Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (317)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Někdo může brečet nad tím, že se tentokrát ze Zelenky vytratila geniálnost Ztraceni v Mnichově. Za mě je to přesně naopak. Tedy ne, že by byl Modelář nějak geniální, ale spíše absurdní a přepálený, hlavně v závěru, leč mě bavil o dost více a dle mého skvěle nastiňuje, jak může i poměrně chytrého člověka, který možná nemá tak rozvinuté kritické myšlení, semlít agenda. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TO NENÍ KONÍČEK. TO JE SVĚDOMÍ, CIT PRO SPRAVEDLNOST…“ /// Hádek a hudrající Mádl jsou dobrá dvojka. Z Kryštofa se postupně klube takovej ten debílek z „Transparency International“, ale to je asi věc názoru (…místo sexu s Veronikou K. Kubařovou jí vyprávět o právech pro teroristy?… no tak vidíš!). Ovšem… na druhou stranu – von to nedělá pro nic za nic. Von prostě věří! Hádkův týpek je fakt hodně ponořenej do problému, takže nám to bude furt připomínat a výsledkem naší netečnosti… Zajímavej nápad, zasadit tohle téma k nám, do Čech. Takže námět na provokativní diskusi… A to je asi tak všechno… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1. Od politika chcu jidiný: Čistej stůl! 2.) Hledání pravdy mi připadá romantický. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Modelář je film o všetkom a o ničom, v tom zmysle, že každý divák si ho v konečnom dôsledku interpretuje podľa vlastného svetonázoru. Podľa mňa je Petr Zelenka v celej svojej filmografii pseudoumelecký pozér. Tento prístup ma v Roku ďábla uchvátil, pri Karamazovcoch nudil a pri Stratených v Mníchove donútil odísť z kina. Ale musím Zelenkovi uznať, že scenáristicky aj režijne je to najoriginálnejší filmár v Čechách. Po všetkých tých "Teroristkách, Staříkoch a Modelářoch", čo za posledné 2 roky vznikli, sa pýtam: Vyjadrujú tieto filmy nejaké reálne vnútorné napätie v českej spoločnosti, alebo sú len reflexiou barrandovských elít? Asi to druhé. Dúfam, že v Čechách je stálym zdrojom napätia iba cena piva a salámu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je vynikající režisér a scénárista, mě ale Modelář minul. Za hudbu a asi že Petr Zelenka ze sebe vyrazím za dvě. Tématicky Pejsek a kočička pekli politický dort trochu z Izraele, trochu z Ruska, trochu ze šišlavého Mádla, trochu ze Zemana, trochu z Babiše, hodně Bushe, pak ty drony s kabelkama do toho, sesterské vzdychání, Pink Floyd prasata u koryta, trochu chlapských slz a ještě střílečka. Politicky se asi shodneme, zdejší nadšení však nesdílím. ()

iHyik 

všechny recenze uživatele

Až do konce filmu jsem si nebyl jistej, jestli je postava Kryštofa Hádka karikaturou "bláznů", kteří snadno skáčou na špek komukoliv a čemukoliv, včetně různých konspirací, anebo jestli je projevem režisérova volajícího svědomí, které nesnese boj s větrnými mlýny (a bere si k tomu jako rukojmí české reálie, které spojuje s mnohem staršími americkými). No a po konci filmu si tím pořád nejsem jistej. Vím jenom to, že mě to i tak velice bavilo, dobrá podívaná. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • „Dnes už není ani tak zajímavé vidět záběr natočený z dronu, jako spíš dron, který takový záběr natáčí. To, co se děje za kamerou, je zajímavější. Jasně, je to technická hračka, ale je sexy. V Modeláři pracujeme s drony unikátním způsobem a to nejen na české poměry,“ prohlásil režisér Petr Zelenka. (SONY_)
  • Film získal finanční podporu od Jihomoravského filmového fondu a na natáčení v Brně a okolí spolupracovala filmová kancelář Brno Film Office. (SONY_)
  • Petr Zelenka napsal svoji psychologickou sondu do nezvyklého přátelství již koncem roku 2013, ale realizace tehdy ještě nebyla možná. Ručně ovládané létající stroje v dané době nedokázaly unést kameru s těžkou optikou. Sedm kilogramů bylo moc. Až nyní si mohl od Jana Dojčána ze společnosti Jamcopters zkonstruovat speciální dron s průměrem dva metry a s téměř trojnásobnou nosností. (bearmeedek)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama