Reklama

Reklama

Žena v kleci

  • Dánsko Kvinden i buret (více)
Trailer 1

Po tragické přestřelce, při níž jeden z jeho kolegů přišel o život a další ochrnul, je komisař Carl Mørck přeložen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, jež má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy a jehož jedinými zaměstnanci jsou komisař Mørck a jeho nový asistent Assad. Stačí jediný den a paličatý komisař se přes výslovný zákaz střemhlav vrhá do řešení případu Merete Lynggaardové, populární političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Případ byl uzavřen jako jednoznačná sebevražda. Dvojici vyšetřovatelů se však takové vysvětlení nezdá a vydávají se na cestu, která je zavede hluboko do podsvětí plného násilí a zášti, jež se skrývá za kultivovanou tváří Skandinávie. Strhující dánský thriller z pera scénáristy filmového hitu Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem filmové série o Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (449)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pokud je něco na tomto filmu k uzoufání, je to jeho neobyčejná koncentrace žánrových klišé, jejichž výčet by byl hodně dlouhý (za všechny budiž jmenováno již samotné schéma hlavních postav - máme zde drsného málomluvného chlapíka, který při neúspěšné akci přišel o parťáka, následně dostane nového kolegu, s nímž vytvoří hodně nesourodou dvojici - dřív by to byl černoch nebo žena, dnes je to Arab, postupně se ale oba sblíží, mj. proto, že jim pořád hází klacky pod nohy jejich debilní šéf, kvůli němuž jsou nakonec nuceni pátrat na vlastní pěst... bože, v kolika filmech jsme toto už viděli?). Na druhou stranu je to natočeno velice obstojně, díky napínavému ději jsem místy skoro nedýchal, a ústřední dvojici detektivů jsem shledal velmi sympatickou (především Fares Fares je pro mě velmi příjemný objev - ten sympatický nosáč mě hrozně bavil). V logice děje by se jistě šlo více rýpat - za sebe nemám například problém přiznat, že jsem moc nepobral motivaci pachatale, a podobných zmatených momentů by se tam našlo víc - ale to mi přijde tak nějak zbytečné. Pokud člověk spadá do cílovky, jíž jsou všichni fandové severských detektivek a obecně napínavých temných thrillerů, film by si měl užít, citlivější jedinci by se naopak měli filmu spíše vyhnout (scénu s trháním vlastních zubů budu z hlavy dostávat hodně dlouho) - ten film místy graduje tak intenzivním způsobem, že jsem jeho sledování shledal téměř nesnesitelným. V kombinaci se zmíněnými klišé by to asi měl být důvod, proč film hodnotit spíše třemi hvězdami, ale pro mou afinitu k filmům od Aerofilms musím ještě jednu hvězdu přihodit. A jsem hodně zvědavý na ZABIJÁKY, na které jdu za dva dny. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ženě v kleci se dá opravdu hodně věcí vytknout. Nepříliš silnými postavami a slabou interakcí mezi nimi počínaje, překombinovanou motivací zločince konče. Nicméně vypravěčská struktura je rozhodně zajímavá a zejména ve druhé polovině tahle jednoduchá kombinace aktuálního a minulého dění akceleruje ke klasickému, leč stále funkčnímu finále. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

První ze série Oddělení Q, které mě prostě baví. Dánská krimi patří k tomu nejzajímavějšímu, co je v žánru severských napínáků k mání. Mimochodem, nedivím se, že bývají tyto přetáčeny hollywoodskými supy. Však co mě převelice těší, nikdy takováto vykrádačka nepředčila originál (viz. Zločin nebo Milénium). Pokud se někdo pustí i do prznění Oddělení Q, opět u skalních evropských fandů narazí. Ústřední dvojice detektivů je natolik autentická, že ji, z profláknutých Amíků, nepřeválcuje asi nikdo a atmosféra, kterou do filmů umí vložit Dánové, ta se kvalitně obšlehnout nedá.. :) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

To je přesně ten druh filmu, u kterého vždycky řeším jestli tři nebo čtyři... Severská detektivka s pochmurnou atmosférou a výbornou oldschoolovou kamerou - minimálně čtyři. Scénář je nabušený mraky nejrůznějších klišé, pathosu a nechutně podbízivé hudby - slabé tři. Ale kostra příběhu je výborná a motiv dlouholeté tortury v přetlakové komoře mi přijde hodně originální - čtyři. Policejní šéfové házejí oboum hlavním hrdinům klacky pod nohy, nevěří jim, ale oni si přesto jdou za svým, protože jsou to správní chlapi a skvělí policajti. Ehhh... tři. První policista se vůbec neusmívá, je to takový zachmuřený a nekomunikativní sociopat, a to mám rád - čtyři. Jeho parťák není negr, jak je obvyklé v amerických filmech, ale mohamedán, jak začíná být obvyklé v evropských filmech. Jednak je to moderní, druhak jde o infantilně průhlednou snahu o výchovně osvětové působení na tu tupější část většinové populace - tři. A z tohohle posledního důvodu zůstávám (i když trochu nerad) u těch tří. Knížka bude asi lepší. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka, která se nesnaží zbytečně vršit zvraty a naopak jde čistě za svým cílem a soustředí se na velmi silný emocionální závěr. Lie Kaas solidní, bez emocí, nejsem na něj v téhle poloze zvyklý. Trochu to působí jako úvod do seriálu, ale proč ne, jsem celkem zvědavý na další případy oddělení Q. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Když si Uffe Lynggaard (Mikkel Boe Følsgaard) namáčí ukousnutý párek v hořčici a kečupu, tak v dalším záběru je tentýž párek nedotčený. (moznazitra)

Související novinky

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama