Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až do prvního dílu jsem neměla tušení, do čeho jdu, takže mě jak prostředí, tak zápletky poměrně překvapily. Ne ale zrovna v dobrém. Prostředí blázince mi příjde creepy (nedokážu to prostě popsat česky) i normálně, natož když je to Blázinec s velkým B, jako Briarcliff rozhodně je. Musím se přiznat, že jsem se nutila tuhle řadu dokoukávat, protože mě vůbec nebavila a přišla mi strašně přeplácaná (snad jako by samotné téma blázince a všeho, co se v něm děje nestačilo na horrorový příběh, tak tam ještě museli narvat mimozemšťany, nacisty a kdoví co všechno). Buď jsem si ke konci už zvykla nebo mi posledních pár dílů přišlo o něco lepších, každopádně jsem ráda, že jsem to dokoukala, ale znovu už ne. Hodně slabé 1* ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ak z AHS berieme do úvahy série od Muder House až po Roanoke (vrátane), tak Asylum je jednoznačne najlepšou. Úplná šupa. Famózne postavy, fantastické herecké výkony. Neviem, či ohromujúcejší výkon podal James Cromwell alebo Zachary Quinto ... ale asi Jessica Lange. Bombové sú však i ostatné postavy, bombová je i neuveriteľná muzikálová pasáž a až na mierne WTF nápad s mimozemšťanmi je to fakt vyrovnaná, scenáristicky brilantne zvládnutá séria. Všetko v nej má svoje miesto, zmysel a logiku. Koniec dôstojne uzatvorí konce všetkých dôležitých (a i menej dôležitých) postáv. Poburujúce, škandalózne, desivé. Kontroverzné. Skvelé. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hororový eintopf se spoustou ingrediencí a hustou konzistencí. Ufoni, experimenty na lidech, ďábel, brutální vraždy, intriky a to vše za zdmi Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. A ono to překvapivě funguje, protože postavy jsou skvěle napsané i zahrané, dialogy nemají chybu a jakkoliv je to místy zvrhlé, násilné a zvrácené, scénář je chytrý a postavy mají hloubku a uvěřitelnost. Není to pomalá atmosférická strašidelňárna, ale spíše na události i postavy bohatý thriller s mnoha hororovými prvky. Postav a různých odboček bylo tolik, že by mohlo vzniknout klidně třicet epizod, ale tvůrci si byli vědomi formátu a v druhé polovině začali "uzavírat", což někdy vyznělo trochu unáhleně. Když někdo pět epizod vykresluje postavu a vztahy, je pak pro diváka trochu kách, když se jí tvůrci zbaví jedním máchnutím. Je to ale uzavřená série, takže se hold nedá nic dělat. Jsem příjemně překvapený. Z těch třinácti epizod byly slabší jen dvě, jinak vysoce nadprůměrná podívaná. Tak jako byla Penny Dreadful gotická brakovka nejvyšší kvality, je Asylum velmi kvalitní zlobrak americký. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série ze začátku hodně nadupaná se zapeklitým a vykombinovaným scénářem, ve kterém však není problém se orientovat. Od půlky ztrácí dech a mění se v rutinu. Poslední cca 3 díly jsou místama ubíjející, přičemž ten závěrečný je už jen natahovaná prázdnota. Veliká škoda je to tím spíš, že vám zůstanou ještě plné hrsti otázek. 2. série podle stejného vzorce, ne lepší nebo horší než ta první, avšak s lepším závěrem a vykrádačkou Nietzscheho. Se 3. sérií kvalita upadá, respektive prohlubuje se syndrom prázdné slámy a já o celou tuhle okázalou bublinu možná už na dobro ztrácím zájem. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mého subjektivního názoru je Asylum nejlepší sérií, která byla zatím natočena. Z prokletého domu se vše přemístilo zejména do blázince, což bylo chytrým tahem. Prolínání minulosti s přítomností nejprve působí zvláštně, nicméně ve finále už víme, proč se jednotlivé časové linie mísily. Lana "Born to Suffer" Banana, sestra Jude, sestra Mary Eunice, anděl smrti a sériový vrah - vesměs velmi dobře vykreslené postavy mající v seriálu svůj vlastní příběh. Úvodní intro skvěle evokuje, o co se bude v seriálu jednat. Tísnivá atmosféra blázince, machinace s pacienty, mysteriózno. Rovněž mě zaujal remake staré písně Name Game - perfektní. Zkrátka ještě o stupínek lepší než předešlá série hororových povídek, ke které se rád ještě někdy vrátím. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)
  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)

Reklama

Reklama