Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmů, které na mě působily studeně jak psí čumák, jsem viděl vícero, ale v tomto jako v jedném z mála jsem nejenže tu odtažitost vnímal jako velmi vhodnou (v souladu s odtažitými vztahy v zcela dysfunkční rodině i psychologií hlavní postavy Bennyho, s nímž emočně ani trochu nepohne vůbec nic), ale dokonce i navzdory té odtažité formě plné dlouhých, tichých a statických scén mě dokázal Hanekeho snímek místy hluboce zasáhnout. Bennyho video je filmem, který určitě nepotřebuji vidět znovu a ke kterému bych určitě měl drobné výhrady v souvislosti s rozvláčností některých scén (zejména ke konci), během nichž se v mých očích napětí i působivost začaly chvílemi vytrácet a mírně mi tak přerušily souvisle úderný prožitek. Přesto jsem rád, že jsem film konečně zhlédl, byť jsem se ho dlouho bál, a přesto mu dávám 4 hvězdičky díky působivé studii mladistvého psychopata i rozporuplných rodičů vhozených do nesnadného morálního dilematu, díky mnoha otázkám a ne vždy jasným odpověděm, jaké mě film donutil si během sledování položit a dokázal je při tom ve mě zanechat i po uplynutí závěrečných titulků. Michael Haneke natočil psychologické drama, které silné a závažné téma nejen rozehrává, ale přímo analyzuje, v jednotlivých scénách a náznacích ukazuje množství do sebe zapadajících střípků, v nichž lze hledat odpověď na otázku PROČ...? Za zásadní scény, které mi asi ještě dlouho zůstatnou v paměti, při tom tolik nevnímám onu surovou vraždu, jako spíše sérii konfrontací Bennyho se svými rodiči. [75%] ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Haneke měl název svého snuff-filmu použít nejspíš v plurálu, neboť právě všechna Bennyho videa charakterizují jeho vidění a chápání světa, a to samozřejmě v kontextu rodinného (méně už školního) prostředí. Teze: "Zobrazené násilí dokáže skutečné násilí, jak roznítit, tak potlačit. Závisí to na psychické konstituci jedince." Zásadní rozdíl mezi zobrazeným a reálným násilím spočívá v tom, že "zobrazené" končí stisknutím stop-tlačítka na kameře, "reálné" však trvá dál; je třeba odklidit mrtvolu, vymýšlet alibi atd. Jen snuff to nějak propojuje, skutek je jasný, ale vše kolem něj obskurní. Za snuff je možno považovat veškerá videa, případně i cestopisy a pořady o zvířátkách (např. o lvech, o vrabcích se dosud nic nenatočilo, i když by to mohlo být mnohem zajímavější). Přitom má (mělo) video navíc další atributy: roztřesená ruční kamera, zkreslené podání barev, malé rozlišení obrazu atd., tedy něco nekvalitního, podezřelého (na rozdíl od poctivé televize) ... Pozn. 1: O Bennym ve smyslu nevyvinutých neuronových spojů v mozku a v důsledku toho narušeném sociálním chování, jsem mluvil v jiné recenzi. Pozn. 2: Haneke není prvním Rakušanem, který se fenoménem videa zabýval (viz např. román Roberta Menasse: Schubumkehr - česky „Čelem vzad", 1977), oba však mají jiná východiska a jiná vyústění. Pozn. 3: Nejvulgárnější formou snuffu jsou televizní pořady typu „Natoč to", složených z amatérských klipů, zobrazujících "bolestné situace". Pozn. 4: Recenzent čsfd Malarkey, který by "Bennyho pověsil do průvanu za koule", by si to doufám také nafilmoval. Existují již metody (dosud nelegální) jak takové lidi rozpoznávat a oddělovat od společnosti. Haneke jednoho člověka rozpoznal (ovšem příliš pozdě), a navíc jej neoddělil. Takový člověk může pak udeřit znovu (i když spíš už to neudělá, protože je mu to jedno). Pozn. 5: Málem jsem zapomněl reflektovat Bennyho video o domácí porážce prasete. Nebyla to jeho hlavní inspirace? ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Skutečně hodně zajímavý film... Začátek rychle traumatizuje diváka tím, co vidí. Připadá si jako svědek něčeho, co vůbec vidět nechtěl. Seznámí se rychle s Bennym, puberťákem bavící se videokamerou a videofilmy obecně, psychopatem a největším hajzlem, jakého jsem kdy ve filmu viděl ... Po děsivé "tragédii", kterou můžeme nazvat také krutou popravou se film obrátí vůči jeho rodičům a zde začnou všechna kolečka skřípat ... Nechci spoilerovat a proto nebudu uvádět víc. Každopádně jsem si říkal celou dobu: "Tak to ne, takhle rozhodně ne ... takhle to nechodí. Ze sociálního a psychologického hlediska blbost." Haneke se ukáže jako špatný psycholog a dlouhou stopáž rozplizne do sledování trapného výletu Bennyho s matkou do nějaké exotické země ... Zde jsem měl už jasno, že film je těžkým průměrem s excelentním nástupem, ale naprosto zabitým následováním a zbytečně dlouhou stopáží ... Jenže pak příjde závěr filmu a ten opravdu stojí za to... Atˇ tak či tak, špatná psychologie a chování postav ve vypjatých situacích, nesmyslné řešení problémů a hlavně absolutně "laxní" přístup k problému. Závěr filmu dává příběhu "trnovou korunu" a jak jsem již psal ... Benny je největší a nejhorší lidská zrůda, jakou kdy kdo ve filmu vytvořil ... ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Pár scén přineslo mé dušičce několik bolestivých šrámů, Haneke je opravdu úspěšný mučitel diváka. Takže pokud máte rádi kruté dramata je pro Vás Bennyho video film s nimž rozhodně nešlápnete vedle, a to i přes nedostatek gradace, což je bod, který ve svém komentáři zmiňuje i Marigold, takže v tom bude asi největší slabina tohoto snímku. 85% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Závěr mě tak adekvátně neknokautoval v předcházejícím napětí a brutálním začátku jako například ve Funny Games USA, nebo v Sedmém kontinentu, přesto se jedná o dalšího mistrovského Hanekeho, kde opět (nejen) forma rozřezává obsah na krvavé kousky a diváka doslova deptá do poslední minuty. Šeptání rodičů (a následek činu) mě odrovnalo. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Ve videopůjčovně je možné zahlédnout plakát k filmu Tango a Cash (1989). (pórek)

Reklama

Reklama