Reklama

Reklama

Bacurau

  • Brazílie Bacurau (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Lehce psychedelický western z blízké budoucnosti... Městečko Bacurau zející v divokém brazilském vnitrozemí truchlí nad ztrátou vůdkyně Carmelity, která zemřela ve věku 94 let. O několik dní později si místní obyvatelé všimnou, že jejich vesnice záhadně zmizela z mapy světa a nad hlavou jim krouží drony ve tvaru UFO. Vlek napjatých událostí se rozjíždí. Objeví se zlé síly, které je chtějí vyhnat z jejich domovů, a zanedlouho do města dorazí skupina ozbrojených žoldáků. Vesničané, kteří se svými až mytickými charaktery tvoří autonomní společenství, rázně čelí vnější hrozbě... (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (78)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Společensko-politicky angažované drama, které začíná jako nenápadný intimní náhled do života semknuté vesnické komunity na brazilském venkově, se postupně přerodí do strhujícího (skoro)thrilleru, v němž se tato komunita musí semknout na obranu proti utlačovatelům. Pečlivě vystavěný a v řadě tvůrčích přístupů inovativní snímek dodržuje konzistentně pozvolné tempo vyprávění, jež pomaličku dávkuje informace tak akorát, aby si divák dokázal domyslet vše potřebné. Pointa je úderná a skvěle provedená, gradující děj doprovází jasně zřetelná kritika a množství metafor, odkazujících na skrytou sílu prostého lidu a jeho historie, jen úvod filmu se zdá být možná příliš zdlouhavý. Každopádně jde o film s originálním příběhem, realizovaným nevídanou formou. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kleber: Mohli by sme tam dať aj toto. Juliano: Mohli. A potom by som tam rád mal toto. Kleber: Ok, máš to tam mať. Takto asi vyzeral režisérsky míting. Prvú polovicu je to neskutočná mela, skoro ma to začalo otravovať, nevedela som čoho sa chytiť, kde sa to uberá. Ale tá druhá polovica tomu dala hlavu a pätu, niektoré scény špičkové. 3,5* ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

O světě , který míří do pekla. Smál jsem se ve chvílích, kdy bych asi neměl. Je to živé a skutečně podivné. Husté vrstvené a smyslné. Brazilci by se hlavně měli ve svém parlamentu zbavil majitelů farem, kteří zákony chtějí přeměnit Amazonský prales v poušt v jaké leží Bacurau kvůli krátkodobému zisku. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Po pomalejším rozjezdu velké překvapení, které jsem si zálibně užil. Možná jsem měl něco podobného čekat, pokud vezmeme v úvahu úvodní scény filmu, kde cisterna rozjíždí rakve rozsypané po silnici. První polovina vypadá jako nějaká sonda do sociálního života vesnické komunity na brazilském zapadákově, ale pak se vše zvrhává v agresivní survival&vengeance pod tlakem blížícího se nebezpečí v podobě karikatury amerických turistů, kteří si přijeli zalovit domorodce. Smrt místní matriarchy ze začátku filmu jako by s příběhem vůbec nesouvisela, pokud nešlo o znak toho, že vesnice přestává být v očích místní správy vnímána pod jakousi ochranou. [Rakkautta&Anarkiaa 2019] ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tady asi zase jednou platí, že čím méně člověk předem ví o ději filmu, tím více si ho užije.. Ne, že by to byla nějaká jednorázovka co napodruhé nefunguje, spíš prostě tady člověk může hodně narazit na rozdíl mezi svým očekáváním a tím čím film reálně je.. Já si to, až překvapivě hodně, užil.. Strhla mě ta jemná hra filmařů s divákem, drobnokresba tohodle superuvěřitelného pohledu do velmi blízké budoucnosti, prapodivné tempo i žánrová fluidnost... Navíc tam je překvapivě solidní Udo a jeden song od Johna carpentera (a to má sílu vždycky). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 15. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Portugalské slovo Bacurau sa používa aj ako pomenovanie ikonického nočného vtáka, ktorý sa veľmi často vyskytuje práve v juhovýchodnej Brazílii. (MikaelSVK)
  • Po představení na Festivalu v Cannes film sklidil sedmiminutový aplaus. V kontextu napjaté politické situace v Brazílii režisér Kleber Mendonça Filho v portugalštině přede všemi pronesl: "Tento moment je velmi důležitý pro naši zemi. Tenhle film je o odporu, o vzdělání, o tom, jaké je to být Brazilec ve světě." Film si z Cannes odnesl Cenu poroty. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Reklama

Reklama