Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (115)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jméno Marilyn Monroe dodnes rozechvívá filmové fanoušky na celém světě a je do určité míry symbolem americké poválečné kinematografie. S jejím působením u filmu je spojena legenda o všestranné talentované herečce, kterou hollywoodská studia omezovala v rozletu a vnutila jí role naivní přihlouplé blondýnky, ačkoliv stála o výrazné charakterní role. Tady měla jedinečnou příležitost ukázat, co v ní je, a výsledek je tristní, přestože jí okolí v čele s manželem coby autorem scénáře maximálně vycházelo vstříc, Arthur Miller dokonce snímek považoval za velkolepý dar své manželce. Odměnila se mu neustálými konflikty na place, hysterickými výlevy a chronickou nedochvilností. I na plátně je vidět, že svůj part neutáhne, jakkoliv jí ostatní přihrávají, seč můžou. Kdepak, jejím možnostem odpovídaly typové role typu sladké Sugar v Někdo to rád horké. Mustangové jsou filmem o definitivním konci západu jako území honáků, krav a volnosti. Kovbojové ve filmu přežívají jako automechanici nebo dělají rodeo show pro zvědavce. Nejde jim o romantiku, jsou připraveni zpeněžit i poslední stádečko divokých mustangů v okolí, které představuje symbol nezávislosti ve světě svázaném pravidly a povinnostmi. Většinou se mi stává, že haním scénář, který zachraňují výkony kvalitních herců. Tady musím scénář pochválit, ale jakkoliv se tam s výjimkou Marylin sešla zajímavá herecká sestava, nějak jim to neladí a místo chemie cítím, že by si nejradši dali pár facek. Celkový dojem: 65 %. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pribeh nic moc, naivni blondyna, kterou chce ohnout kazdy kovboj, jedou na lov mustangu nekde v Nevade. Krome chytani divokych koni, film predevsim zaujme hereckym obsazenim, v cele s Marilyn Monroe. Ne, ze by to byla nejaka vyjimecna herecka, zajimava ale byla bezesporu. Z hercu se mi nejvice libil Eli Wallach. Jinak, sotva hledat v nejake postave kladneho hrdinu. Jeden z tech lepsich Hustonovych filmu (diky obsazeni), krome Pokladu na Sierra Madre me ale jeste nikdy moc nepresvedcil. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem zcela nepochopil mýtus o nekonečné kráse Marilyn Monroe, ale tady vypadá opravdu parádně. Nicméně její značně přecitlivělé reakce mne štvaly takřka celý film, takže daleko zajímavější bylo sledovat trio kovbojů, kteří se před ní předváděli. Guido byl skvělý při tanci i v letadle, Perce zářil roztomilostí při skotačením na býkovi a mazák Gay si zkušeně užíval své svědomité nicnedělání. Na všech třech mne potěšilo, kterak zhnuseně odmítali stálou práci za stálý plat, ale jsem zklamán z toho, že veškerá zábava se záhadně vytratila v polovině snímku společně s rozvodovou královnou Isabelle a snímek se vydal cestou nudného dramatu. Dozívat se to dalo, ale našlápnuto to mělo rozhodně lépe. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Čtyři lidé, kdy příběh každého z nich by vydal na samostatný film. Marilyn Monroe sice nepředvádí nějaké extra charakterní herectví, ale tu postavu krásné, útlocitné a zranitelné nešťastnice jí zkrátka musíte uvěřit. Ostatní tři muži pak díky ní odkrývají své slabiny, aby ke konci dospěli k názoru, že svět svět se sice změnil, ale oni zůstanou pořád stejní, ať se jim to líbí nebo ne. Jedinou možností je se vším seknout a padnout někomu do náruče nebo se se svěšeným ocasem vrátit zpátky domů, i když tam na člověka světlá budoucnost rozhodně nečeká. Překvapil mě především výkon Eliho Wallacha, který zde v roli nalomeného veterána ze druhé světové předvádí výborný výkon. Příběh okolo vzniku filmu pak melancholické atmosféře ještě přidává. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Příběh o naprosto čisté, realitou nezkažené krásce, která soucítí se všemi a se vším a je uvrhnuta na chvíli do světa lidí, kteří se živí způsoby, kterými ona právem opovrhuje. Postava Monroe je jednou z nejpůsobivějších dobraček, co jsem kdy ve filmu viděl a když se k tomu připočítá její odzbrojující krása a půvab, působí bez přehánění jako bohyně. Ostatní herci za Marilyn ale nijak nezaostávají a všechno tu zkrátka funguje tak, jak má - výborně napsaný scénář s dialogy plnými zajímavých a originálních životních postřehů a Hustonova pevná režijní ruka. Jednoduše řečeno zatraceně silný film, kterým se Marilyn, a vlastně i Gable, důstojně rozloučili se svou hereckou a životní dráhou. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (34)

  • Skutečně poslední film Marilyn Monroe. Někdy uváděný film Something's Got to Give (1962) nebyl nikdy dokončen, protože byla Monroe z natáčení vyhozena. (Kulmon)
  • Podle filmu se pojmenovala punková skupina The Misfits. (contrastic)
  • Montgomery Clift byl jedním z mnoha idolů Marilyn Monroe. Při prvním setkání se spolu opili. Ona rumovými koktejly a on skotskou whisky. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama