Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (101)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně sympatickou protagonisku a jednoho hodně(!!) sympatického medvěda.. Jinak je to takové to fantasy které se strašně na sílu snaží aby bylo jiné a originální a už o poznání méně o to jestli daný svět působí funkčně, organicky, logicky atd.. Zápletka je dost mimoidní a děj jakoby si někdo cucal z prstu za pochodu (ze školky)... Vizuál je takový jakože lehce kýčovitý, ale tady to tak nějak úplně nevadí ..Cením, že digizvířátka nepůsobí rušivě.... Neurazilo mě to, ale ani nestrhlo.. Občas jsem protočil oči v sloup, celou dobu čekal co z toho vypadne a nevypadlo vlastně nic.... Třeba to v další sérii nějak zapadne do sebe.. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Jsem vděčný kamarádovi, že mi tento seriál doporučil (v rámci porovnání s Game of Thrones jsem mu napsal oblíbené postavy Jon-Arya-Littlefinger-Hound, on uvedl, že by se mi mohli líbit Lyra-Lee-Iorek. Ukázalo se, že se z 66% trefil - Lyrou a Leem. Chyběl pouze Roger.). Sice je to, stejně jako Game of Thrones, fantasy seriál založený na knižní sérii, je to však něco jiného - méně velkolepých bitev, na druhou stranu ale je budget ekonomicky utrácen za realistické efekty daemonů (slyšel jsem, že si někteří lidé stěžovali na jejich nedostatečnou přítomnost na obrazovce, já tento pocit neměl), spectrů nebo jen "obyčejných" prostředí nebo přechodů mezi světy. Ty jsou vynikající (přechody i světy; i intro bylo vynikající, leč v rámci binge watchingu byla znát jeho dlouhá délka), nicméně jak jsou ty nové světy hezké, zajímavé a speciální, tak o to víc vynikne, jak je ten náš obyčejný, nudný a nevýrazný (světlá výjimka je postava Mary). Na druhou stranu by bez našeho světa nemohly být v seriálu tak hezké paralely s náboženskými organizacemi, boji s patriarchátem nebo i s vědeckým výzkumem. To všechno umožňuje seriálu vystavět komplexní postavy s vrstevnatými motivacemi (např. mé sympatie/antipatie vůči paní Coulterové se měnily minimálně z epizody na epizodu). ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Proti seriálu stálo hned několik zásadních faktorů (1. Nemám ráda předělávání filmů na seriály. 2. "Zlatý kompas" patří mezi mé oblíbené fantasy filmy a doteď mě mrzí, že nikdy nevzniklo pokračování. 3. K smrti nerada si zvykám na nové vzezření postav. 4. Nikdo nemůže nahradit Nicole Kidman coby můj same-sex crush.), a přesto se nemohu dočkat finální série. Ba co víc, "Jeho temné esence" hodnotím ve finále ještě lépe než původní zpracování. Jsou reálnější, drsnější (rozhodně nedoporučuju pouštět dětem, minimálně 5x jsem dost brečela), mají nádhernou hudbu & opening a vizuální stránka je v rámci televizní tvorby hodně nad standardem. Navíc klobou dolů před Dafne Keen, protože jí žeru každé slovo. S01: 90 %. S02: 85 % za uspěchaný konec, kterému ta osmá epizoda strašlivě chybí. Zas*aná corona. ()

LND 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Srovnávání s filmem Zlatý kompas se seriál asi nevyhne. Zásadní rozdíl je hlavně v tom, že tvůrci filmu z roku 2007 někde ztratili konec knihy, podle které natáčeli, a tím i celý smysl příběhu. Seriál naopak považuji za učebnicovou ukázku toho, jak se má s předlohou zacházet. K tomu má ještě krásný vizuál a hudbu. První série možná místy postrádá tu správnou atmosféru a tempo. Když se ale s druhou sérií rozjede cestování mezi světy a do popředí se místo Kompasu dostane Nůž, je o zábavu postaráno. Z herců mi nejvíc sedli Andrew Scott a Lin-Manuel Miranda. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Vizuálně neskutečně nádherná show s parádním příběhem, která si s každým dalším dílem hravě vytírá prdel náboženstvím. Výborná Dafne Keen, fajn soundtrack, skvělá výprava a slušný efekty. Kolena tomu podraží jenom přístupnost, protože jakmile dojde na násilí, krve by se člověk nedořezal (hlavně že z medvědů teče proudem a všude kolem nich leží střeva!). ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (gecko)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama