Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě, s jakou samozřejmostí Hitchcock dokázal míchat černočerný cynický humor a stoprocentní napětí, kdy jde jakákoliv legrace stranou. A taková je vlastně celá Zběsilost. Netřeba věhlasných herců, netřeba obřího rozpočtu, netřeba ani sympatického hlavního hrdiny... Užil jsem si to i tak. A ke scéně první vraždy nebo k jízdě na korbě náklaďáku se budu vracet stejně rád jako k těm hrozným večeřím nebo soudnímu procesu za otevírajícími a zavírajícími se dveřmi. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

perfektní krimikomedie, miluji ženy , které vaří tak dobře , že to ani inspektor Scotland Yardu nestráví. Má to spád gradace je perfektní na to že mu bylo 73 tak přímo skvělý loučil se na úrovni , je tam všechno od mordu přes kuchyň útěku no coment prostě nádhera . Skvěle jsem se bavil a vřele doporučuji .Všichni byli perfektní i škrtič. Děkuji za příjemný večer své filmotéce, ještě štěstí že ji mám, na ty nové slátaniny se nedá ani koukat zdraví deda :-) Všem uživatelům doporučuji komentovat filmy po 3. skouknutí určitě změníte názor zdraví deda :-) Enšpígl kecá a uráží ,taky je někdy idiot :-) asi se blbě vyspal nebo měl zácpu:-)1.11.2019 Alfred Hitchcock z toho udělal kvapík, ale skvělý určitě se při natáčení všichni dobře bavili a já při x tém sledování taky deda :-)8.2.2020 Richard Blaney se v restauraci chová jako idiot:-) 18.3.21 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ale kdeže strata formy. Parádna atmosféra Londýna, Hitchcock ho dokáže zobraziť rovnako atmosfericky ako San Francisco. Napätie po celý čas, námet trochu pripomína Nepravého muža s Henrym Fondou, ale iba východzím námetom, nie formou rozprávania. Hitchcock je tu viac explicitný pri zobrazení násilia, ako sme zvyknutí, čo je vzhľadom na rok výroby logický krok. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale bohužel od Hitchcocka očekávám mnohem vyšší míru komplexnosti a to především u žánru krimi. Zde se tedy žádné šokující odhalení mistrovského plánu nekoná, neboť je zabíjení spíše nahodilým dílem šílence. A co hůř, jeho tvář byla známa již od začátku. Neříkám, že by příběh nebyl poutavý, protože to opravdu je, ale spíše zapadne do pouhého zapomenutelného průměru a nebo při nejlepším, lehkého nadprůměru. 60% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Takže od konca. Záver je skvelý, ba priam dokonalý! V dobe, keď sa ku svojej dravosti prebúdzal Nový Hollywood, prišiel Alfred s klasicky strihnutým, staromódne založeným thrillerom, ktorý neobsahuje ( okrem dvoch párov pŕs ) sex, explicitné násilie ( v pomere k ostatným odvážnym snímkam toho obdobia ) a ani klipovitý prednes ( ide len o pekne nasnímané zábery ). Proste pán režisér nemienil meniť svoju módu. A predsa nudí. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Scéna, kdy kamera projíždí pod Tower Bridgem, musela být přesně načasována, neboť most se zvedá pouze dvakrát denně. K vytvoření této iluze bylo zapotřebí mnohonásobného zoomu, jelikož letadla mají přísně zakázáno pod mosty létat. ((mOnkey))
  • Film vydělal přes 16 milionů amerických dolarů při rozpočtu 2 milionů. Po několika finančních propadácích tak Hitchcock znovu natočil úspěšný film. (ČSFD)

Reklama

Reklama