Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý slovenský film. Otec se vrací na Vánoce z Německa, kde pracuje. Postupně zjišťuje, že doma není něco v pořádku. Jeho syn je totiž členem polovojenské mládežnické organizace a chová se jinak. Vše se mění ve chvíli, kdy jeden ze členů spáchá sebevraždu. Ve vesnici se to začne řešit a otec začne mít pochyby. Začíná pátrání po tom, co je vlastně tato skupina zač a jak funguje. Nakonec se vše komplikuje a místní se začínají proti rodině obracet. Je to natočené dost věrohodně a vůbec bych se nedivil, kdyby se něco takového na Slovensku skutečně dělo... "Si ako tvoj otec!" ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, perfektní. Krásně vypozorované chování lidí, už v tom Německu při studování samolepky kterak močit. Postupně tlačíme atmosféru a kterak Milan mění názor, divákovi začíná docházet, že toto nie je žádná prdel. Obrovská role Milana Ondríka, který utáhne celý film. Farář (Daniel Fischer) je slušnej nácek :-) Doporučuji film konzumovat s lahví silného červeného vína, v blízkosti zapáleného krbu. A venku musí být sníh. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Předesílám, že Milana Ondríka obdivuji už pár let. Zaujal mě v dramatických divadelních představeních Teatro Tatro: Majster a Margaréta, Stalker i Prorok Ilja, stejně tak v nádherném komediálním skeči Zimní olympiáda Vencouver a vidět ho v hlavní roli tohoto dramatu je prostě jedna další paráda! Umí. Je charismatický, přirozený, karlovarskou cenu za nejlepší mužský herecký výkon mu přeji. Zuzka Konečná je další vynikající herečka, oba protagonisté si cenu Slnko v sieti zaslouží měrou vrchovatou, stejně tak i zbytek nominovaných a oceněných. Nech je svetlo je malý velký film, kterému přeji úspěchy i na mezinárodní úrovni, které ostatně už po Evropě sbírá. Parádní scénář, důležité sdělení, v důležité době, moc se mi to líbilo. Scény Ondríka s Csongorem jsou až na dřeň. Viděno jednou v kině, dvakrát v bedně a stále je na co koukat, nad čím přemýšlet. Snad film osloví i české publikum, pro které je klerofašismus a vesnický způsob na současném slovenském venkově patrně španělská ves, přesto doporučuji. "Žiadny kkt neni taký tvrdý, ako život." Filmová cena Slnko v sieti 2020 za: Najlepší hraný film, réžia, scénár, najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe a najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Snaha o vytržení staršího syna ze spárů polovojenské ultrapravicové organizace uvrhne do nepředstavitelných problémů celou Milanovu rodinu. Situace se zdá být bezvýchodná. Nástup pozvolnější, na zápletku jsem si musel počkat, ale nakonec to bylo dostatečně děsivé. O to děsivější, že se ve slovenských reáliích nejedná o žádné sci-fi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slováci v případě tohoto filmu předvedli absolutní, moderní evropské drama se vším všudy. S dobrým rodinným námětem, se správně ponurým zasněženým venkovem, s atmosférou, která by se dala krájet a s kamerou, která místy působí i světově. A není to náhoda, Marko Škop předvedl solidní filmové vedení už ve svém debutu Eva Nová. Navíc musím říct, že Milan Ondrík je top slovenský herec současnosti a všichni ostatní mu neméně skvěle sekundují. Budiž světlo pro mě byl zážitkem, kvalitním dramatem, které je možná více chladné, než by bylo třeba. Pořád ale dostačující k tomu, aby se mi vrylo pod kůži. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • „Je to příběh obyčejného člověka, jednoho z miliónu, kterému se navzdory jeho dobrým úmyslům udělat pro svou rodinu to nejlepší, všechno pokazí,“ řekl režisér Marko Škop. (SONY_)
  • Režisér Škop vybíral představitele Adama (František Beleš) déle než půl roku. (klukluka)
  • Ondrík nosí počas filmu štrikované papuče, ktoré majú tvar nemeckého tanku Tiger I. (Johnny.ARN)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama