Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller na motivy skutečných událostí se odehrává na maďarském venkově v šedesátých letech minulého století, kdy městečkem Martfü otřásla série brutálních vražd. Psychotický zabiják stále slídí po okolí a vraždí mladé ženy, zatímco nevinný muž je neprávem obviněn a odsouzen za zločiny, které nikdy nespáchal. Odhodlaný detektiv přijíždí na místo činu a brzy se stane případem posedlý, neboť je pod tlakem státního zástupce, který chce vidět pachatele viset. Lapeni v dusivém společenském, politickém a psychologickém prostředí socialistického Maďarska se brzy ocitneme zapleteni v pavučině složitého spiknutí a znepokojivého dramatu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (62)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Předně zaujme technická vytříbenost charakteristická pro větší západní produkce. Solidní je i temná atmosféra a našemu divákovi je blízké i prostředí maďarského socialistického venkova, protože to se od toho českého zase tolik nelišilo a neliší. Pak tu máme brutalitu bez příkras a poměrně velký prostor pro vraha, přičemž poslední mord se nebojí jít do detailů. A konečně poslední ingrediencí je samotná doba, která standardnímu vyšetřování moc nepřála. To všechno Sopsits společně s výbornými herci seskládal do působivého obrázku, který u nás můžeme jenom závidět. Tak si tak říkám, jestli nám po té polské nezačíná unikat i ta maďarská filmová tvorba. 85% ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Téma pošuka, co baží po vagínách pokud možno mrtvých žen, určitě není nijak objevné. Ale je to natočeno solidně, má to spád a gradaci. A hlavně já mám trestuhodně málo nakoukáno z maďarské kinematografie, o to víc jsem si to užil. A mimochodem jsem se taky dozvěděl, že v Martfü je obrovská fabrika na boty, co jim tam založil Baťa. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Hm, zvláštne nevyrovnaný film. Z hľadiska vyšetrovania mi dosť pripomenul Občana X, jednoducho režim nepustí. Lenže problém filmu nespočíva v režime, ale v scenári, ktorý toho do filmu veľa napchal, zároveň z neho, ale aj veľa vynechal. Nedokážem sa zbaviť dojmu, že to vynechané, by tam sadlo oveľa viac. Tak za to bodík dolu. Inak však čo sa týka atmosféry, ma film dokázal neuveriteľne vtiahnuť a to hlavne z hľadiska pocitovosti, čo je u mňa obrovským plusom. Hlavne postava Ákosa Rétiho bola skutočne skvele zvládnutá, až mám pocit, že to bolo na úkor Pála Bognára aka Pétera Kovácsa, ktorá stále zostávala akosi v úzadí napriek tomu, že sa vo filme začala objavovať pomerne skoro a aj často. Nuž ale to zrejme súvisí s tými vyššie spomenutými scenáristickými nedostatkami...no nevadí, ja si to čo ma ešte z príbehu zaujíma niekde vyčítam... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle mě by se dalo klidně říct, že se jedná o přední maďarský film, který snese bez problémů srovnání i s velkými evropskými filmovými kriminálními příběhy současnosti. Maďaři totiž příběh škrtiče z Martfü vypráví hodně velikášsky a vysloveně to tak i působí. Věřím, že film v době své premiéry v maďarských kinech udělal poctivý ofuk, protože některé scény by nemohly bejt syrovější, což je v případě firmu rozhodně dobře. Působí šokujícně a evidentně to tak opravdu myslí. Škoda jen, že některé momenty ve filmu se tváří jak z nejbéčkovější německé kriminálky. Samotný škrtič se totiž chová naprosto nelogicky a uvádí diváka vysloveně do rozpaků. Do teď vlastně nevím, jestli byl ten sériový vrah geniální a nebo měl jenom velké štěstí na vyšetřovatele, že ho nechytili dřív. Ti jsou podle mě největším kamenem úrazu v celém případu, protože se tady chovají jak dva zjevy, kteří poprvé drží v ruce vyšetřovatelskou lupu. Celkově ale musím uznat, že se tohle Maďarům povedlo. Solidní kousek. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Maďari sa pustili do filmu veľkoryso a s ambíciami a treba uznať, že sa im to sčasti podarilo. Film pôsobí temne, má dobrý vizuál, scény sú natočené zručne a skutočne na úrovni. Čo škrípe sú dialógy a zdarilo by sa popracovať na kompaktnosti, niektoré scény pôsobia minimálne zvláštnym dojmom. Neviem do akej miery je opisovaná skutočnosť skutočnosťou a čo je autorsky doplnené, v každom prípade sú niektoré motívy nedostatočne vysvetlené. Určite však ide o slušný snímok z prostredia socialistického Maďarska po revolučnom pokuse z roku 1956, pomery na kriminálke sú vykreslené verne a taktiež si cením celkovú výpravu. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Film byl inspirován případem Pétera Kovácse, maďarského násilníka a sériového vraha, který řádil v 60. letech 20. století v okolí jižních osad Szolnok. (Homerking)
  • Škrtič z Martfű zaujal už při premiéře na varšavském festivalu a s 54 tisíci diváky se stal v roce 2016 třetím nejnavštěvovanějším maďarským titulem v kinech. V pochvalách se předháněli i kritici, kteří dílu letos přiřkli dvě ze svých výročních cen. Škrtič z Martfű byl k tomu v rámci Maďarského filmového týdne vyhlášen domácí filmovou akademií nejlepším maďarským hraným snímkem roku. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama