem film konečně zhlédl, byť jsem se ho dlouho bál, a přesto mu dávám 4 hvězdičky díky působivé studii mladistvého psychopata i rozporuplných rodičů vhozených do nesnadného morálního dilematu, díky mnoha otázkám a ne vždy jasným odpověděm, jaké mě film donutil si během sledování položit a dokázal je při tom ve mě zanechat i po uplynutí závěrečných titulků. Michael Haneke natočil psychologické drama, které silné a závažné téma nejen rozehrává, ale přímo analyzuje, v jednotlivých scénách a náznacích ukazuje množství do sebe zapadajících střípků, v nichž lze hledat odpověď na otázku PROČ...? Za zásadní scény, které mi asi ještě dlouho zůstatnou v paměti, při tom tolik nevnímám onu surovou vraždu, jako spíše sérii konfrontací Bennyho se svými rodiči. [75%] ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mladý (okolo 12) zabije u seba v byte holku pištoľou na porážanie prascí. Dva dni ju drží v igelite zatvorenú v skrini a ked o tom povie rodičom, tak ho ešte pozvú na výlet do Egyptu. No čo Ti jebe!?! Ved to je pekne hustý hardcore! Mám rád Hanekeho, pretože má zmysel pre detaily ( nádherné vyobrazenie zabíjania času v Egypte ) , necháva pracovať myseľ a hlavne predstavivosť tým, že hovno ukáže, no a hlavne, zanecháva ma vo vlastnom vnútorne rozorvanom rozpoložení! ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Závěr mě tak adekvátně neknokautoval v předcházejícím napětí a brutálním začátku jako například ve Funny Games USA, nebo v Sedmém kontinentu, přesto se jedná o dalšího mistrovského Hanekeho, kde opět (nejen) forma rozřezává obsah na krvavé kousky a diváka doslova deptá do poslední minuty. Šeptání rodičů (a následek činu) mě odrovnalo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Po šesté jsem se setkal s panem Hanekem a zase to bylo něčím jiné. Nejvíce mě zaujaly motivy chování postav. Mnoho lidí zde kritizuje rodiče, ale popravdě řečeno si myslím, že svým jednáním pouze dokazovali svou (možná nezdravou) lásku k synovi, přesto co udělal. Těžší je to s Bennym. Někteří obviňují jeho otce s matkou, jiní zase média plné násilí (ať už zprávy, filmy nebo ta porážka prasete nahraná na videu). Ale že by za to třeba mohl on sám? Normální člověk by se tak na jeho místě rozhodně nechoval, nasnadě je psychická porucha, nebo to byl prostě jenom spratek, jehož citová stránka byla silně zaostalá. Silný samotný akt, rozhovor rodičů v kuchyni a stejně tak nepochopitelný konec, ale jinak byl film vyplněn celkem nudnými záběry, o zbytečné cestě do Egypta nemluvě (to asi maminka s tatínkem opravdu nevěděli kam ještě narvat peníze, když ho stačilo vzít na statek, pryč od "uklízení"). Nelíbí se mi prezence režisérova názoru na danou problematiku; v mhoha jiných případech bych mu dal za pravdu, ale nato, jak postavil Bennyho příběh, musím říct ne. Po formální stránce se sice dbá na autenticitu, někdy to však připomíná spíše amatérismus. Podtrženo sečteno, slabší průměr. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Ve videopůjčovně je možné zahlédnout plakát k filmu Tango a Cash (1989). (pórek)
  • Když Benny (Arno Frisch) opouští telefonní budku v Egyptě, je kameraman viditelný v několika odrazech v okně. (Fediak22)

Reklama

Reklama