Reklama

Reklama

Henry Brogan (Will Smith) je elitní nájemný zabiják, absolutní profesionál, který bez pochybností vždy stoprocentně odvede zadanou práci. Při poslední zakázce se však k němu dostaly informace, které neměl slyšet, proto se ho jeho zaměstnavatel s těžkým srdcem rozhodne nechat zlikvidovat. Koho však poslat na člověka, který je v tomhle oboru nejlepší ze všech? Ideální by byl Henryho dvojník, o něco mladší, odolnější a odhodlanější. Ve společnosti Gemini, vedené technokratem Clayem Verisem (Clive Owen) už léta probíhá tajný projekt, který právě tuhle možnost nabízí. Henry se poprvé bojí o život. V patách má rovnocenného protivníka, který předvídá jeho každý krok a každý úder vrací o něco silnějším protiúderem. V doprovodu tajné agentky Danny (Mary Elizabeth Winstead) zběsile prchá napříč kontinenty, než mu dojde, že pokud má mít aspoň nějakou šanci na přežití, musí se svému pronásledovateli postavit tváří v tvář. V ponurých kulisách budapešťských katakomb se mu ho konečně podaří zahnat do kouta, ale když se mu podívá do očí, má najednou mnohem víc otázek než odpovědí. Proti němu stojí jeho o třicet let mladší Já. A stále ho chce zabít. (Cinemart)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (421)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Gemini man je přesně ten typ filmu, které v kinech do pár let prakticky nebudou promítány, jelikož na ně prostě chodí málo lidí a Paramount, jež je nyní prakticky jediným studiem, které točí originální filmy podobného typu (originální ve smyslu nenávaznosti k ničemu předchozímu), kvůli tomu definitivně zkrachuje, pokud si nenajde další dojnou krávu typu Mission Impossible. Co naplat, že podobné filmy mají v kinech svoje místo a na VoD jsou jim málokdy poskytnuty takové produkční hodnoty, jimiž oplývá právě nový film zasloužilého Anga Lee. Patrně jsem ale jeden z mála, co si toto myslí. V každé správné recenzi jsme se před měsícem mohli dočíst, že je Blíženec reliktem z devadesátek, který už dneska působí úsměvně. Chápu, že lidé, co sledují dění ve filmovém průmyslu déle než já a přihlíželi kolování tohoto projektu Jerryho Bruckheimera Hollywoodem, si toto myslí, ale za sebe říkám, že vůbec nemám problém s naivním filmem, u něhož člověka příběh příliš nevytrhne, ale nabídne divákovi něco jiného. V tomto případě Willa Smithe z dob prvního řádění Mizery Mika Lowreyho, čehož bylo docílené díky špičkové omlazovací technologii, která by před deseti patnácti lety nebyla možná a odsoudila by film v řešení dvou nespřízněných herců jako v Looperovi (v případě Blížence nutně více podobnými). A také špičkovou akci, která Leemu pořád jde a dobře se na to kouká. Jako čert kříži se vyhýbám 3D technologii, tím pádem jsem ani nebyl na projekci filmu v HFR (vyšší snímková frekvence) a při bitkách muže proti muži (zejména Willa Smithe proti Willovi Smithovi) jsem registroval podivně zrychlené pohyby, které na mne působily, jakoby měl být omlazený Henry Brogan robotem, v jednom konkrétním případě dokonce terminátorem. Možná je to způsobeno tím, že akční scény byly výhradně koncipovány právě ve vyšším snímkování, možná mají počítačové triky ještě co dohánět, faktem ale je, že omlazený Smith tu vypadá naprosto věrohodně a hned bych si dal nějaký akčňák v jeho nejlepších letech. Charisma ale samozřejmě neztratil ani po padesátce, takže stále zůstává hlavním tahákem filmu. Škoda, že to tentokrát nevyšlo komerčně, na třetí Mizery se těším moc. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Blíženec je podivná kombinace devadesátkového akčňáku se snahou naznačit, jak by mohla vypadat filmová budoucnost. A já si nejsem jistý, jestli se mi to líbí. Béčkový příběh by mi nevadil, Blíženec je pořád svižná akčňák a Ang Lee zvládá honičky, přestřelky i bitky tělo na tělo skvěle. A naštěstí jich není málo, takže celková pitomost a přímočarost tu nijak zvlášť nevadí (snad až na unylého zloducha). Problém jsem měl spíš s vizuálem. Zatímco samotný mladý Smith vypadá opravdu skvěle, všechno ostatní je jaksi divné. Blíženec je vizuálně nepřirozeně… čistý. Hlavně v exteriérech vypadá spíš jako hodně dobře udělaná animačka z počítačové hry, která bohužel svými výraznými barvami občas připomíná to nejhorší z jihoamerických telenovel. Nevím, do jaké míry za to mohlo 3D nebo 120fps, ale osobně mě to rušilo a v některých momentech až obtěžovalo. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jsem ve stádiu, kdy herce z mládí, které jsem v dětství žral, dneska vídám ve filmech po boku s jejich dětmi, kteří ale vypadají jak oni v devadesátejch letech. Trochu deja vu, ale je to tak. Na Blíženci je třeba sakra vidět, že film točí někdo zkušenej, a že Ang Lee už i v devadesátejch letech ukázal, zač je toho loket. Jenom na dnešek už je takový film spíš rutina, než něco, co stojí za to si zapamatovat. Akce dobrá, efekty v pohodě, dialogy slabší, příběhově na úrovni pětiletého dítěte. Ok, Hollywood to dnes tak chce, tak dám solidní tři hvězdy a myslím si, že do pár měsíců na Blížence s poklidem v duši zapomenu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Od Gemini Man som nemal moc veľké očakávania, no zaujal ma trailer, kde mladý Smith naháňa starého Smitha. Hneď na úvod musím povedať, že nič prevratne nečkajte, okrem dobre spraveného, digitálne omladeného, učesaného a vylešeteného Willa Smitha, ktorý vyzerá skutočne famózne. Čo sa týka príbehu, tak je fajn a zaujme, aj keď každému komu aspoň trošku zapaľuje napadne, ako sa to presne skončí. Príbeh nieje nič extra a väčšinu ukázali už v ukážkach, ale dokáže zaujať jedným hercom, ktorý kope riť sám sebe. Musím sa priznať, že ma úvod bavil trošku viac, ešte keď bolo všetko zahalené rúškom tajomná, pretože záver, alebo teda druha polka skĺzla do klasického akčného filmu, bez nejakej strhujúcej scény alebo zvratu. A tým nemyslím akciu, ta bola celkom fajn, aj keď niekedy mi tie rýchle zábery k tomu moc nesedeli. Bavil som sa, no nebyť Willa Smitha šiel by som asi s hodnotením o niečo dolu. Obľúbený soundtrack: Gemini Man. 80% - 4* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Že to má luxusní obraz a že tam pobíhá víc Willů Smithů, ještě neznamená, že z toho divák musí padnout na zadek. Další výzva žánrového všeuměla Anga Lee tentokrát nedopadla dle očekávání. Příběh je bohužel otřepaný, je z něj cítit, že roky ležel někde v zaprášené horní polici. Will chce do důchodu. Roky pro vládu odstraňoval nepohodlné lidi. Jenže při poslední fušce se něco pokazilo a odstranit se ho snaží jeho bývalý zaměstnavatel, aby zakryl stopy. A pošle vylepšeného klona. Pak se to ještě párkrát zašmodrchá, aby nám z toho vylezlo, že jde o sterilní průměr, který stojí za vidění kvůli dvěma velmi slušným akčním scénám. Kvůli scénáři nebo slzícímu Willovi nikoliv. Ani kvůli (krapet děsivému) digitálnímu omlazování herců. A ti, jenž nejsou součástí tohoto technologickém pokroku, se evidentně nudí. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (10)

  • Mladší verze postavy Willa Smithe nebyla pouze omlazená oproti původní předloze (podobně jako S. L. Jackson v Captain Marvel, 2019), ale vytvořená komplětně digitálně. Smith tak hrál mladší postavu 2x. Jednou na place a podruhé s motion-capture oblekem k zachycení mimiky, pohybu a výrazu. [Zdroj: Filmkult.cz] (Kinofil)
  • Henry Brogan (Will Smith) ve filmu říká, že vyrostl ve Filadelfii. To je odkaz na TV seriál Willa Smitha Fresh Prince of Bel Air (od r. 1990), kde jeho charakter rovněž vyrůstal ve Filadelfii. (bluejay)

Související novinky

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

21.01.2022

Skoro to začíná vypadat, že se pokračování ze série Mission: Impossible už nikdy nedočkáme. Po několika odkladech a přerušování produkce z důvodu pandemie totiž přichází další smutná zpráva. Studio… (více)

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

23.10.2019

Režisér Ang Lee (Pí a jeho život, Ulička slávy) dlouhodobě vsází na to, že vyšší snímková frekvence (HFR) je budoucnost kinematografie. Jeho poslední pokus přesvědčit diváky, že má pravdu, nicméně… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno