Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (87)

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Když má film samolepku podle skutečné události, většinou čekám, že to bude dobrý. No a tady to můžu třikrát podtrhnout. Dokonce ve mě, ten film vyvolal slzavé emoce. Když nad tím, tak přemýšlím asi už nikdy nebudu cestovat. Ono je ve výsledku jedno, kam jedete všude se něco podobného děje. Obdivuju Daniela, že vydržel. Je to opravdu silný snímek a doporučuji ho vidět. Tenhle film hodnotím hlavně po příběhové stránce, to všechno ostatní je jen dobrá omáčka okolo. 100% ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Terezo, proč si tohle děláš? Nepříjemný, nepříjemný, nepříjemný. Několikrát jsem si musela dát balkonovou pauzu. K násilným scénám se nebudu ani vyjadřovat, za zmínku stojí části odehrávající se v Dánsku s rodinou uneseného Daniela, ze kterých mi snad bylo i hůř. Asi nemá cenu rozčilovat se nad tím, že si za to můžou tihle novinářští blázni (na svobodě?) sami. Když po něčem takovém jejich duše prahne, tak ať. Koho je mi ze srdce líto jsou jejich rodiny. Chápu i pohledy států, jenž odmítají zaplatit výkupné. Realisticky naservírovaná lidská krutost, která mě ze všeho na světě děsí nejvíc. Celou dobu se mi hlavou honila kyanidová kapsle a její potenciální využití ve výbavě nejen nezávislých válečných reportérů. Filmově nemám co vytknout, děj sice ničím nepřekvapí, ale to se zde ani neočekává. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ovšem tohle se hodně povedlo...Měl sem takový krátký období, tohodle severskýho rejži a tak sem si dal tenhle film. Napínavý teda od začátku do konce a hlavně drsnokrutý. Jeden z těch filmů, při kterým si říkáš, že seš hrozně rád slovan a né jarabák. Brr, z toho jejich životního stylu se mi chcve řvát. Herecký výkony na nejvyšší úrovni, vyslýchací metody ještě na vyšší. Jako po pravdě do tědlech končin se může dobrovolně vydat jen naprostej blázen. Dopadlo to vostře, ale i dobře. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne, rovnako ako pre mnohých iných, asi nepochopiteľné. Prečo by kroky človeka mali smerovať niekam, kde je ohrozený na živote? Je sa potom dôvod čudovať, že sa dostane do takejto situácie? Miestami veľmi tiesnivá atmosféra, umocňuje komplexný zážitok z niečoho, čo by nikto z nás (nemal) nechcel zažiť. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moje počáteční rozpaky a nabízející se otázku - „kdo tohle udělá?“ - Daniel smáznul levou zadní ve strhujícím příběhu o uneseném fotografovi.. K mládí prostě naivita i špatná rozhodnutí patří, tak to bylo a je.. K tomu jsem si v duchu říkala, že platit za hloupost takhle krutě si nezaslouží fakt nikdo.. Soucítila jsem s rodinou, která se propadala do většího a většího zoufalství ve snaze sehnat absurdně vysoké výkupné.. Mýma očima drama jako řemen, mrazí mě z pomyšlení dostat se do rukou téhle divé zvěře.. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Dánsko je klidnou zemí a pro dramatické příběhy obvykle musí sáhnout až do období druhé světové války. Blízkovýchodní situování příběhu tedy pro adaptaci Danielova příběhu byla velkou výzvou. Natáčení v Sýrii nepřicházelo v úvahu. Od roku 2013, kdy se film odehrává, se sice tamní situace poměrně stabilizovala, nicméně podmínky v zemi přesto nepřipouštěly tvůrčí práci. Po natočení scén v Dánsku a Švédsku se tedy štáb přesunul do Jordánska. Pro produkční tým se jednalo o vůbec první natáčení na Středním východě. Původní plán bylo natáčení v Maroku, filmaři se ale nakonec rozhodli pro Jordánsko, jelikož jeho barevná paleta více odpovídá zobrazované Sýrii. Pro Jordánko to v roce 2018 již třetí velké mezinárodní natáčení, po deváté epizodě Star Wars a netflixového seriálu Jinn. (MatyM)
  • „Na Jamesovi bylo krásné to, s jakou lehkostí vnímal věci kolem sebe.  K celé situaci přistupoval s lehkostí a pozitivitou, s ostatními hrál hry, říkal vtipy a díky tomu neupadali do beznaděje. A toto jim nikdo nemohl vzít. Kdyby v sobě nechali vzklíčit nenávist a zlobu, jejich věznitelé by nad nimi vyhráli. Toto Danielovi zachránilo život,“ říká herec Toby Kebbell o roli amerického novináře Jamese Foleyho, kterou se skutečným Danielem opakovaně konzultoval. (MatyM)
  • Role záporáka, Mohammeda Enwaziho, tzv. „Johna“ z „džihádistických Beatles,“ jak jeho čtveřici islamistů s anglickými přízvuky přezdívala média, připadla britskému herci s egyptskými kořeny Amiru El-Masrymu. Mezi hercovi přáteli se našli osobní známí Enwaziho, jejichž vyprávění mělo vliv na rodící se koncepci role. „Neměl jsem zájem hrát teroristu. Chtěl jsem hrát někoho, kdo si myslí, že je v daném příběhu hrdinou a žádal jsem, aby to ve scénáři bylo zcela zjevné,“ uvedl herec. (MatyM)

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama